autor: zaakochany » 05 sierpnia 2009, 18:28
jankesie;-) Różne mogą być przyczyny. Jeśli dobrze zapoznałeś się z wątkiem, wiesz już, że z Pure Vision ludzie mają bardzo różniące się opinie.
Myślę, że nie powinieneś tak długo nosić soczewek, jakichkolwiek, jeśli jesteś początkujący. Oko musi się przyzwyczaić i Ty sam, jako do uczucia soczewki na oku. Nigdy nie jest tak, że soczewka pozostaje na oku niewyczuwalna przez cały okres jej noszenia, czasem wyschnie, wtedy trzeba ją nawilżyć. Czasem się przesunie, czasem podrapie. Nie chcę Ciebie straszyć, bo nie ma nic bardziej wygodnego niż szkła kontaktowe:) Ale musisz być świadom tego, że to jednak jest ciało obce i organizm musi się do niego przyzwyczaić.
Na początek radzę Ci zaopatrzyć się w kropelki nawilżające, polecam Aquify aczkolwiek wiem, że różni forumowicze polecają różne marki, to zależy od Ciebie.
Następnie daj odpocząć oczom i staraj się dać im czas aby przyzwyczaiły się do szkieł kontaktowych.
Pamiętaj o higienie. Zapoznaj się z forum, wiedz, że każda soczewka jest inna. Pure Vision mają stosunkowo mało wody, co jest cechą charakterystyczną dla soczewek silikonowo-hydrożelowych (Si-H). Ale to nie znaczy, że są mniej wygodne. Ja również miałem z nimi problemy, czasem nic nie czułem , a zdarzało się że ciągle. Również z sentymentem wracam do Pure Vision, bo miałem w nich wyjątkowo czysty obraz i korygowały abberację, która jest dla mnie uciążliwa. Jednakże jeśli mi znów nie spasują, to z równie dużym sentymentem wrócę do Biofinity, które Tobie mogę polecić z czystym sumieniem.
Cóż, przyjemnej drogi z soczewkami, nie zniechęcaj się i uzbrój w cierpliwość. Dobranie soczewek to kwestia nawet pół roku, jeśli wypróbowujesz miesięczne.
Tylko mała uwaga, żebyś zawsze patrzył, czy soczewki są na odpowiedniej stronie. Czasami kłucie, dyskomfort albo podrażnienie może być spowodowane założeniem soczewki na odwrotną stronę. Mówię to, ponieważ początkujący często zapominają( czyt. moja mama). Z rozmachu napomnę Ciebie, że lepiej wybierać soczewki Si-H, zdrowsze i dla większości wygodniejsze, co nie znaczy że dla Ciebie nie będą lepsze hydrożele. Jednak Iwear nie polecam. Ani żadnych oxi coś tam, generalnie nie wierz w bajki pań czy też panów z [spam]. Poczytaj forum, o wiele więcej się dowiesz i bez zbędnych aluzji do konkretnej firmy. Pamiętaj, że każdy salon jest refundowany przez jakąś firmę i w ten zajmują się dystrybucją soczewek np. tylko j&j albo ciba vision. Albo I wear;-)
Ty jesteś klientem, Ty wymagasz.
pzdr
"Mówią, że chociaż ktoś wiedzy nie ma w duszy, oni ją w tam włożyć potrafią, jakby wzrok wkładali w oczy ślepe"
Biofinity- Comfort science, materiał III generacji.