ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
dobór szkieł do komputera
  • qaq1
    Forumowicz
    Forumowicz

dobór szkieł do komputera

autor: qaq1 » 24 maja 2008, 18:46

witam ,jako dziecko stwierdzono u mnie kr??tkowzroczno?c mia?em wad? ok. -0,5 na jedno oko ale okulary nosi?em ok,2lata
    po czym przesta?em, nast?pne badanie robi?em w wieku 20 lat i wysz?o jedno oko -1,0 drugie -0,5 z czego wnioskuj?
    ?e wada si? nie pog??bia?a gdy przesta?em rosn?c (jestem niski) mam 23lata problem polega na tym ?e od komputera
    boli mnie g?owa i to bardzo cz?sto co jest dla mnie k?opotliwe i przykre ,zamierzam i?c do okulisty po okulary do
    komputera ale najpierw chcia?bym si? wszystkiego dowiedziec gdy? zale?y mi aby puj?c do niego ju? przygotowanym i obeznanym, mam pare pyta? :

1-czy nag?e ko?ystanie z okular??w mo?e sprawic ?e wada wzroku zacznie nagle si? pog??biac (czy jest to wog??le mo?liwe)?

2-zak?adam ?e skoro oczy zawsze pracowa?y, lepiej dobrac szk?a s?apsze ni? wada ,je?li tak to o ile ?
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 18:57 przez qaq1, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 maja 2008, 21:33

zak?adam ?e skoro oczy zawsze pracowa?y, lepiej dobrac szk?a s?apsze ni? wada
    [spam].optometria.[spam]/bielawski ... abeokulary
    [spam].optometria.[spam]/bielawski ... sciweszkla
    [spam].optometria.[spam]/bielawski ... wzrocznosc

i jeszcze kilka z naszego poradnik
    [spam].optometria.[spam]/bielawski ... o=poradnik

ps. prosze zmienic NAZWE tematu na taki ktory bedzie mial wiekszy zwiazek z zawartoscia postu!
  • qaq1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: qaq1 » 25 maja 2008, 14:06

LEMUR-by?bym ci wdzi?czny jagby? odpowiedzia? na wa?ne dla mnie pytanie czy :

jak zaczn? zak?adac okulary do komputera to mo?e to spowodowac nag?e pog??bianie wady
    (czy jest to wog??le mo?liwe) np.nieprzyzwyczajone oko tak zareaguje

czy w zwi?zku z powyszym lepiej dobrac s?absze szk?a(ostatnio pojawi?a si? opinia ?e s?absze
    szkodz? i lepiej dobrac r??wne z wad?)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 maja 2008, 14:24

Wiele razy wypowiadalem sie juz w tej sprawie! W podanych artykulach tez wiele jest wyjasnione - widac ze nie kazdemu chce sie przeczytac i wyciagnac wnioski...

Jezeli nie ma problemow z konwergencja, akomodacja to oko w okularach osoby z wada, pracuje tak samo jak osoby bez wady... wiec jezeli masz sciagac okulary, to osoba bez okularow powinna analogicznie do pewnych czynnosci zakladac...

Udaj sie do specjalisty aby sprawdzil sprawnosc Twojego ukladu wzrokowego i bedzie wiadomo jak powinienes korzystac, jednak NIGDY nie ma jednoznacznej odpowiedzi na odleglosc, bez przeprowadzonych odpowiednich badan.

Umiejetnosc czytania i korzystania z juz dostepnych informacji miala ulatwiac zycie innym - widac to nie dziala albo sie nie chce :gwizd:
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1