Wada nie pogarsza si? z dnia na dzie?, takie zmiany s? odczuwalne, gdy w gr? wchodzi zm?czenie oczu. Anomalie typu odklejanie siatk??wki by?yby widoczne przez lekarza (badaj regularnie dno oka). Nie na darmo m??wi si?, ?e ?wiczenia wzroku, mi??ni zwi?zanych z ga?k? oczn? - wyostrzaj? widzenie, przy czym nie oznacza to wcale zmniejszenia wady! Twoja wcale a? tak szybko nie post?puje. Moja wada ujawni?a si? dopiero pod koniec podstaw??wki, wszyscy lekarze zgodnie twierdz?, ?e jest to wada wrodzona, tylko post?puj?ca, st?d nie by?a wykrywalna wcze?niej. W 8 klasie mia?am -1,5D, w 2 klasie LO -2,5D, na drugim roku studi??w ju? -3,5D, a teraz na gorszym oku -5D plus nowo objawiony astygmatyzm (r???nica 3,5D w 11 lat). Mnie to osobi?cie przera?a

ale lekarze twierdz?, ?e nic z tym nie zrobi?. Wada nie jest stabilna, wi?c nie mo?na jej operowa?. Nikt nie potrafi przewidzie?, ile dioptrii osi?gn? za par? lat. Staram si? korygowa? wzrok na bie??co, bo niedokorekcja sprzyja pogarszaniu, pami?taj o tym!