ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Kilka podstawowych pytań
  • Arnate
    Forumowicz
    Forumowicz

Kilka podstawowych pytań

autor: Arnate » 27 kwietnia 2008, 00:14

Nosz? okulary na sta?e ju? od paru dobrych lat. Sam mam lat 17. Ostatnio zacz??em na powa?nie my?le? o przestawieniu si? na szk?a kontaktowe. Moja wada wynosi w jednym -2.00 oraz -2.25 w drugim oku. Jednak zanim wybior? si? do lekarza chcia?bym uzyska? opini? ekspert??w znajduj?cych si? na forum na temat kilku intryguj?cych mnie spraw. A mianowicie:

1. Jestem alergikiem i wykryto u mnie uczulenie na rt??. Jak si? niegdy? dowiedzia?em jest ona sk?adnikiem p?yn??w do konserwacji soczewek. Tylko pytanie brzmi czy wszystkich? Bo je?li tak to nie mam nawet co pr??bowa?.

2. Czy dob??r soczewek to indywidualna sprawa ka?dego? Czy jest to ustalane na podstawie zalece? okulisty? Chodzi mi tu o odpowiedni? firm?, d?ugo?? noszenia itd.

Z g??ry dzi?kuj? za odpowied?.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:31 przez Arnate, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 27 kwietnia 2008, 00:28

Arnate pisze:Jak si? niegdy? dowiedzia?em jest ona sk?adnikiem p?yn??w do konserwacji soczewek. Tylko pytanie brzmi czy wszystkich? Bo je?li tak to nie mam nawet co pr??bowa?
    dla alegikow i "wrazliwcow" ;)
    AOsept+
    [spam].pl/bielawski/index.php?go=aosept

Arnate pisze:Czy dob??r soczewek to indywidualna sprawa ka?dego? Czy jest to ustalane na podstawie zalece? okulisty? Chodzi mi tu o odpowiedni? firm?, d?ugo?? noszenia itd.
    Co rozumiesz pod pojeciem? Bo jezeli soczewka jest miesieczna to specjalista nie powinien mowic ze mozesz nosci 2miesiace!
    Jezeli chodzi o dobor to oczywiscie ze jest to sprawa indywidualna, gdyz to co pasuje jednemu, drugiemu nie odpowiada - zarowno pod wzgledem soczewek jak i plynow.

Jezeli zaczynasz to wypytaj specjalistow czy oprocz doboru zapewnia Ci szkolenie z zakladania, sciagania oraz pelnych informacji o pielegnacji soczewek, czy dostaniesz soczewki probne w cenie badania oraz plyn. Jak wyglada sprawa wizyt kontrolnych: jak czesto bedziesz je miala, czy sa platne czy bezplatne itp, itd...
    Czy maja w ofercie kilka firm czy tylko jedna. Nie zawsze jedna firma w ofercie doboru to dobry wybor... czasami trzeba pokombinowac z materialami, wielkosciami (srednica/krzywizna) no i kazdy z nas jest inny.

Na te sprawy mozna znalesc odpowiedz juz na naszym forum - wystarczy poczytac istniejace watki i skorzystac z wyszukiwarki [spam].optometria.[spam]/search.php
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 27 kwietnia 2008, 00:38

Arnate, pami?taj, ?e mimo SK musisz mie? okulary z aktualn? wad? i korzysta? z nich cz?sto (wieczorami, do komputera i telewizji itp.). Kontakty nie zast?puj? okular??w, nie mo?na w nich bezpiecznie chodzi? ca?y dzie? od ?witu do nocy, dzie? w dzie?. Cz?ste przerwy w stosowaniu zmniejszaj? ryzyko najcz?stszych powik?a?, zwi?zanych z niedotlenieniem rog??wki, znajduj?cej si? pod soczewkow? ko?derk?.

O tym, czy mo?esz nosi? SK, decyduje lekarz-specjalista, warto uda? si? do najlepszego w okolicy (i takiego, kt??ry ma du?y wyb??r i nie przepisuje tego, co mu akurat zalega na magazynie). Dob??r jest faktycznie indywidualny, 2 r???ne modele o tych samych parametrach mog? by? zupe?nie inaczej przyjmowane przez oko. Jest to wi?c inwestycja, cz?sto nie od pocz?tku trafiona. Dob??r polega na pr??bowaniu, co mo?e by? kosztowne. Lekarz zaleca odpowiedni? moc i parametry, ale to Twoje oko decyduje o przyj?ciu/odrzuceniu tego cia?a obcego. Warto spr??bowa?, je?li tylko masz na to czas, pieni?dze i ch?ci. Ostrzegam - grzebanie w oczach uzale?nia ;)

W sk?adzie mojego p?ynu nie znalaz?am rt?ci, ale s? na rynku p?yny dla alergik??w, stosuje si? je nieco inaczej ni? standardowe.
  • Arnate
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Arnate » 27 kwietnia 2008, 11:23

Dzi?kuj? za wyczerpuj?ce wypowiedzi. W najbli?szym czasie mam zamiar si? wybra? do okulisty i dowiedzie? reszty szczeg?????w.
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1