ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
Duży problem i kilka pytań
  • aik
    Forumowicz
    Forumowicz

Duży problem i kilka pytań

autor: aik » 05 lutego 2008, 18:48

Witam
    Nosz? soczewki ok. 4 miesi?cy (przez 4 m-ce iWear), a poniewa? mi si? sko?czy?y, postanowi?am wypr??bowa? jakie? inne i dzisiaj za?o?y?am nowe, ale ju? innej firmy (Bausch&Lomb). Nie zna?am tej marki, ale babka (pani optyk) zachwala?a je, wzi??am i s? beznadziejne... :( Po piewsze - straszny dyskomfort noszenia, sucho, niewyra?nie, itd. (iWear by?y 100razy lepsze), po drugie - przesuwaj? si?, lataj?, ?lizgaj?, itd. Czy to mo?liwe, ?e soczewki innych firm nie r???ni?ce si? parametrami b?d? inne?? Np. innej wielko?ci?? Te B&L przesuwaj? si?, lataj? mi po oczach przy ka?dym mrugni?ciu. Poza tym, s? przynajmniej o 1mm kr??tsze, je?li chodzi o ?rednic? - i zauwa?y?am to nie tylko ja, bo strasznie si? to rzuca w oczy :// Ponadto kobieta u optyka powiedzia?a, ?e nie s? wa?ne parametry, wa?na jest wg niej tylko wada :// Czy rzeczywi?cie mog? nosi? wszystkie soczewki, byle tylko wada si? zgadza?a?? Nie bardzo mnie przekona?a, ale to przecie? ona jest optykiem... :/ No i przez to, ?e J&J by?y jakie? inne - nie moje parametry, to wzi??am te Bauscha, no bo naprawd? nie chce mi si? wierzy?, ?eby zb?dna by?a informacja o ?rednicy i krzywi?nie :// Hmm, no bo moje obecne soczewki s? jakby za lu?ne, a paraetry wzi??am takie, jakie mia?am poprzednio. A! I okulistka (w pewnej dużej sieci) nie dobiera?a mi chyba ?adnych krzywizn i ?rednic - tylko moc.. Tak przynamniej mi si? wydawa?o... :> Ach! I ostatnia sprawa - czy soczewka mo?e si? "odbi?" albo "odcisn??" na oku??? Ja mam takie jakby wypuk?e oko, w?a?nie w miejscu noszenia soczewki - wcze?niej tego nie mia?am - dopiero, gdy zacz??am nosi? soczewki :/ No i to by by?o na tyle - wybaczcie ilo?? ;)
    Z g??ry dzi?kuj? za odpowied? :) Pozdrawiam serdecznie :)
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:47 przez aik, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 lutego 2008, 19:56

aik pisze:po drugie - przesuwaj? si?, lataj?, ?lizgaj?, itd.
    nie powinny
    aik pisze:kobieta u optyka powiedzia?a, ?e nie s? wa?ne parametry, wa?na jest wg niej tylko wada
    Sa bardzo wazne, chciazby po tym slizganiu i przesuwaniu sie przekonalas sama!
    Wazna jest i srednica i krzywizna jak i moc soczewki.
    aik pisze:czy soczewka mo?e si? "odbi?" albo "odcisn??" na oku??? Ja mam takie jakby wypuk?e oko, w?a?nie w miejscu noszenia soczewki - wcze?niej tego nie mia?am
    :)

Soczewka twarda owszem moze, jezeli chodzi o miekka to raczej zbyt ciazna bedzie powodowala ucisk, ktory w tym miejscu moze powodowac niedotlenienie rogowki w miejscu krawedzi.

A te "uwypuklenie" napewno mialas bo to ROGOWKA :D na niej wlasnie "lezy" soczewka. Poczytaj o anatomii oka, kazdy ma ta wypuklosc :D
  • aik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aik » 05 lutego 2008, 22:49

LEMUR pisze:A te "uwypuklenie" napewno mialas bo to ROGOWKA :D na niej wlasnie "lezy" soczewka. Poczytaj o anatomii oka, kazdy ma ta wypuklosc :D
    No w?a?nie nie mia?am :/ (A anatomi? oka do?? dobrze znam ;P) Ale b?d? si? pewnie musia?a przespacerowa? do okulisty :/ W ka?dym razie serdeczne dzi?ki za odpowied? :)
    Pozdrawiam
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez aik, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 lutego 2008, 23:05

aik pisze:No w?a?nie nie mia?am
    Skoro znasz anatomie, to wiesz o tym ze ona jest wypukla?

wiele osob przed tym zanim zacznie nosic soczewki np. pyta "czy soczewka wpadnie im za oko" wczesniej jakby sie nie zastanawiajac, a rogowka naprwade jest tym uwypukleniem przedniego odcinka oka. No ale... skoro twierdzisz ze go nie mialas to musze stwierdzic, ze to dosc ciekawe i odwazne stwierdzenie...
    :) :D
  • aik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aik » 06 lutego 2008, 18:31

LEMUR pisze:No ale... skoro twierdzisz ze go nie mialas to musze stwierdzic, ze to dosc ciekawe i odwazne stwierdzenie...
    :) :D
    Eh.. ;) Przecie? nie mam na my?li tego, ?e moje oko by?o p?askie.. ;P Tylko tak jakby "nabrzmia?o" pod soczewk? - je?li znajd? gdzie? zdj?cie takiego "zjawiska", to na pewno nie omieszkam si? nim pochwali? ;) Jeszcze raz dzi?kuj? :)

PS. Tak w og??le to bardzo przyjemne i przydatne jest to forum :) Dobrze jest chocia?by pozna? opinie innych os??b na temat jakiej? firmy, etc. :)

Pozdrawiam:)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 lutego 2008, 20:13

aik pisze:Przecie? nie mam na my?li tego, ?e moje oko by?o p?askie.. Tylko tak jakby "nabrzmia?o" pod soczewk?
    no wlasnie soczewka lezy na rogowce, takiej wypuklosci na galce.
    Mozna ja wyczuc palcami... uloz palce (wskazujacy i srodkowy) delikatnie na zamknietej powiedze na lewo i prawo od zrenicy na zamknietej i poruszaj okiem lewo-prawo, gora-dol starajac sie trzymac te dwa palce w miejscu aby mnie poruszaly sie z okiem. Albo poruszaj delikatnie palcami nie ruszajac okiem - pamietaj aby robic to delikatnie. Jezeli o to uwypuklenie Ci chodzi to zapewniam i gwarantuje Ci ze oko nie jest okragle, owalne tylko wlasnie ma takie uwypuklenie - zwane rogowka

no ale poczekam na zdjecie
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1