ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Co to za aparacik do badania wzroku i jaka mi wade wykryl?
  • tamiass
    Forumowicz
    Forumowicz

Co to za aparacik do badania wzroku i jaka mi wade wykryl?

autor: tamiass » 29 maja 2008, 22:44

Witam, to moj pierwszy post :)

Mialem dzisiaj badanie lekarskie do pracy.
    Jednym z elementow bylo badanie wzroku.
    Zostalo przeprowadzone na takim aparaciku, do ktorego sie zaglada i mowi sie obslugujacej go osobie co sie tam widzi. Najpierw byly komorki numerowane jak w excelu (A1, A2 itp) i w pierwszej byla najmniejsza czcionka a w kolejnych coraz wieksza. Nastepnie pani zmienila plansze i byl test na daltonizm - kolorowe kolka z fyferkami do odczytu. Potem jakies kolka jedno nad drugim i pytanie ile ich widze, potem male obrazki (kolko, gwiazdka, trojkat i kwadracik) poukladane w formie kwadratu 6x6 w roznej kolejnosci i pytanie czy ktorys wydaje sie byc wiekszy od pozostalych. Tu mialem watpliwosc bo czasami byly jakby takie same a czasami kwadracik byl wiekszy.
    Najwiekszy problem mialem kiedy tlem byly skosnie ulozone numerowane punkty a na pierwszym planie 2 przecinajace sie pd katem prostym linie czerwona i zielona. I pytanie pani bylo przez jaki numer przechodzi zielona (pozioma) na wysokosci przeciecia a potem przez jaki czerwona (pionowa) tez na wysokosci przeciecia. Problem mialem taki, ze albo mi nie przechodzily przez zaden punkt albo mi to sie jakos tak poruszalo ze nie bylem w stanie okreslic.

Nastepnie wszystkie testy zostaly wykonane ponownie tylko ze do aparaciku patrzylo sie pod innym kontem - problemy mialem w tych samych momentach.

Dowiedzialem sie ze niby moje oczy nie lapia ostrosci w tym samym momencie.

Nie jestem do konca pewien czy wlasnie tak to ta kobieta powiedziala i tez nie jestem do konca pewien czy wlasnie o te przeciecia jej chodzilo bo calosc byla po angielsku :/

Mam obawy czy przez to dostane ta prace.
    Chcialbym wiedziec co wlasciwie powinienem widziec jakbym mial idealny wzrok i co z czym sie tam powinno przecinac??

Wiem, ze mam wade wzroku krotkowzrocznosc prawego oka -2 dioptrie ale test byl robiony w okularach. Mam tez maly astygmatyzm i nie jest on korygowany przez soczewki - czy to moglo byc dlatego?

sorrki za przydlugi opis ;)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 29 maja 2008, 23:01

Do jakiej pracy by? to test?
    Moje oczy te? r???nie ?api? ostro??, jedno jest astygmatyczne (korygowane w okularach), drugie nie. Nic wi?cej niestety nie potrafi? Ci powiedzie? na ten temat, nigdy nie mia?am takiego testu na maszynie.

Moja kumpela te? jest w Galway, pozdrawiam :)
  • tamiass
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: tamiass » 30 maja 2008, 01:58

Do fabryki medycznej w ktorej zeby bylo smiesznie produkuja soczewki do okularow :D W zasadzie nie tyle produkuja co przerabiaja je na fotochromowe.
    Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1