Witaj!maciekjar pisze: 1) czy soczewka cylindryczna o mocy -2,25 cyl. -1,25 o? 180 st. odpowiada zwyczajnej soczewce -2,75?
2) czy jest mo?liwe, i? przez rok wytworzy? mi si? astygmatyzm w ga?ce ocznej? (wcze?niej nikt nigdy nie stwierdzi? u mnie astygmatyzmu, jak napisa?em powy?ej)
3) zawsze oko prawe by?o s?absze, teraz s?absze jest lewe, czy tak mog?o si? sta??
4) (...) Przy okazji spytam, na recepcie na okulary jest troch? niewyra?nie napisane -2,25, mo?na to przeczyta? te? jako -2,75. Czy w takiej sytuacji, przy ewidentnej winie po stronie okulisty, mog? si? domaga? jakichkolwiek roszcze? z tytu?u zrealizowania przeze mnie nieczytelnej recepty, co zaskutkowa?o w wykonaniu z?ego szk?a korekcyjnego?
trzeba zaznaczyc, ze pogarszajac komfort ostrego widzenia. Zeby nie wyszlo, ze te toryczne to tylko naciaganie klienta, co jest nieprawda oczywiscieremkow pisze:Do?wiadczeni lekarze przepisuja czasami soczewki tylko z moca sferyczna i w zaleznosci od doswiadczenia z pacjentem zmieniaja czesciowo moc sferyczna rezygnujac z cylindra.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }