Ostatnio dostrzeg?em i? gdy odpowiednio nachyl? okulary (w spos??b: trzymaj?c przy lewej skroni, oddalaj?c od prawej skroni, tworz?c przy tym k?t mi?dzy okularami a twarz? oko?o 25 stopni) ku mojemu zaskoczeniu w lewym oku widz? zdecydowania lepiej ni? gdy mam normalnie za?o?one okulary... (oczywi?cie samo nachylenie 25 stopni nie wystarcza do najczystszego widzenia, s? pewne drobne manipulacje w pozosta?ych dw??ch "osiach")
Po za tym maj?c normalnie za?o?one okulary, poprzez lew? soczewk? widz? znacznie lepiej patrz?c przez ni? skrajnie prawym kontem , a ju? zupe?nie nie ciekawie parz?c lewym.
Co wi?cej zauwa?y?em te? ?e gdy maj?c normalnie za?o?one okulary, przesun? je na dowolny bok o jakie? 0,5-1cm (w praktyce tak si? chodzi? nie da) to te? widz? lepiej w lewym oku.
Mam wad?:
OP(sfera:-3,0 ; cylinder:-1,0 ; o?:61)
OL(sfera:-2,75 ; cylinder:-1,0 ; o?:171)
I nie wiem czym ta anomalia jest spowodowana??
a)Czy tym ?e mam po prostu pokrzywione oprawki??
b)Czy tym ?e okulista ?le dobra? parametry?? (a je?li tak to czy chodzi tu o o??? czy te? co? innego?? a mo?e to ?e mam nie symetrycznie u?o?one soczewki w t?cz??wce te? ma jakie? znaczenie??)
c)Czy te? chodzi o to ze optyk ?le skomponowa? "soczewki" z okularami?? (np. niew?a?ciwej je "wyci??"

[ Dodano: 17 Sty 2008 06:57 ]
Tak wi?c pytam o to:
Czy nieznaczne nachylenie szkie? w okularach, mo?e powodowa? zwi?kszenie sfery?? Czy raczej chodzi tu o zmienienie parametry cylindra lub osi?? Bo po takim nachyleniu lepiej widz? ale niwiem czemu!!??
Pytam bo bardzo mnie to dziwi... i nie wiem czy w mym przypadku jedn? wad? korektuje si? drug?...
Czy jest mo?liwe ?e np. ?le odmierzajac mi o?/cylinder, zwi?kszonu u mnie sfer?, zamiast lepiej skorektowa? o?/cylinder?? Czy to mo?liwe... bo odnosz? takie wra?enie!!??
Wiem ze pisz? nieco rozwi?zle i trudno mo?e rozczyta? si? o co mi chodzi... ale proszeo pomoc.