Du?o zale?y od rodzaju szkie?, jako?ci oprawek i wykonania, ale na pewno s? mniej trwa?e, bardziej czu?e od zwyk?ych "ramek". Jestem w nieco innej sytuacji. Mam do?? tanie oprawki - "?y?ki" z otwartym do?em od 3 miesi?cy i ju? mi si? troszk? powykrzywia?y w wyniku manipulacji noskami, dobrze ?e optyka mam po drugiej stronie ulicy
![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)
Mierzy?am je w tym samym czasie co jakie? zestresowane dziecko 8-letnie pod okiem mamy i pani siedz?ca obok z dzieckiem nieco starszym powiedzia?a, ?e zrobi?a mu takie jako pierwsze i po 2 miesi?cach zako?czy?y sw??j ?ywot, a nie mia?y tylko dolnej ramki i po?owy bocznej! Ty dzieckiem nie jeste? i wiesz jak si? obchodzi? z okularami, wi?c nie ma co panikowa?, je?li Ci si? podobaj?

Moja kuzynka ma takie jak Ty chcesz i s? ca?e i zdrowe od paru dobrych lat! Wed?ug mnie wygl?daj? troch? dziwnie, bo wprawdzie z daleka nie wida? nic na oczach (ewentualnie kolor pow?oki, np. antyrefleksyjnej lub zmian? wielko?ci obrazu przy wi?kszej wadzie), ale jednak mostek nad nosem, noski i zauszniki rzucaj? si? w oczy, odbijaj? ?wiat?o. Troch? nienaturalnie to wygl?da i dlatego wybra?am ods?oni?te tylko od do?u. Jak? masz w og??le wad?? Je?li ma??, to si? nie zastanawiaj d?ugo, je?li akurat taki model wpad? Ci w oko