ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1
Systematycznie pogarsza mi się wzrok
  • narcissius
    Forumowicz
    Forumowicz

Systematycznie pogarsza mi się wzrok

autor: narcissius » 25 kwietnia 2008, 19:59

Jakie? 2,5 roku temu w pewnej sieci dobrali mi soczewki. Oczywiscie iWear. Po 1,5 roku wada si? pogorszy?a o -0,5. Pyta?am si? okulistki czy to przez noszenie soczewek, powiedzia?a, ?e nie tylko mam tak? wad? kt??ra b?dzie poprostu post?powa?.
    Dwa dni temu znowu si? pogorszy?o. Jeszcze u niej nie by?am, ale wiem, ?e to nie wina brudnych soczewek. Specjalnie za?ozy?am now? par?, ?eby to sprawdzi?.
    Najdziwniejsze jest to, ?e wada nie post?powa?a stopniowo, tylko nagle z dnia na dzie? ostro?? widzenia si? zmienia?a. Teraz mam w prawym oku -1,5 a w lewym -1,25.

Zanim p??jd? na kontrol chcia?abym sie zapyta? czy ktos jeszcze spotka? si? z czym? podobnym? Czy ta wada faktycznie tak z dnia na dzie? si? pogarsza?

Je?li za rok znowu si? pogorszy to nie b?dzie zaciekawie..
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:30 przez narcissius, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 kwietnia 2008, 20:14

Wada nie pogarsza si? z dnia na dzie?, takie zmiany s? odczuwalne, gdy w gr? wchodzi zm?czenie oczu. Anomalie typu odklejanie siatk??wki by?yby widoczne przez lekarza (badaj regularnie dno oka). Nie na darmo m??wi si?, ?e ?wiczenia wzroku, mi??ni zwi?zanych z ga?k? oczn? - wyostrzaj? widzenie, przy czym nie oznacza to wcale zmniejszenia wady! Twoja wcale a? tak szybko nie post?puje. Moja wada ujawni?a si? dopiero pod koniec podstaw??wki, wszyscy lekarze zgodnie twierdz?, ?e jest to wada wrodzona, tylko post?puj?ca, st?d nie by?a wykrywalna wcze?niej. W 8 klasie mia?am -1,5D, w 2 klasie LO -2,5D, na drugim roku studi??w ju? -3,5D, a teraz na gorszym oku -5D plus nowo objawiony astygmatyzm (r???nica 3,5D w 11 lat). Mnie to osobi?cie przera?a :placze: ale lekarze twierdz?, ?e nic z tym nie zrobi?. Wada nie jest stabilna, wi?c nie mo?na jej operowa?. Nikt nie potrafi przewidzie?, ile dioptrii osi?gn? za par? lat. Staram si? korygowa? wzrok na bie??co, bo niedokorekcja sprzyja pogarszaniu, pami?taj o tym!
  • narcissius
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: narcissius » 25 kwietnia 2008, 21:58

Czyli takie uroki chorych oczu.

Ju? podejrzewa?am spisek tej sieci, cobym kupowa?a te zakichane soczewki do konca ?ycia. No ale w sumie nie op?aca?oby im si? naciaga? klient??w, presti? firmy itp.

Tylko troche mnie martwi, ?e jak nosi?am okulary to pogarsza?o si? co kilka lat, a tutaj co roku.

Zobaczymy co mi powiedz? na badaniach.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:30 przez narcissius, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 kwietnia 2008, 23:56

Je?li masz iWeary, to dochodzi jeszcze mo?liwo?? zmiany materia?u soczewki. Pod mark? iWear kryj? si? r???ne cuda, mog?a? dosta? jak?? poprzedni? seri?, produkowan? w inny spos??b. Je?li s? to pseudo-Optixy, to du?o si? tu o nich pisze, ?e du?o os??b widzi w nich s?abiej. Spr??buj inn? mark?, produkty tej sieci nie s? najwy?szych lot??w, a maj? w asortymencie r??wnie? te bardziej znane. Idziesz na kontrol? te? do tej sieci czy weryfikujesz u innego specjalisty? Dopilnuj, by zrobiono Ci komplet bada?, a nu? jednak co? si? zaczyna dzia? (oczywi?cie trzymam kciuki, ?e nie)...
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Malla, łącznie zmieniany 1 raz.
  • narcissius
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: narcissius » 26 kwietnia 2008, 08:08

Id? do innego specjalisty a potem do tej sieci. Chc? sobie por??wna? opinie.
    Je?li b?d? mie? odmienne zdania na temat soczewek to wr??c? do okular??w. Nie ma co ryzykowa? dla pr???no?ci.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:31 przez narcissius, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 27 kwietnia 2008, 00:24

Nie martw si?, znam osob?, kt??rej podobna do mojej wada przesta?a post?powa? w?a?nie, jak zacz??a nosi? soczewki. Jak dla mnie, jest to niewyt?umaczalne.

Zgadzam si?, nie ma co ryzykowa? dla wygody i urody, dlatego p??jd? nied?ugo na profesjonalny, nietani dob??r, aby wszystkie w?tpliwo?ci wyja?ni? mi specjalista. A nu? stwierdzi, ?e to w moim przypadku nie ma sensu i pozostan? mi tylko wspomnienia.
  • koziol
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: koziol » 29 kwietnia 2008, 02:11

Nie mog?em si? przyzwyczai? do iWear'??w (Ciba Air Optix). Czasami widzia?em przez nie jak przez mg??. M?czy?y mi strasznie wzrok, ale przyzna? musz?, ?e by?y dla mnie bardzo wygodne w noszeniu :)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 29 kwietnia 2008, 19:06

koziol pisze:do iWear'??w (Ciba Air Optix)
    nie wszystkim psom na imie Burek, iWearow jest kilka "gatunkow"
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 29 kwietnia 2008, 19:37

No w?a?nie, kumpela da?a si? z?apa? i b?d?c wcze?niej zadowolona z iWear??w, kupi?a drugie opakowanie, w kt??rym widzia?a i czu?a si? gorzej (wypr??bowa?a ka?de szk?o, my?l?c najpierw, ?e to wada soczewki). Kasa w b?oto. Sieci??wkom m??wimy "nie"!
ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1