ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Soczewki nie dla mnie? :/
  • Terry
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki nie dla mnie? :/

autor: Terry » 06 marca 2008, 18:45

Witam,
    Mam 20 lat, nigdy wcze?niej nie nosi?em ani soczewek, ani okular??w. Ostatnio by?em w salonie [spam] na badaniu wzroku, gdy? mam problemy z widzeniem (generalnie to widz? dobrze, obraz mi si? nie rozmywa, nie mam problemu z czytaniem drobnej czcionki, widz? dobrze z daleka, natomiast problem pojawia si? przy np. czytaniu ksi??ki, jedno oko ewidentnie mam s?absze i odczuwam dyskomfort podczas nauki, czuj?, ?e widz? w innym stopniu na ka?dym oku i szybko si? m?cz?. Do tego, co najistotniejsze dla mnie, to jedno oko lekko mi "ucieka" i odczuwam przez to dyskomfort i nie ukrywajmy, najwa?niejsze dla mnie jest, by ten problem wyeleminowa?). Pani w [spam] stwierdzi?a, ?e mam plusy, na prawym oku niewielk? wad?, troch? wi?ksz? na lewym (tym slabszym), zauwa?y?a tam astygmatyzm. Stwierdzi?a, ?e musz? mie? okulary tak czy siak, do czytania i siedzenia przy komputerze i generlanie to dorzuci?a, ?e nie chce mi przepisa? soczewek, bo u?ywaj?c ich b?d? z kolei ?le widzie? z dalszej odleg?o?ci. Nie zakropi?a mi ju? atropiny, bo by?em samochodem i um??wili?my si? na to badanie w przysz?ym tygodniu.
    Okular??w nosi? z pewno?ci? nie chc?. I pewnie nie b?d?. Dlatego tak bardzo zale?y mi na soczewkach, nie wiem, czy Pani doktor ma po prostu "przykazanie", by zleca? okulary (wiadomo, jest to inny koszt), bo na same szk?a nie chcia?a si? zgodzi?, natomiast na zestaw okulary + szk?a by?a chyba gotowa przysta?...

Aha, co powiedzia?a mi te?, ?e na lewe oko musia?bym mie? soczewk? toryczn? (nie wiem, czy dobrze zapami?ta?em, je?li nie, to przepraszam).

Nie wiem co teraz robi?, z g??ry dzi?ki za ka?dy post.
  • Debian
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Debian » 06 marca 2008, 19:04

P??jd? jeszcze do innego okulisty ni? w [spam] i zobaczysz co powie. Po za tym w [spam] napewno wcisn?liby szitowate soczewki iWear, kt??re s? produkowane tylko dla nich na zam??wienie.
  • Sani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Sani » 06 marca 2008, 19:13

Je?li masz astygmatyzm r??wnie? z mo?esz nosi? soczewki. Tylko id? do dobrego okulisty :)
  • Terry
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Terry » 06 marca 2008, 20:49

No w?a?nie problem z tym dobrym okulist? ;)
    By?em u normalnego okulisty w przychodni. Badania bez atropiny, stwierdzi? wad? 0,5 i bodaj?e 1 na tym s?abszym oku, powiedzia?em, ?e chc? szk?a zamiast okular??w, wi?c pani doktor odes?a?a mnie do [spam]...
    Warto chodzi? do takich "przysklepowych" lekarzy w og??le? Czy do jakiej? poradni specjalistycznej?
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 06 marca 2008, 21:21

W zwyk?ej przychodni niestety nie przepisz? Ci soczewek... Musisz i?? prywatnie do salonu, gdzie dobieraj? soczewki. Ja tam akurat na [spam] nie narzekam, bo trafi?em na normaln? i znaj?c? si? na rzeczy okulistk? :P Mo?e spr??buj jeszcze raz tylko zapisz si? do kogo? innego ;) ew. poszukaj w mie?cie innych salon??w gdzie Ci je dobior?. Z tego co piszesz wad? masz malutka, wi?c odpowiednie soczewki toryczne napewno si? znajd? :)
    Terry pisze:dorzuci?a, ?e nie chce mi przepisa? soczewek, bo u?ywaj?c ich b?d? z kolei ?le widzie? z dalszej odleg?o?ci
    Kto? tu stara si? Ci wcisn?? kit :P mo?e z?y dzie? mia?a :D hehe
    \
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 06 marca 2008, 21:34

Dla astygmat??w jak najbardziej istniej? soczewki kontaktowe, tzw. toryczne. Nale?y si? jednak liczy? z wi?kszym kosztem i trudniejszym doborem. Je?li chcesz nosi? do siedzenia przy komputerze lub czytania, to nie do ko?ca mo?e si? to okaza? dobrym posuni?ciem, nie tylko finansowo. Wi?kszo?? soczewkowicz??w czuje du?y dyskomfort i wysychanie oczu przy komputerze, co mo?e sprzyja? komplikacjom. Co masz przeciwko okularom? Skoro uwa?asz, ?e widzisz dobrze, nie musisz ich nosi? non stop, tylko do czytania lub kompa. Dobrze dobrane stanowi? niew?tpliw? ozdob?. A na imprezy nie ma potrzeby ich zak?adania. Troch? dziwne, ?e w [spam] nie chciano Ci dobra? soczewek, skoro promuj? w?asn? mark?. Proponowa?abym przy kolejnej wizycie o tym porozmawia?, wypyta? o szczeg???y. W mi?dzyczasie mo?esz poczyta? co nieco. To forum jest kopalni? wiedzy, warto po?wi?ci? jemu par? wieczor??w.
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 08 marca 2008, 12:52

Malla pisze:Wi?kszo?? soczewkowicz??w czuje du?y dyskomfort i wysychanie oczu przy komputerze, co mo?e sprzyja? komplikacjom
    kwestia przyzwyczajenia podobnie jest na poczatku z czytaniem ksiazek w soczewkach mowa oczywiscie o dyskomforcie. Roznica jednak jest taka ze monitor rzeczywiscie wysusza soczewki i stad ten dyskomfort. Do kompa na dluzsza mete zdecydowanie okulary. Co do tych komplikacji to nie wiadomo jak to dokonca jest. Kraza jednak takie opinie ze moze to sprzyjac powstawaniu "Suchego Oka".
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1