ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1
Moje pierwsze soczewki ...
  • sisimon
    Forumowicz
    Forumowicz

Moje pierwsze soczewki ...

autor: sisimon » 23 czerwca 2008, 10:23

Mam 38 lat. W sobot? kupi?em sobie soczewki po uprzedniej wizycie. Ca?y czas do tej pory chodzi?em w okularach. Nosz? szk?a -3.5 (-0.25 cylindry). Lekarz da? mi soczewki Bausch (miesi?czne). Za?o?y? mi je oko?o godz. 12. W sobot? po po?udniu zaczyna?em widzie? coraz s?abiej a? w ko?cu oko?o 17 je ?ci?g?em gdy? czu?em dyskomfort. W niedziele mordowa?em si? z nimi od 8 rano do 15 (razem z ?on?) pr??buj?c je za?o?y?. Koszmar. W ko?cu przyjecha? kolega i mi je wsadzi? na oczy. Ale w czym problem ... chodzi mi o to ?e widz? bardzo dobrze a? po horyzont ... nigdy tak ostro nie widzia?em, ale na bli?sz? odleg?o?? , to jest pisanie sms-a lub monitor LCD niepokoi mnie. Widz? niby wyra?nie ale co? mi faluje ca?y czas i migota. Jest to dla mnie m?cz?ce i na d?u?sz? met? nie ma szans pracy przy komputerze. Co my?licie o tym, czy i?? z tym jeszcze raz do okulisty aby skorygowa? te soczewki ? Pozdrawiam Andrzej
    PS. Mam straszn? nerwic? oczn?. Jak kto? mi co? pr??buje wsadzi? do oka to go zamykam. Ale my?l? ?e powoli si? przyzwyczaj? i naucz?.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 23 czerwca 2008, 14:41

Nie przejmuj si?, ka?dy przechodzi przez nauk? zak?adania. Ja pierwszy raz ?ci?ga?am 4,5 godziny! Do zak?adania podchodzi?am kilka dni, zanim mi si? uda?o. Powieki strasznie mi si? zaciska?y, zw?aszcza lewego oka. W soczewkach z ujemn? moc? oko wk?ada wi?kszy wysi?ek w akomodacj?, st?d problemy z widzeniem z bliska. Czy si? przyzwyczaisz, poka?e czas. B?d? dobrej my?li!
  • Fruzia28

GÂ?owa do g??ry

autor: Fruzia28 » 24 czerwca 2008, 14:28

Witam. Mi?o, ?e pierwszy raz przeczyta?am o podobnym problemie, kt??ry mia?am w maju 2008. Wtedy pierwszy raz za?o?y?am soczewki - a raczej w?o?y? mi je okulista. Uspokoi? moje l?ki, ponad rok temu mia?am pierwsz? pr??b? za?o?enia soczewek - kl?ska. Za to dzi? chodz? na codzie? i jest ok. pe?na swoboda. Pierwsze wk?danie, trwa?o ponad godzin?(jedno oko), b??l powieki, przekrwienie i rezygnacja by?y obecne. Teraz trwa to kilka chwilek, chocia? czasem nawet kilka minut - ale jestem dumna(oraz m??j m??czyzna - moja podpora) ?e uda?o si?. Nosz? soczewki: OP : -3.0, PL : -3.25. R??wnie? mia?am i jeszcze mam, chocia? ju? mniej - ,,inne" patrzenie z bliska, zw?aszcza przy czytaniu czy pisaniu np.sms. Licz?, ?e ust?pi.Trzymam kciuki.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Fruzia28, łącznie zmieniany 1 raz.
    28
  • Maggda15
    Forumowicz
    Forumowicz

Help!

autor: Maggda15 » 25 czerwca 2008, 22:42

Mam takie pytanie.... Od wczoraj mam soczewki. Wad? mam -3.50 na dw??ch oczach. Po za?o?eniu soczewek gdy patrz? w dal wszystko jest ok. A gdy np. chc? co? przeczyta? mam jakby nieostro?? widzenia. Takie lekkie rozmazywanie si?. Jestem troch? zaniepokojona, bo nie chcia?abym zrezygnowa? z soczewek i chc? si? spyta?, czy to nie jest od tego, ?e moje oko jeszcze si? przyzwyczaja do soczewek ? Bo gdy nosi?am okulary nie mia?am takiego problemu. Prosz? o pomoc. Jak najszybsz?, bo pojutrze wyje?d?am i nie b?d? mie? dost?pu do internetu.
    Meg
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 czerwca 2008, 23:01

Maggda15 pisze:A gdy np. chc? co? przeczyta? mam jakby nieostro?? widzenia. Takie lekkie rozmazywanie si?
    prosze przeszukac forum za pomoca wyszukiwarki, wielokrotnie uzytkownicy o tym pisali
    wyszukiwarka:
    [spam].optometria.[spam]/search.php
  • Awatar użytkownika
    zaakochany
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: zaakochany » 26 czerwca 2008, 01:36

rozumiem 'nowizjuszy' ?e maj? wiele pyta? i czasami trudno jest im znale?? odpowied?, ale na Boga, nie zwalnia was to z logicznego my?lenia, albo dane i? 70% os??b nie rozumie co czyta si? sprawdzaj?. Kochana Pani Magda15, o twoim problemie kole?anka napisa?a tu? przed tob?, nawet nikt nie wtr?ci? swojego w?tku przed tob?, wystarczy?o popatrze? troszeczk? w g??r? aby ujrze? odpowied? na w?asne pytanie jakich wiele na tym forum. Lemur, my?le ?e warto przykeli? nowy temat " Jak szuka? temat??w i nie zadawa? tych samych pyta? po raz kolejny". Mo?e i jestem troch? wredny, ale jest to dla mnie irytuj?ca sprawa i prosz? sie nie t?umaczy? byciem nowicjuszem, bo to ?adne wyt?umaczenie jak ju? wspomina?em wcze?niej. Sorki za :ot: , wi?cej nie b?de! :spoko:
    "Mówią, że chociaż ktoś wiedzy nie ma w duszy, oni ją w tam włożyć potrafią, jakby wzrok wkładali w oczy ślepe"
    Biofinity- Comfort science, materiał III generacji.
  • Maggda15
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Maggda15 » 26 czerwca 2008, 10:20

A sk?d mam wiedzie?, czy ta osoba opisuje ten sam problem? owszem m??wi, ?e z bliska ma "inne" patrzenie czy co? w tym stylu, ale nie m??wi?a, ?e jej si? co? rozmazuje itp. Zreszt? po to jest ten w?tek ?eby zadawa? pytania, a nie ?eby mnie kto? poucza? czy by?o ju? to napisane czy nie. Trudno jak by?o b?dzie jeszcze raz. Nic si? nie stanie.
    Meg
  • sisimon
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sisimon » 26 czerwca 2008, 12:36

wczoraj by?em z tym u lekarza, stwierdzi? ?e komputer pokazuje info ?e szk?a s? dobre, co do z?ego widzenia; kaza? nosi? i czeka? gdy? wg. niego oko musi si? do soczewek przyzwyczai?, mi??nie musz? by? silniejsze itp. Zobacz? co si? b?dzie dzia?o po 1 m-cu. Na razie zwi?kszy?em rozdzielczo?? w komputerze, troszki pomaga. Ale og??lnie to czuj? si? fatalnie pracuj?c na komputerze czy chodz?c po markecie w kt??rym jest dziesi?tki ?wiate?. Inne rozwi?zanie to da? troch? s?absze soczewki, wtedy bli?ej b?d? lepiej widzia? , ale on tego rozwi?zania nie proponuje.
    Zada?em pytanie na tym forum, bo powiem szczerze ?e siedzenie przy kopie sprawia mi teraz trudno??. Mo?na by?o odpowiedzie? mi i innym na to pytanie. Ale co niekt??rzy widz? wol? poucza? ni? faktycznie pom??c. Forum jest dla wszystkich, jak komu? co? nie pasuje to prosz? nie czyta? tego w?tku, na szcz??cie nie wszyscy sa tacy sami. Ja te? jestem ekspertem w innej dziedzinie i z cierpliwo?ci? mu?a odpowiadam czasami na pytania innych ludzi. Ale do tego trzeba by? cz?owiekiem.
    pozdrawiam
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 czerwca 2008, 13:38

Co do zadawania tych samych pyta? po 100x, mo?e to by? kwestia nadawania istniej?cym postom nieadekwatnych tytu???w (typu "pom???cie" albo "mam problem"), co utrudnia znalezienie w?a?ciwych tre?ci. Sama mam czasem problemy z wyszukiwark? i od jakiego? czasu stosuj? wy?wietlanie wynik??w w postaci post??w, a nie nic nie m??wi?cych temat??w. Czy nasi modzi s? w stanie co? z tym zrobi?? Mog? pom??c w organizacji forum.

Nie ma takiej mo?liwo?ci, by nie zwraca? uwagi na ra??ce offtopy (heh, teraz mnie powinni?cie ochrzani?) lub powtarzanie si?, bo na forum musi by? porz?dek! Je?li go nie b?dzie, nie b?dzie mia?o sensu jego istnienie i nabijanie tysi?cy post??w o tym samym. Szkoda czasu, ?ycia na pisanie ci?gle tego samego... Wsp???czuj? Lemurowi, kt??ry wykazuje i tak anielsk? cierpliwo??, zawsze odpowiadaj?c pierwszy. Gdyby nie on i jego forum, w?tpi? czy w necie znale?liby?cie tak porz?dne, polskie forum o widzeniu :brawo: Ja szuka?am i nie znalaz?am.

Koniec s?odzenia. Niewybaczalne jest, by osoba zak?ada?a nowy w?tek typu "Jaki jest najlepszy p?yn?" lub "Czy kto? z Was mia? Biofinity", skoro obszerny w?tek tylko o tym produkcie ju? istnieje, ?atwo go znale??. Podobnie z krzywizn? i ?rednic?, zak?adaniem i zdejmowaniem, odr???nianiem stron soczewek - odpowiednie tematy wyskakuj? w wyszukiwarce od razu, poza tym s? przyklejone i nie ma usprawiedliwienia dla os??b, kt??re tego nie racz? zauwa?y?! To, ?e jeste?my w internecie, nie oznacza, ?e mamy marnowa? cudzy czas i oczekiwa? odpowiedzi w 5 minut. Zauwa?cie, ?e lekarze nie siedz? na takich forach, szkoda im czasu, a nic nie zast?pi wizyty i obejrzenia pacjenta. Gdy nie by?o internetu, ludzie chodzili po lekarzach i bibliotekach, organizowali zloty, ?eby pogada? o tym, co ich ??czy, a teraz denerwuj? si?, gdy nie maj? czego? pod r?k?. Leniuchom m??wimy nie! :ban:

W przypadku problemu, na pewno ju? wi?kszo?? zosta?a tu opisana, nale?y dopisa? si? do istniej?cego w?tku (bez k???tni, ?e przestarza?y), nie zak?ada? nowego, kt??ry po pierwszej odpowiedzi zostanie i tak zamkni?ty (moderatorzy, czy istnieje mo?liwo?? ??czenia takich w?tk??w z istniej?cymi?). Masa zamkni?tych w?tk??w o tym samym utrudnia znalezienie potrzebnych informacji. Potrzeba rozpisywania si? u niekt??rych jest wielka (np. u mnie), ale czasem nie warto zadawa? pyta?, skoro znalaz?o si? ju? na identyczne wiele odpowiedzi, z kt??rych wystarczy skorzysta? (wiem, ?e ludzie my?l?, ?e s? wyj?tkowi i na pewno u nich b?dzie inaczej ni? u tych setek innych szaraczk??w)... Zach?cam z kolei serdecznie do opisywania swoich przypadk??w - do?wiadczenie innych to jest to, co najcenniejsze na tym forum :spoko:

W?tkiem "plotkowym" soczewkowym jest "Kilka pyta?", tam mo?na bezkarnie pyta? sto razy o to samo, cho? wystarczy go raz przeczyta?.

Wracaj?c do tematu, Sisimon, mo?e nie przem?czaj oczu przed komputerem, nie no? szkie? ca?y dzie?, tylko stopniowo si? do nich przyzwyczajaj, np. dzi? 4 godziny, jutro 4,5 itp...?
  • Awatar użytkownika
    Daisy
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Daisy » 26 czerwca 2008, 13:40

sisimon, tak jak m??wisz, niekt??re rzeczy wymagaj? cierpliwo?ci mu?a, ja przyzwyczaja?am si? do soczewek ok 2 tygodni, niekt??rzy moi znajomi przywykli do nich po 3 dniach, innym zaj??o to nawet 3 tyg. G?owa do g??ry, a do komputera mimo wszystko polecam okulary lub soczewki i kropelki i pami?taj o cz?stym dok?adnym mruganiu, bo oko przy komputerze lubi podsycha?.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 czerwca 2008, 15:20

Daisy pisze:tak jak m??wisz, niekt??re rzeczy wymagaj? cierpliwo?ci mu?a,
    przypomnijcie sobie swoje pierwsza nauke plywania, jazdy na rowerze, na nartach itp.. ile razy potlukliscie kolana, pozadzieraliscie sie, poprzewracaliscie. Czlowiek to rozumna istota ktora jest w stanie nauczyc sie wielu rzeczy (predzej lub pozniej, czasem wcale) wynika bardzo wiele z samej checi nauczenia sie...

a wiele osob mysli. Chce - zaloze - mam :)
ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1