[spam] pisze: ↑23 lutego 2019, 08:56 Proszę zapytać optyka o wizualizację aby przedstawił jak będą rozkładały się grubości brzegowe soczewek, może się okazać, że redukcja grubości dla 1.67 będzie niewiele mniejsza niż dla 1.6 a różnica w cenie i jakość optyczna na korzyść tej drugiej.
Powłoka "blue" jest dedykowana do prac przy monitorach, smartfonach itp... już było na forum, a przy "zwykłych" warunkach może powodować niekorzystne intensywne odbicia szczątkowe dość uciążliwe - zwłaszcza podczas prowadzenia samochodu nocą, proszę pamiętać, że powłoka typu "blue" nie jest powłoką uniwersalną tylko dedykowaną.
Dziękuję za odpowiedź, natomiast niezbyt rozumiem, jak się to ma do mojego tematu.vvindu pisze: ↑27 lutego 2019, 01:00 Edit: dodam jeszcze że sprawa z soczewkami indeksowanymi jest bardzo specyficzna bo na dobra sprawę nie ma za bardzo możliwości. Umówmy się. Kto chce mieć okulary denka? Raczej nikt. Kto chce mieć ładną oprawkę? Chyba każdy, anatomii nie zmienimy. Czasem po prostu wyboru nie ma i mówienie o właściwościach optycznych osobie co ma np. -10 I chce w ogóle coś widzieć jest bez sensu. A dodajmy jeszcze że oprawki dziś nie są przez nikogo testowane i wielokrotnie robi się partyzantke montując jakieś wielkie moce bo ktoś np. Nie chciał pocienienia do pewnych opraw i taka oprawa pracuje na granicy wytrzymałości. Pozostaje jeszcze kwestia asfera czy sfera. Na papierze peany można pisać o właściwościach takich soczewek. Szkoda że w życiu codziennym już tak różowo nie jest
I to jest bardzo ładna praca, bo właściwie nie widać odstającego brzegu.[spam] pisze: ↑27 lutego 2019, 14:45 Grubość brzegowa pod daną oprawę, po odpowiedniej centracji (wysokość montażowa/rozstaw źrenic) - pytać optyka, skoro ma w innym mieście "siedzibę" to niech prześle tam a panu przedstawi grubości i będzie pan znał rozkład ich pod pana dane a nie orientacyjne, szacunkowe. Skoro my tych danych nie posiadamy.
A tak przy okazji, właśnie dla klientki robimy takie oto wartości i dla indeksu 1.6 po wskazaniu jej właściwości optycznych i grubości brzegowych oraz oszczędności finansowej
[spam].[spam]/p/BuY1PUOAiHx/
Zresztą od tego są optycy w salonach w których dokonują zakupów, a jak im tam nie potrafią odpowiedzieć na proste pytania, tzn mają szukać optyka a nie sprzedawcy
To prawda. Jeszcze gorzej jest z soczewkami astygmatycznymi gdzie naprawdę ciężko jest wytłumaczyć beczkowatość soczewki osobie nie zaznajomionej a dlaczego optycy często rezygnują. Sam raz byłem świadkiem sytuacji w której ktoś rzetelnie opowiadał o problemie a osoby decydujące się na zakup w końcu się nie zdecydowały i w drzwiach było słychać "ile on piep** idziemy gdzieś indziej". Taka motywacja by poszerzać wiedzę i przekazywać ją dalejA drugą stroną medalu jest to, że klienci oczekują dla soczewki o wartości np -5 aby wyglądało to jak demolens (mówie z doświadczenia) a potem przy odbiorze jest "rozczarowanie" co do grubości, co do widzenia.
No to zadam Ci przewrotne pytanie. To wbrew pozorom nie jest odosobniony przypadek. Decydujesz się na soczewki. Dostajesz wizualizację i albo twój optyk sam soczewki szlifuje (co jest lepsze) albo dostaje soczewke już wyprofilowana pod oprawę. Okazuje się że wymiary pomierzone się różnią się. Np. Soczewka nie ma brzegowo 4,3 mm a 5,0 mm i co wtedy?Wiadomo - Milimetr, może półtora, to nie jest jakaś duża przeszkoda, ale jeśli szkło ma odstawać na 3-4mm, czyli dwu/trzykrotność samej oprawy, to oczywiście zapominamy o tym i decyduję sie na inną oprawę
Różnica między indeksem 1.67, a 1.74 w tym przypadku, to około 0.3mm + ładne 300zł, jak nie lepiej, więc podziękuję za tak minimalną różnicę oraz gorszą jakość widzenia.vvindu pisze: ↑27 lutego 2019, 20:45Zresztą od tego są optycy w salonach w których dokonują zakupów, a jak im tam nie potrafią odpowiedzieć na proste pytania, tzn mają szukać optyka a nie sprzedawcy
Z tym że większość "optyków" teraz to w większości sprzedawcy bo w tą stronę skierowała się większość branży a gdyby większość ludzi była tak szczegółowa i zadając nawet tak proste pytania wybierała tych co naprawdę się znają na rzeczy to może fachowość i wiedza wyglądałaby inaczej.
To prawda. Jeszcze gorzej jest z soczewkami astygmatycznymi gdzie naprawdę ciężko jest wytłumaczyć beczkowatość soczewki osobie nie zaznajomionej a dlaczego optycy często rezygnują. Sam raz byłem świadkiem sytuacji w której ktoś rzetelnie opowiadał o problemie a osoby decydujące się na zakup w końcu się nie zdecydowały i w drzwiach było słychać "ile on piep** idziemy gdzieś indziej". Taka motywacja by poszerzać wiedzę i przekazywać ją dalejA drugą stroną medalu jest to, że klienci oczekują dla soczewki o wartości np -5 aby wyglądało to jak demolens (mówie z doświadczenia) a potem przy odbiorze jest "rozczarowanie" co do grubości, co do widzenia.
No to zadam Ci przewrotne pytanie. To wbrew pozorom nie jest odosobniony przypadek. Decydujesz się na soczewki. Dostajesz wizualizację i albo twój optyk sam soczewki szlifuje (co jest lepsze) albo dostaje soczewke już wyprofilowana pod oprawę. Okazuje się że wymiary pomierzone się różnią się. Np. Soczewka nie ma brzegowo 4,3 mm a 5,0 mm i co wtedy?Wiadomo - Milimetr, może półtora, to nie jest jakaś duża przeszkoda, ale jeśli szkło ma odstawać na 3-4mm, czyli dwu/trzykrotność samej oprawy, to oczywiście zapominamy o tym i decyduję sie na inną oprawę
Bardzo ładnie to wszystko policzyłeś i rozpisałeś ale margines błędu 0,2 mm to trochę tak bardzo optymistyczne podejście. A miałem z wieloma firmami do czynienia. Nie każdy przypadek klienta to klient analizujący każdy milimetr, a raczej patrzący na ogół przez co nie analizuje się każdej soczewki by sprawdzić jak rozrzut w danej firmie danego rozwiazania wygląda. Z tego też wynika niechęć do bawienia się w optymalizację bardzo szczegółowe. Rzekomo produkt firmy Szajna czyli EGO jest rozwiązaniem które dopasowane jest co do mm (hit ostatnich targów optycznych) ale też dobrze dopasowane finansowo. Może kolega
Optomertysta wie ?
No ale podsumowując w takich ramkach jak wybierasz nie bawiłbym się w kombinację 1.6 a 1.67. Dla mnie tam tylko 1.74 by dobrze wyglądało no ale kwestia optyki. Co innego jak oprawki z tworzywa gdzie ta grubość faktycznie się chowa i nawet gdyby były trochę grubsze niż na zdjęciu z instagrama to nie było by kłopotu.
Właśnie napisałem do Szajna.vvindu pisze: ↑28 lutego 2019, 23:24 Czyli 0,3 mm to żadna różnica a 0,7 to prawie milimetr. Z takim podejściem nie wróżę sukcesów. Będziesz się bardziej szarpał z salonami niż chodził w okularach.
Jeżeli oczekujesz bezkompromisowych wyników wyrażanych w szczegółach musisz za nie zapłacić. Zorientuj się ile kosztują soczewki z linii EGO Szajna 1,67. Gwarantuje ci że te 480 zł za soczewke to wersja ekonomiczna.
Edit: 0,7 mm to widoczna różnica. Challenge? Dwie takie same ramki. Jak zaczniesz analizować przyglądać mierzyć ok ale na codzień na ulicy, w domu nawet to nie jest wartość która spędza sen z powiek no chyba że świadomość 0,7 mm nie pozwala spokojnie zasnąć
BlueControllTropiciel pisze: ↑01 marca 2019, 08:28 Ja zawsze miałem duży problem z wyborem okularów dla siebie. W tym roku zdecydowałem się na naprawdę drogie soczewki ze wszystkimi możliwymi filtrami i muszę przyznać, że w końcu nie boli mnie głowa nawet po dziesięciu godzinach pracy przed komputerem.
Jak będę w domu, to spiszę, jak dokładnie nazywały się te filtry, ale pewnie okularnicy będą wiedzieć, jak tylko im powiem, że szkła mają niebieski poblask.
Aż zrobiłem sobie porównanie szkieł w indeksie 1.67 vs 1.74vvindu pisze: ↑28 lutego 2019, 23:24 Czyli 0,3 mm to żadna różnica a 0,7 to prawie milimetr. Z takim podejściem nie wróżę sukcesów. Będziesz się bardziej szarpał z salonami niż chodził w okularach.
Jeżeli oczekujesz bezkompromisowych wyników wyrażanych w szczegółach musisz za nie zapłacić. Zorientuj się ile kosztują soczewki z linii EGO Szajna 1,67. Gwarantuje ci że te 480 zł za soczewke to wersja ekonomiczna.
Edit: 0,7 mm to widoczna różnica. Challenge? Dwie takie same ramki. Jak zaczniesz analizować przyglądać mierzyć ok ale na codzień na ulicy, w domu nawet to nie jest wartość która spędza sen z powiek no chyba że świadomość 0,7 mm nie pozwala spokojnie zasnąć
Dzień dobry!fokus pisze: ↑27 marca 2019, 14:21 Oczywiście, ze nie jest łatwo dobrać okulary i soczewki. Generalnie jest problem z doborem oprawek żeby leżały na nosie. Wszystkie salony w mieście i nie ma idealnie leżących tylko ze szparą. Mam zapytanie o szkła do autora postu. Jakie proponowali szkła asferyczne czy sferyczne i dlaczego ? Mam podobna wadę ale nikt się nie pytał jakie szkła chcę. Tylko o indeksie 1,67 rozmawialiśmy i żeby był antyrefleks. Nie było pytania czy sferyczne czy anty ale może przy wadach -7.0 nie ma potrzeby bo jest jeden rodzaj. Ktoś się może wypowiedzieć ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Powinno być "asferyczną".Teoretycznie po to robi się konstrukcję sferyczną.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }