ODPOWIEDZ Posty: 13 Strona 1 z 1
Astygmatyzm i soczewki nietoryczne
  • produkt
    Forumowicz
    Forumowicz

Astygmatyzm i soczewki nietoryczne

autor: produkt » 21 czerwca 2008, 12:37

Witam,
    z g??ry przepraszam, je?li podobny w?tek pojawi? si? ju? na forum, jednak u?ywaj?c funkcji "szukaj" nie znalaz?em niczego podobnego.
    Moje pytanie brzmi: czy jako astygmatyk, musz? nosi? soczewki toryczne? czy soczewki nietoryczne mog?yby wp?yn?? ?le na moje oczy?
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 21 czerwca 2008, 18:32

Je?li chcesz mie? 100% korecje wady to tak, ale ?e czasem to jest niemo?liwe i/lub nie wp?yn??oby to zbytnio na komfort widzenia to stosuje si? tylko z korekcj? sferyczn?
    \
  • produkt
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: produkt » 22 czerwca 2008, 12:18

dzi?ki za odpowiedz ;]
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 czerwca 2008, 19:51

przy malym astygmatyzmie ze wzgledow oczywistych nie nosi sie soczewek torycznych, gdyz zaczynaja je produkowac od wartosci -0,75cyl.

Natomiast kazda ta i powyzej tego soczewka sferyczna to spadek komfortu i ostrosci widzenia - wszystko kosztem czegos!
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 23 czerwca 2008, 14:28

Mam astygmatyzm tylko na jednym oku i obydwie soczewki nietoryczne. Patrz?c par? oczu, nie widz? r???nicy. Patrz?c okiem astygmatycznym widz?, ?e jest co? nie tak. Gdybym mia?a widzie? tak samo r??wnie? okiem nieastygmatycznym, nie czu?abym si? z tym dobrze.
  • ewulka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: ewulka » 25 czerwca 2008, 11:04

Czesc, zarejestrowalam sie na tej stronie okolo 10 minut temu, wiec jestem tutaj nowicjuszka. kompletnie zielona na dodatek odnosnie korzystania z tego typu forow. Ale coz... jakos to bedzie :spoko:
    mam maly problem i chcialabym sie kogos poradzic, a mianowicie :
    okolo 3 lat uzywalam soczewek sferycznych, zazwyczaj 3 miesiecznych lub 6 miesiecznych, nie mialam raczej z tym wiekszych problemow, tak wiec cala oprawa korzystania ze szkiel jest mi znana. Nastepnie zrobilam sobie przerwe okolo 2 letnia w ich uzywaniu i nosze od tego czasu tylko okulary. jednak chcialabym znowu, okazjonalnie zaczac uzywac soczewek, jednak wada sie zmienila. Aktualnie mam dodatkowo astygmatyzm:
    OP -4,0 cylinder -2,25, os 15
    OL -3,25 cylinder -0,5, os 130
    i mam kilka pytan:
    1. czy musze kupic soczewke toryczna na oko lewe?nie dostane cylindra 0,5, czy wiec powinnam kupic 0,75?
    2. czy nie ma problemu w widzeniu, jesli jedna soczewka jest toryczna, a druga sferyczna?
    3.Nie moge kupic soczewki z osia 15* (czy w takim razie moge nosic 10 lub 20?, ktora opcja jest lepsza?)
    zamierzam kupic soczewki Frequency Xcel Toric, na 6 miesiecy, tez nie jestem pewna swojego wyboru, tak wiec prosze o jakakolwiek rade w tym temacie i z gory dziekuje :cmok:
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 czerwca 2008, 13:42

Ka?d? zmian? nale?y konsultowa? z okulist?.
    Tylko on odpowie na pytania 1 i 3 po szczeg???owym badaniu. Istniej? ju? modele z cylindrem -0,25. W torycznych cz?sto idzie si? na kompromis, np. dodaje lub odejmuje poszczeg??lne moce (mniejszy cylinder~wi?ksza sfera itp.), no i standardowo osie s? co 10 stopni. Je?li jest taka konieczno??, dobrze mie? sferyczn? i toryczn? z tej samej serii, ?eby jako?? widzenia by?a jak najbardziej zbli?ona.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 czerwca 2008, 14:31

Co do pytania o OL to wszystko musisz skonsultowac z osoba prowadzaca. Ona powinna zalozyc soczewke, jezeli toryczna to sprawdzic rotacje soczewki czy wystarczajaca bedzie 10 czy 20, soczewki maja pewna tolerancje, jednak trzeba wiedziec jak zrotuje.

A w czym przeszkadza niby na jednym oku sferyczna a na drugim toryczna? Wiele jest takich oczu... wyobraz sobie ze niektorzy nawet tak maja w okularach :D
    :gwizd:
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 czerwca 2008, 14:43

Lemur, tak a propos okular??w, m??j brat ostatnio dosta? 2 r???ne recepty od 2 lekarzy. Na jednym oku nie ma wady (pomiary na wydrukach z 2 komp??w wykaza?y sfer? 0 lub 0,25D), ale poniewa? na drugim ma astygmatyzm 0,75D (bez sfery), drugi lekarz mu przypisa? cylinder tak?e na to bez wady, ?eby "wyr??wna? widzenie". Co? takiego si? praktykuje, je?li na jednym oku nie ma wady? :/
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 czerwca 2008, 14:49

nie
    Malla pisze:?eby "wyr??wna? widzenie". Co? takiego si? praktykuje, je?li na jednym oku nie ma wady?
    nie wiem co rozumiesz pod pojeciem "wyrownac widzenie", obuocznie powinno widzenie byc takie samo, sprawdza sie podczas badania balans.

Poza tym juz pisalem kilka razy ze jest kilka "szkol", podejsc do badania refrakcji. Jednak aby wykonac balans, to musi byc najpierw zbadana wada OP, OL.

Napewno nie wyrownuje sie mocy tak, zeby bylo to samo w wartosciach jezeli nie wymaga tego uklad wzrokowy.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 czerwca 2008, 15:31

Dzi?ki, tak w?a?nie my?la?am. Dano mu na to dobre oko taki sam cylinder 0,75 jak na wadliwe, a to wcale nie taki ma?y. Czyli czeka go trzeci lekarz i przede wszystkim d?uga rozmowa. Koniec offtopa.

Wracaj?c do tematu, nie nosz? torycznej na oku, na kt??rym powinnam m.in. dlatego, ?e opr??cz serii typu individuals nie maj? ma?ych krzywizn.
  • ewulka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: ewulka » 25 czerwca 2008, 19:07

ok, dzieki za odpowiedz, ciekawa tylko jestem czy mozna to skonsultowac z okulista telefonicznie, bo nie mam narazie mozliwosci umowic sie na wizyte, no coz, poczekam sobie jeszcze miesiac, ale wole sie upewnic zanim wydam pieniazki ;] ;] ;]
    chociaz na jednej stronce znalazlam os 15*, tylko zastanawiam sie czy byl to blad, czy rzeczywiscie takie maja.
    pozdrawiam was cieplutko
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 czerwca 2008, 22:54

ewulka pisze:ciekawa tylko jestem czy mozna to skonsultowac z okulista telefonicznie
    raczej nie, bo rotacje soczewki i sprawdzenie ostrosci widzenia w danej soczewce nie zalatwisz telefonicznie, poki co telefonicznie to mozesz sie umowic na wizyte
ODPOWIEDZ Posty: 13 Strona 1 z 1