Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1
Proszę o poradę
  • Lae

Proszę o poradę

autor: Lae » 09 kwietnia 2008, 01:46

Witajcie :papa:

Prosz? porad?cie mi. Chc? zacz?? nosi? soczewki. Ostatnio (2 lata temu) jak by?am przy badaniu kontrolnym u okulistki i zagaja?am o przeci?tny koszt miesi?czny soczewek, jako ?e w okularach nie czuj? si? zbyt dobrze to Pani doktor stwierdzi?a, ?e wynosi?oby to oko?o 150 z? miesi?cznie, a w zwi?zku z tym, ?e by?oby to dla mnie za drogo dalej nosi?am okularki, a jak nie?mia?o pyta?am czy nie ma ta?szych to twierdzi?a, ?e tylko takie prowadzi.

Przeczyta?am wiele post??w, sprawdzi?am ceny w sklepach internetowych i wiele z u?ywanych przez Was soczewek wynosi?by 30-50 z? miesi?cznie (optix, Bausch&Baum) (a nie 150z?)

I teraz g???wne pytanie. Pytanie praktyczne - Czy jak znam wad? wzroku to mog? kupi? jakie? standardowe soczewki (krzywizna 8,6; ?rednica 14) bez konsultacji o okulisty? ( z zak?adaniem soczewek nie mia?abym problem??w).
    Lub czy ewentualnie mo?na p??j?? i poprosi? okulistk?, aby tylko poda?a mi dok?adne parametry krzywizny mojego oka i wymagan? ?rednice soczewki a w soczewki zaopatrz? si? indywidualnie w internecie?

Dzi?kuje za ewentualne sugestie - dla mnie to wa?ne.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:32 przez Lae, łącznie zmieniany 1 raz.
  • julik2k
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: julik2k » 09 kwietnia 2008, 06:52

Najlepiej jest po prostu i?? i i um??wi? si? na badania na soczewki. Wtedy okulistka nauczy Cie jak je ?ci?ga?, zak?ada? itp. Dobierze odpowiedni rodzaj soczewek (albo przypisze te, kt??re ma...) i tyle. Ale nie poleca?abym kupowania ich na w?asn? r?k?.

Je?li chodzi o ceny to same soczewki kosztuj? w?a?nie w granicach 30-50z?, do tego dolicz p?yn. Zale?y jakiej pojemno?ci p?yn kupisz. 120ml starcza na oko?o miesi?c i kosztuje w granicach 20z? (Solo Care Aqua), 360ml wystarczy na oko?o 3 miesi?ce a kosztuje 50z? (ja dostaje jeszcze ma?? butelke 60ml gratis) :spoko:

Dodam ?e ceny soczewek zale?? jeszcze od czasu ich u?ytkowania. Czyli np p???roczne b?d? oczywi?cie dro?sze od miesi?cznych.
    "many misjudge him cause he makes living from writing raps..."
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 09 kwietnia 2008, 09:56

Lae pisze:Lub czy ewentualnie mo?na p??j?? i poprosi? okulistk?, aby tylko poda?a mi dok?adne parametry krzywizny mojego oka i wymagan? ?rednice soczewki a w soczewki zaopatrz? si? indywidualnie w internecie?
    kazda soczewka ma rozna konstrukcje, np wewnetrzna asferyczna powierzchnia, dwie sferyczne inny material... i to nie ma stalego sztywnego przydzialu.

Zrobisz jak uwazasz, ale to ze nic nie czujesz (dyskomfortu) nie oznacza ze sobie nie szkodzisz...

temat byl walkowany na forum wielokrotnie...
Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1