Witam,
do?acz? si? z moim pytaniem:
Ostatnio dosta?em nast?puj?c? recept? na okulary:
OP: sfera: -3.5, Cylinder: -2.5: Os: 115st
OL: sfera: -3.25, Cylinder: -3.5, Os: 70st
Wcze?niej (przez ok 3 lata) nosi?em okulary:
OP: sfera: -4.5
OL: sfera:-4.25 oraz P.D. (nie mam poj?cia, co to) 63
Jak wida? w starych okularach nie by?o cylindr??w, w sumie nigdy super dobrze w nich nie widzia?em. Zreszt? z tymi cylindrami jest o tyle dziwna sprawa, ?e co ?rednio co drugi lekarz mi je przepisuje. Ale do rzeczy. Nowe okulary nosz? ju? p???tora tygodnia, widz? w nich wyra?nie (choci?z czasami patrz?c w dal obraz mi si? lekko rozje?d?a), ale obraz jest mocno zdeformowany. O ile pono? efekt "uciekania wszystkiego w g??b" jest normalny i z czasem powinien przej?? o tyle dziwne jest zaburzenie proporcji. Wszystko wygl?da nienaturalnie zw??one. Np. spogl?daj?c (na wprost) na monitor o proporcjach 3:4 (czyli o 1/4 d?u?szy w poziomie) widz? kwadrat. Do tego kto? mi zw?dzi? wszystkie k?ty proste. Czyli wspomniane widzenie trapez??w zamiast kwadrat??w.
Moje pytanie jest nast?puj?ce: czy to s? normalne efekty zmiany (du?ej) okular??w i je?li tak, to ile czasu mo?e trwa? przyzwyczajenie si? do nich i w efekcie normalne widzenie? Czy te? mo?na ju? na obecnym etapie stwierdzi?, ?e co? jest nie tak?
M??wi?c szczerze najbardziej dobija mnie to zw??enie obiekt??w. Chodz? jak pot?uczony i gapi? sie na wszystko i por??wnuje. Dzisiaj nawet monitor mierzy?em, ?eby sprawdzi?, czy on rzeczywi?cie jest 3:4