ODPOWIEDZ Posty: 15 Strona 1 z 1
Użytkowanie "patentek".
  • Rafałek
    Forumowicz
    Forumowicz

Użytkowanie "patentek".

autor: Rafałek » 21 czerwca 2008, 20:44

Witam. Temat okular??w typu patent zosta? tu ju? poruszony, ale ja chcia?bym go u?ci?li? do tego, jak bezpiecznie u?ytkowa? tego typu oprawki. Chc? je sobie sprawi? i wielu optyk??w mi je odradza, bo s? dro?sze (szkie?ka, robocizna) a ich trwa?o?? jest rzekomo ni?sza ni? w przypadku innych oprawek. Dlatego chcia?bym wiedzie? na ile jest to prawda i przede wszystkim czy istnieje jaki? spos??b na ich bezpieczne u?ytkowanie, tak aby szkie?ka nie p?ka?y czy nie kruszy?y si? od strony ?rub, a same ?ruby si? nie luzowa?y. Z tego co s?ysza?em s? to najcz?strze problemy z patentkami. Czy mo?na temu zaradzi? np. kupuj?c jakie? wytrzymalsze szk?a i na ile one b?d? wytrzymalsze ? Czy ?rubki luzuj? si? zawsze na przestrzeni czasu czy te? zale?y to od ich wykonania, u?ytkowania ? Czy wyst?puj? jakie? inne problemy specyficzne dla tego typu oprawek np. z czyszczeniem itd ? Na ile mo?na tym problemom zaradza? odpowiednio u?ytkuj?c okulary a na ile te problemy pojawiaj? si? w nich zawsze ? Pewnie dla wielu z Was takie pytania to bana?, ale dla mnie s? one wa?ne, bo podobaj? mi si? takie oprawki, a w tym przypadku rozum (optyk??w, a co za tym idzie i m??j) m??wi co innego ni? moje serce. Aha, i s?ysza?em ?e w przypadku nie
    ka?dych soczewek mo?liwe jest zamontowanie ich w tego typu oprawkach. Chodzi zdaje si? o fakt ich przewiercania. Prametry soczewek kt??re bym potrzebowa? to -0,5 i -0,7. Czy mo?liwe jest zainstalowanie ich w patentkach i czy warto ? To s? wszystko moje w?tpliwo?ci, kt??rych nie potrafi? jednoznacznie rozwia? i st?d prosz? o opini?. Z g??ry dzi?kuj? wszystkim za rady. Pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 27 lutego 2009, 13:49 przez Rafałek, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Daisy
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Daisy » 21 czerwca 2008, 21:28

A mo?e warto dok?adnie prze?ledzi? ten TEMAT tam masz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. Nast?pnym razem dopisz swoje w?tpliwo?ci do tematu, kt??ry ju? istnieje (wiem, ?e go odnalaz?e?), dzi?ki temu ?atwiej jest szuka? informacji.
  • Rafałek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rafałek » 22 czerwca 2008, 12:29

No w?a?nie k?opot w tym, ?e przej?a?em go na te pytania odpowiedzi nie ma. Jest debata na ten temat, ale odpowiedzi nie specjalnie. No, ale m??j b??d ?e nie doda?em tam tematu, OK. Natomiast mo?e mog? si? dowiedzie? chocia? czy moje -0,5 i -0,7 pozwalaj? mi na zamontowanie w patentach soczewek (trivex) ? Czy te? nie ?
  • oii
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: oii » 22 czerwca 2008, 14:23

Rafa?ek pisze:No w?a?nie k?opot w tym, ?e przej?a?em go na te pytania odpowiedzi nie ma. Jest debata na ten temat, ale odpowiedzi nie specjalnie. No, ale m??j b??d ?e nie doda?em tam tematu, OK. Natomiast mo?e mog? si? dowiedzie? chocia? czy moje -0,5 i -0,7 pozwalaj? mi na zamontowanie w patentach soczewek (trivex) ? Czy te? nie ?

Z tego co s?ysza?am u optyka, to do patent??w oba szk?a musz? by? tej samej mocy. W twoim przypadku jest to ma?a r???nica, ale to optyk Ci powie czy da sie wykona? takie okulary. Poza tym szkie?ka musz? mie? odpowiedni? grubo??, by mo?na by?o jako? powstawia? ?y?ki.
  • Rafałek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rafałek » 22 czerwca 2008, 18:16

No w?a?nie te? o tym s?ysza?em st?d moje w?tpliwo?ci i pytania.
  • Awatar użytkownika
    Daisy
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Daisy » 22 czerwca 2008, 22:04

Jesli chcesz delikatne, to mozesz je sobie zakupic, ale musisz wziasc pod uwage, ze latwiej je zniszczyc niz ktorekolwiek inne.
    W kazdym wypakdu doradzam soczewki z trivexu (jest jeszcze bardziej wytrzymaly niz poliweglan), dostawcy daja u niego gwarancje przeciw rozbiciu. I jesli srubki sie odkrecaja, to mozna je zalepic specjalnym lepidlem (ale to nie jest wskazane u poliw?glanu, kt??ry potem moze latwiej popraskac, w przypadku trivexu mozna srubki zalepic - przynajmniej tak twierzda dostawcy)
    To jest wypowied? jednego z ekspert??w dotycz?ce szkie?.

Z tego co s?ysza?am u optyka, to do patent??w oba szk?a musz? by? tej samej mocy.
    To wybierz si? do innego optyka, to nie chodzi o r???ne moce, tylko o grubo?? szkie?, w przypadku gdy r???nica mocy jest znaczna, to i r???nica grubo?ci szkie? b?dzie rzuca?a si? w oczy, u Ciebie r???nica jest minimalna wi?c nie ma przeciwwskaza? do zafundowania sobie tego typu oprawek.

[ Dodano: 22 Cze 2008 10:06 ]
    Poza tym szkie?ka musz? mie? odpowiedni? grubo??, by mo?na by?o jako? powstawia? ?y?ki.
    W oprawkach typu "patent" nie ma ?y?ek....
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 czerwca 2008, 19:58

mozesz miec rozne moce, ale wtedy bedzie to widoczne, cala soczewke masz niezabudowana oprawa, wiec jezeli jedna jest mocniejsza (grubsza) wtedy malo estetycznie to wyglada - ale mozna zrobic... jezeli klient to akceptuje, a takowi sie zdazaja.

Co do mocy, kazda soczewka zwykla (CR39) jest soczewka malo wytrzymala jezeli chodzi o pekniecia... wiec kazde mocniejsze uderzenie, czy chociazby zwykle sciaganie jedna reka (czego nie powinno sie robic) bedzie powodowalo wieksze prawdopodobienstwo jej pekniecia.

Policz sobie jaki masz koszt dwoch soczewek, a jaki trivexu u Ciebie w miejscowosci i dodaj do tego np. jedna wymiane soczewki... przewaznie koszt juz sie pokrywa, czyli 3/4x zwykla soczewka = 2xtrivex. Tym samym oszczedzasz na czasie jaki potrzeba na sprowadzenie soczewki, oszlifowanie, zamontowanie.

W oprawach typu patent, napewno co jakis czas bedziesz wital u optyka, bo bedzie trzeba albo wymienic silikonowe podkladki montazowe, ktore z czasem sie wykruszaja i pekaja, powodujac luz pomiedzy nakretka a soczewka. Sam posiadam tego typu oprawe i pomimo zabezpieczen srubek to co jakis czas musze sobie wlasnie te silikonowe-plastikowe podkladki wymieniac, a one musza byc aby soczewka nie miala kontaktu z metalowa podkladka... itp. itd..

Napewno soczewki z powloka antyrefleksyjna! To bezdyskusyjnie.

Podsumowujac, tego typu oprawy sa dla osob ktore potrafia dbac o okulary i maja czas na cykliczne regulacje i serwisowanie. Jezeli to Ci odpowiada - prosze bardzo :) Zycze przyjemnego uzytkowania
  • Rafałek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rafałek » 24 czerwca 2008, 20:31

Czyli z tego co rozumiem to wszystkie osoby nosz?ce patentki np. te kt??re mijam codziennie na ulicy maj? takie same moce obu soczewek ? W moim przypadku r???nica w mocy jest niewielka wi?c chyba nie by?o by przeciwskaza? aby zamontowa? np. 2 x po -0,5. Poza tym czy r???nica mi?dzy -0,5 a -0,7 by?a by a? tak dostrzegalna ? Pytam, bo si? nieznam zbytnio na tym. Je?li chodzi to trivex to jestem zdecydowany. A o antyrefleksie s?ysza?em r???ne opinie. Jedni s? zachwyceni, inni odradzaj? bo wymaga jakiej? szczeg??lnej piel?gnacji, a poza tym pono? zdarza si? ?e odpryskuje i szpeci szkie?ka. Ale to tyle co s?ysza?em. Jak bym wiedzia? to bym si? tu nie pojawia?. Tak czy siak najwa?niejsza jest dla mnie mo?liwo?? monta?u soczewek to takiej mocy jak moje w tego typu oprawkach. To a? taka r???nica w wygl?dzie ? Nie chc? wygl?da? ?miesznie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 24 czerwca 2008, 21:25

Najlepiej do piel?gnacji antyrefleksu u?ywa? wody i myd?a, a to nic szczeg??lnego :) Odczuwam du?? r???nic? w por??wnaniu ze zwyk?ymi szk?ami, podoba mi si? te? efekt dodatkowego wyostrzania obrazu. Jednym s?owem mo?na okre?li? ten efekt jako komfortowy.

Zapytaj optyka, jaka b?dzie r???nica w grubo?ci, mo?e nawet Ci poka?e na przyk?adowych szkie?kach. Niby r???nica ma?a i szk?a cienkie, ale je?li spojrzysz od strony procentowej, to drugie szk?o jest o 40% mocniejsze.

Gdy moja przyjaci???ka robi?a delikatne okulary z bardzo cienkimi ?y?kami, cie?sze szk?o jej pogrubiono, ale gdy robi?am swoje grubsze ?y?ki i rzuci?am takie has?o optykowi, to krzywo na mnie popatrzy?. R???nic? w grubo?ci niweluj? troch? soczewki indeksowane, ale nie wiem jak to wygl?da w przypadku trivexu i tak niskiej wady.
    Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2008, 22:22 przez Malla, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 czerwca 2008, 21:41

mozna wyrownac grubosci w przypadku roznej wady OP/OL, ale przewaznie jezeli roznica nie jest wieksza niz 1-1,5 dptr.... w przypadku wiekszej roznicy nie da sie ladnie tego wykonac.

Jezeli mowimy o -0,50 i -0,75 to bez obaw, wyjda porownywalne :)

Co do antyrefleksu...
    jezeli cos Ci "odprysnie" to kupujac markowe dobrej jakosci soczewki producent daje gwarancje! O ile to wina producenta (rzadko sie zdarza) lub montazowa (czesciej). Z winy uzytkownika oczywiscie - nie.

Trivex jest narazie tylko w indeksie 1.53
    Bez obaw mozesz sobie zamontowac - nie bedziesz wygladal smiesznie :)

Jezeli chodzi o pielegnacje, Malla juz opisala. Soczewki takie nie brudza sie bardziej, brudza sie tak samo jak soczewki bez antyrefleksu, tylko ze z antyrefleksem sa bardziej klarowne, czystsze, wiec drobne zabrudzenia sa latwiej dostrzegalne! Kup sobie dobra sciereczke z mikrowlokien. Mozesz dodatkowo zainwestowac w lepsza powloke antyrefleksyjna - jest bardziej sliska - co powoduje ze nie musisz tyle czyscic soczewki, wystarczy kilka razy przetrzec sciereczka (w porownaniu do czyszczenia zwyklego AR)

Powiem to jeszcze tak, kupujac dobry produkt - wymagana jest tez odpowiednia pielegnacja.
  • Rafałek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rafałek » 20 października 2008, 21:10

LEMUR pisze:Sam posiadam tego typu oprawe i pomimo zabezpieczen srubek to co jakis czas musze sobie wlasnie te silikonowe-plastikowe podkladki wymieniac, a one musza byc aby soczewka nie miala kontaktu z metalowa podkladka...
    Mo?na wiedzie? ile to kosztuje i jaki jest genralnie koszt ich regulacji i serwisowania ? Orientacyjnie, np. koszt wymiany takiego silikonu ?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 20 października 2008, 21:19

My dla naszych klientow (po okazaniu karty klienta) takie rzeczy robimy za free. Natomiast jezeli pytasz o inne naprawy to wiele zalezy od samej oprawy, zamontowanych soczewek itp... srednio za wymiane 4-6 podkladek od 10zl w gore. Cena wraz z konserwacja, zabezpieczeniem oczywiscie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 20 października 2008, 21:37

Czemu nie macie filii w Krakowie? :/
  • Premiumss

autor: Premiumss » 06 października 2009, 16:32

Witam, chcę sprawić sobie patentki. Odwiedziłam już parę optyków, znalazla się jedna pani która mocno polecala mi silikonowe zauszniki ,wywijajac nimi w kazda strone. Po przeczytaniu postow dot.patentow wlos mi sie zajezyl na glowie, ze tak nie powinno sie robic. Zaden z odwiedzonych przeze mnie optykow nie poleca mi silikonow. Czy u panstwa moge sobie wybrac oprawki, ktore mi sie spodobaja i wybrac ewentualnie inny kolor , a panttwo mogli by zamowic taki jaki bym sobie zyczyla ? Do tej pory gdzie nie gdzie takie kombinaje wszelakie proponuja, a u panstwa?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Premiumss, łącznie zmieniany 1 raz.
    Premium
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 października 2009, 17:22

Odchodzimy pomalu od opraw z silikonowymi zausznikami wlasnie ze wzgledu na czeste problemy u uzytkownikow. Mamy tylko z przezroczystymi (bezbarwne)
    Nie wszystkie oprawy sa w kilku kolorach dostepne, czasami jest tak ze np. czerwien u jednego producenta to bardzo intensywny kolor, a u innego matowa. Mozna zmienic ksztalt soczewek.
    Na pozostale pytanie zostala wyslana prywatna wiadomosc.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 15 Strona 1 z 1