ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
prawidłowa oś cylindra, jakie ma znaczenie?
  • idami
    Forumowicz
    Forumowicz

prawidłowa oś cylindra, jakie ma znaczenie?

autor: idami » 19 lutego 2008, 14:28

Witam,
    jestem tu nowa, wi?c wybaczcie je?li si? powt??rz?, ale przeszuka?am troszk? forum i nie uda?o mi si? znale?? odpowiedzi na moje pytanie.
    pr??buj? dobra? dla siebie szk?a kontaktowe, by?am ju? u okulisty, kt??ry stwierdzi?, ?e.... nie produkuj? dla mnie odpowiednich szkie? :mur: Podobno ju? sam fakt posiadania przeze mnie cylindra i "plus??w" mo?e stwarza? problemy z doborem szkie?, ale nie to jest najwi?kszym problemem.
    Mam "nietypowo skrzywione osie cylindr??w" w prawym 150*, w lewym 30*. Szk?a, kt??re proponowa? mi lekarz to szk?a z osiami 160 i 20 stopni.
    I tu w?a?nie moje pytanie, czy te 10 stopni mo?e mie? du?y wp?yw na jako?? widzenia? Je?li tak to jaki? obraz b?dzie rozmazany, przekrzywiony? Mo?e kto? tak po ludzku umia?by wyt?umaczy? co to jest ta o? cylindra?
    Czy to prawda, ?e nie ma takich szkie?? Czy istnieje mo?liwo?? kupienia szkie? "na zam??wienie"? Je?li tak, to ile b?d? one dro?sze?
    Z g??ry dzi?ki za odpowied? :)
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:45 przez idami, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 lutego 2008, 19:21

idami pisze:I tu w?a?nie moje pytanie, czy te 10 stopni mo?e mie? du?y wp?yw na jako?? widzenia? Je?li tak to jaki? obraz b?dzie rozmazany, przekrzywiony?
    moze miec wplyw... to nie do konca jest tak jak napisalas... robia w osiach
    180 i czasami 90 +/-20stopni,

te +/-20stopni oznacza ze soczewka powinna zapewnic dobre widzenie dla osob w osiach od 160 >180< 20 i tak samo 70 >90< 110

Najlepiej udaj sie do gabinetu, ktory w cenie badania pod katem soczewek zapewni Ci soczewki probne, wtedy nie interesuje Cie nic, a specjalista sciaga soczewki i sprawdzi rotacje oraz widzenie.
  • idami
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: idami » 20 lutego 2008, 12:40

dzi?ki za odpowied?, o tym +/- 20 stopni okulistka nic mi nie wspomina?a, czyli (je?li dobrze zrozumia?am) w soczewkach o osiach 160 i 20 mam szanse widzie? dobrze mimo, ?e moje warto?ci osi to 150 i 30?
    Najlepiej udaj sie do gabinetu, ktory w cenie badania pod katem soczewek zapewni Ci soczewki probne, wtedy nie interesuje Cie nic, a specjalista sciaga soczewki i sprawdzi rotacje oraz widzenie.
    w?a?nie dok?adnie tak zrobi?am, posz?am tam gdzie mam mo?liwo?? wypr??bowania soczewek za darmo. Teraz czekam na sprowadzenie tej pr??bnej pary i zobaczymy. Martwi? si? tylko, ?e je?li nie b?d? pasowa?, to nie b?d? mie? szans na soczewki :( Bo ?aden specjalista nie ?ci?gnie dla mnie soczewek, kt??rych nikt nie produkuje...

pozdrawiam
  • smic
    Forumowicz
    Forumowicz

Re: prawidÂ?owa oÂ? cylindra, jakie ma znaczenie?

autor: smic » 20 lutego 2008, 13:25

idami pisze: Czy to prawda, ?e nie ma takich szkie?? Czy istnieje mo?liwo?? kupienia szkie? "na zam??wienie"? Je?li tak, to ile b?d? one dro?sze?
    Trudno powiedziec, jesli takich szkiel nie ma, skoro nie podalas, jaka moc szkiel jest dla ciebie potrzebna (wiekszosc produkuje sie w plusie tylko do sumy 6dptr) i na jaki okres chcesz uzywac szkla kontaktowe.
    Poniewaz 1dniowe szkla kontaktowe naprawde chyba nie sa z osiami 150 i 30 stopni.
    Ale inne istnieja, na przyklad 14dniowe Acuvue Advance for Astigmatism od firmy Johnson&Johnson powinny byc dostepne we wszystkich osiach co 10° i cylinder 0.75,1.25 i 1.75.
    Instnieja takze miesieczne naprz. Frequency XCEL Toric (i Frequency XCEL Toric XR), w osiach co 10° i cylindrach az do wartosci 3.75. Soczewki Frequency produkuje firma Coopervision, ale kto je w Polsce sprzedaje, tego nie wiem, w Czechach je sprzedaje firma Neomed.
  • idami
    Forumowicz
    Forumowicz

Re: prawidÂ?owa oÂ? cylindra, jakie ma znaczenie?

autor: idami » 20 lutego 2008, 16:33

smic pisze: Trudno powiedziec, jesli takich szkiel nie ma, skoro nie podalas, jaka moc szkiel jest dla ciebie potrzebna (wiekszosc produkuje sie w plusie tylko do sumy 6dptr) i na jaki okres chcesz uzywac szkla kontaktowe.
    ok ju? podaj?:
    +1,75, cylinder -1,25, o? 150*
    +2,75, cylinder -1,75, o? 30*
    wi?c my?l?, ?e mieszcz? si? w standardach je?li chodzi o ilo?? dioptrii i cylinder. Co do okresu u?ywania, my?l?, ?e 14 dni jest chyba najbardziej optymalny dla mnie jako osoby pocz?tkuj?cej z soczewkami w og??le.
    smic pisze: Ale inne istnieja, na przyklad 14dniowe Acuvue Advance for Astigmatism od firmy Johnson&Johnson powinny byc dostepne we wszystkich osiach co 10° i cylinder 0.75,1.25 i 1.75.
    przegl?da?am ich katalog i owszem s? dost?pne w osiach co 10 stopni, ale tylko dla minus??w. Dla plus??w s? dost?pne tylko wybrane warto?ci osi.
    smic pisze:
    Instnieja takze miesieczne naprz. Frequency XCEL Toric (i Frequency XCEL Toric XR), w osiach co 10° i cylindrach az do wartosci 3.75. Soczewki Frequency produkuje firma Coopervision, ale kto je w Polsce sprzedaje, tego nie wiem, w Czechach je sprzedaje firma Neomed.
    Dzi?ki za info, zapytam o nie okulist? przy nast?pnej wizycie. Bo w sieci nic konkretnego na ich temat mi si? znale?? nie uda?o.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1