dzisiaj mija 21.dzie? odk?d zacz??am nosi? soczewki miesi?czne. Mam soczewki -2,5 na obydwoje oczu , firmy Bausch&Lomb. Pani okulistka ostrzega?a, ?e : "przez pierwsze trzy dni moze pani je CZU? na oku, bo soczewka musi si? u?o?y?".
Rzeczywi?cie-czu?am, ale nie stranowi?o to dla mnie problemu, bo rzeczywi?cie nie by? to ?aden b??l

Nigdy wcze?niej nie nosi?am soczewek, poza dwoma pojedy?czymi wyj?ciami -raz za?o?y??m jednodniowe AVECUE one day [jako? tak] i przyznam ?e to by? autentyczny komfort!!

A teraz gdy zacz??am nosi? miesi?czne, narobi?am kilka b??d??w kt??re tu wymieni?..
1. kiedy jeszcze obrzydza?o mnie zak?adanie; i nie mog?am [z poczatku, przez kilka pierwszych dni] zapanowa? nad odruchem mrugania, radzi?am sobie w ten spos??b, ?e przyk?ada?m soczewk? do dolnej obci?gni?tej w d??? powieki i...przechyla?am g?ow? do g??ry by soczewka opad?a na oko..zgodnie z grawitacj?... teraz wiem ?e by?o to zupe?nie idiotyczne, bo prawdopodobnie przez taki spos??b zak?adania wpuszcza?am mi?dzy oko a soczewk? p?cherzyki powietrza

Ale w ko?cu nauczy?am si? zak?ada? soczewki poprawnie, wg instrukcji. Par? razy za?o?y?am je doskonale! Nie by?o ani b??lu, ani ?zawienia,
2. drugi b??d:
wczoraj ..zapomnia?am wyla? p?ynu z opakowania po za?o?eniu soczewek! Pojemniczek na soczewki zamiast by? pusty i otwarty, by? z p?ynem i zamkni?ty przez ca?y dzie?!

Poza tymi dwoma nie pope?nia?am ?adnych innych. Zawsze uwa?nie sprawdzam czy soczewka ma odpowiedni? stron? i nie mia?am problemu z rozr???nieniem -do czasu.
No i w?a?nie: dzi? wyj??am soczewk? i patrz?c na ni? po?o?on? na palcu, powinnam zobaczy? p???kolisty kszta?t - odwini?te brzegi ?wiadcz? o tym, ?e soczewka jest na z?ej stronie. A tu nagle moim oczom ukaza? si? p???okr?g z jednej strony [patrz?c z boku] zako?czony w?asciwie, a zdrugiej...wywini?ty. przerzucia?am na drug? stron? i ..to samo! I jak tu pozna? kt??ra strona jest w?a?ciwa

Poza t? w?tpliwo?ci? pojawi? si? taki problem ?e od jakich? trzech dni po za?ozeniu soczewek oczy mi ?ZAWI? -szczypi? i ?zawi?!!Staj? si? b.czerwone. A zaznaczam , ?e nauczy?am si? zak?ada? je w spos??b prawid?owy. Poza tym przez pierwsze ~30-40 minut odczuwam "wbijanie si?" soczewki w oko, dotyczy to miejsca daleko od k?cika, pod g??rn? powiek?.A potem -po up?ywie tych oko?o 30, 40 minut nic nie boli, i przez ca?y dzie? jest super.
Mam nadzij? ?e kto? mi powie co? ciekawego odno?nie moich problem??w ew. doradzi, pouczy

pozdrawiam
P.S. Soczewki MIESI?CZNE nalezy nosi? 30 dni czy raczej to ?e s? "styrane" przed czasem jest powszechnym zjawiskiem ?