Czesc, zarejestrowalam sie na tej stronie okolo 10 minut temu, wiec jestem tutaj nowicjuszka. kompletnie zielona na dodatek odnosnie korzystania z tego typu forow. Ale coz... jakos to bedzie
mam maly problem i chcialabym sie kogos poradzic, a mianowicie :
okolo 3 lat uzywalam soczewek sferycznych, zazwyczaj 3 miesiecznych lub 6 miesiecznych, nie mialam raczej z tym wiekszych problemow, tak wiec cala oprawa korzystania ze szkiel jest mi znana. Nastepnie zrobilam sobie przerwe okolo 2 letnia w ich uzywaniu i nosze od tego czasu tylko okulary. jednak chcialabym znowu, okazjonalnie zaczac uzywac soczewek, jednak wada sie zmienila. Aktualnie mam dodatkowo astygmatyzm:
OP -4,0 cylinder -2,25, os 15
OL -3,25 cylinder -0,5, os 130
i mam kilka pytan:
1. czy musze kupic soczewke toryczna na oko lewe?nie dostane cylindra 0,5, czy wiec powinnam kupic 0,75?
2. czy nie ma problemu w widzeniu, jesli jedna soczewka jest toryczna, a druga sferyczna?
3.Nie moge kupic soczewki z osia 15* (czy w takim razie moge nosic 10 lub 20?, ktora opcja jest lepsza?)
zamierzam kupic soczewki Frequency Xcel Toric, na 6 miesiecy, tez nie jestem pewna swojego wyboru, tak wiec prosze o jakakolwiek rade w tym temacie i z gory dziekuje