Prosz? porad?cie mi. Chc? zacz?? nosi? soczewki. Ostatnio (2 lata temu) jak by?am przy badaniu kontrolnym u okulistki i zagaja?am o przeci?tny koszt miesi?czny soczewek, jako ?e w okularach nie czuj? si? zbyt dobrze to Pani doktor stwierdzi?a, ?e wynosi?oby to oko?o 150 z? miesi?cznie, a w zwi?zku z tym, ?e by?oby to dla mnie za drogo dalej nosi?am okularki, a jak nie?mia?o pyta?am czy nie ma ta?szych to twierdzi?a, ?e tylko takie prowadzi.
Przeczyta?am wiele post??w, sprawdzi?am ceny w sklepach internetowych i wiele z u?ywanych przez Was soczewek wynosi?by 30-50 z? miesi?cznie (optix, Bausch&Baum) (a nie 150z?)
I teraz g???wne pytanie. Pytanie praktyczne - Czy jak znam wad? wzroku to mog? kupi? jakie? standardowe soczewki (krzywizna 8,6; ?rednica 14) bez konsultacji o okulisty? ( z zak?adaniem soczewek nie mia?abym problem??w).
Lub czy ewentualnie mo?na p??j?? i poprosi? okulistk?, aby tylko poda?a mi dok?adne parametry krzywizny mojego oka i wymagan? ?rednice soczewki a w soczewki zaopatrz? si? indywidualnie w internecie?
Dzi?kuje za ewentualne sugestie - dla mnie to wa?ne.