witam !
Nosz? okulary od wielu lat a kilka dni temu odebra?em nowe okularki z zak?adu optycznego. Mam wra?enie, ?e nie widz? do?? ostro i og??lnie mam pewien dyskomfort przy noszeniu tych nowych szkie?. Sprawdzi?em opakowania od szkie?, kt??re dosta?em od optyka i por??wna?em je z recept? - zauwa?y?em, ?e na recepcie na oboje oczu ma przypisany cylinder - 0,5, natomiast na opakowaniu od szkie? mam napisane cylinder+ 0,5. Czy to mo?e by? przyczyna moich odczu? odno?nie nowych szkie?? Zamierzam ta spraw? wyja?ni? u optyka ale to troch? potrwa bo mieszkam w innym mie?cie i dlatego prosz? Was o pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2009, 11:31 przez hilary, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosze uzytkownikow forum aby pisali DOKLADNIE co maja przepisane i opisali problem
Juz bylo pisane -
nawet niedawno na forum - [spam].optometria.[spam]/viewtopic.php?t=855 -
ze dana soczewke mozna zapisac z cylindrem dodatnim i ujemnym i bedzie to ta sama soczewka!
powodem dziwnego uczucia moze byc przepisana piewszy raz korekcja cylindryczna
OP sfera -4,5, cylinder -0.5, o? 180 st.
OL sfera -3,75, cylinder -0.5, o? 175 st.
M??j problem z widzeniem w nowych szk?ach sprowadza si? do tego, ?e przedmioty (a zw?aszcza litery np. w telewizji, lub inne detale sa rozmyte a w zasadzie posiadaj? co? w rodzaju "mglistej obw??dki")
Wykluczam to, ?e przyczyn? gorszego widzenia jest przepisanie pierwszy raz korekcji cylindrycznej, poniewaz takie szk?a nosz? juz od kilku lat.
Dzi?ki za odpowied?. Mog? zatem za?o?y?, ?e zmiana cylindr??w z - na + nie stanowi w moim przypadku problemu? Troch? jestem poirytowany tym, ?e widz? kiepsko w nowych szk?ach i dla pewno?ci za kilka dni id? do optyka,kt??ry zrobi? mi okularki a dodatkowo zapisa?em sie na wizyt? u okulisty (tego samego, co przy ostatnim badaniu) Mo?e znajdziemy jakie? rozwi?zanie. Dodatkowo dzi? (nosz?c nowe szk?a) odczuwam lekki b??l w oczodo?ach + b??l g?owy
A mo?e problem tkwi w osiach? Na starej recepcie mam OP 8 st. a na nowej 180 st. Wielka r???nica! Poprzednio nie mia?em takich problem??w i przy pierwszym za?o?eniu tamtych okular??w mia?em rewelacyjne odczucie, ?e ca?y ?wiat "widz? na ostro"