ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Soczewki przy małej wadzie wzroku!!!
  • monksia

Soczewki przy małej wadzie wzroku!!!

autor: monksia » 21 stycznia 2008, 20:25

Witam serdecznie, chcia?am spyta? czy kto? z Pa?stwa orientuje si? czy mog?abym nosi? soczewki... ostatnio zosta?y mi przepisane okularki o mocach:
    prawe --- sfera -0,25, cylinder -0,5, o? 20 stopni (astygmatyzm, oczko "ucieka" gdy jest zm?czone - zez rozbie?ny),
    lewe --- sfera -0,25, cylinder -0,5, o? 175 stopni.

Pani w sklepie powiedzia?a mi ?e przy tej recepcie nie ma szans bo soczewki s? o -0,75 :< a ja widzia?am nieraz soczewki o mocy -0,5 wi?c nie rozumiem...
    Pani doktor przy przepisywaniu mi okulark??w powiedzia?a ?e daje mi tak nisko poniewa? nie nosi?am okulark??w i dlatego musi mi przyzwyczai? oczy, ale docelowo b?dzie to wi?cej dioptrii ale to po jakim? roku... szkoda ?e nie spyta?am jej co my?li o szk?ach kontaktowych ;/ i teraz nie wiem czy dr??y? dalej temat i i?? na badania doboru soczewek, czy zrezygnowa? i m?czy? si? z okularkami :help: .

Za wszelkie porady serdecznie dzi?kuj? :papa:
    Monika
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:51 przez monksia, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 stycznia 2008, 23:18

Wiekszosc soczewek kontaktowych produkowanych jest od mocy +/-0,5oD

Dla Twojej wady mozna by sprobowac zastapic niewielki astygmatyzm soczewkami sferycznymi w ekwiwalencie sferycznym (takie "oszukanie" niewielkiego astygmatyzmu - wlasnie do 0,5D)
    Ale trzeba by to sprwadzic podczas doboru, jaki bedzie komfort i ostrosc widzenia.

Takze na podstawie samej recepty nie mozna stwierdzic czy ktos moze nosic soczewki kontaktowe czy nie.

Sa specjalisci, ktorzy podczas doboru soczewek aplikuja Ci w cenie badania soczewki probne w ktorych wychodzisz, czasami sa to soczewki jednodniowe (kilka sztuk) lub para miesiecznych. Poszukaj, popytaj...
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1