dlatego ze jak opisales masz soczewki ujemne, a to specyfika takich soczewek. Cienkie w srodku, grube na zewnatrz - z dodatnimi jest odwrotnie, cienkie przy skroni - grube w srodku.manti pisze:Dlaczego przy bokach szk?a te s? tak grube ? Mam oprawki na ?ylki od do?u.
hehe, a to wystarczylo poczytac forum wczesniej bo pisalemmanti pisze:A ja prosz? czyta? uwa?niej ... napisa?em, ?e pokazywa? mi grubo?? soczewek i by?y znacznie cie?sze ...
Jesli masz -8,5 D i wybrales index 1,74 asferyczny (nieasferyczne w tym indeksie nie widzialem w ofercie zadnej firmy) i grubosc jest naprawde 1 cm, to mysle, ze nie soczewki o tym indeksie masz w okularach. Poniewaz soczewka 1,74 asf. -8,5 D ma grubosc okolo 8,5 mm w srednicy 70 mm i mysle, ze jest malo prawdopodne, abys potrzebowal jeszcze wieksza. Tzn. grubosc po oszlifowaniu nie powinna byc wieksza niz 8 mm, ile miala by byc jest zalezne od wielkosci okularow i rozstawu zrenic, jak pisal Lemur.manti pisze:-8,5 D
dla soczewki ujemnej srednica nie ma znaczenia!Erika1987 pisze:po oszlifowaniu z takiej du?ej ?rednicy b?d? ca?kiem spoko wygl?da?;)
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }