ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Średnica soczewki... czy to ważne?
  • kate1
    Forumowicz
    Forumowicz

Średnica soczewki... czy to ważne?

autor: kate1 » 14 stycznia 2008, 19:36

Czy ?rednica soczewki jest tak waznym wymiarem jak promien krzywizny? Bo sama juz nie wiem ile on u mnie wynosi... Soczewki nosze od 3 tygodni i mam problem, zeby kupic kolejne, boje sie ze moga zla 'lezec'

Chcialabym teraz kupic 3 miesieczne soczewki, ale ogladajac je na aukcji to przy Softlensach BC ma 8.7 (ja nosze 8.6) a srednica 14.00 (ja mam 13.8-prawdopodobnie) Czy takie rozbieznosci moga miec jakis wplyw na komfort nosenia ?

Poza tym przyjzalam sie karteczce, ktora dostalam od okulistki (ta niby recepta, ktora mam dawac przy zakupie kolejnych soczewek u optyka) i tam mam wypisane jedynie moce soczewek... Zadnych BC ani srednicy. Jak wiec mialabym kupic soczewki u optyka? Do moich parametrow doszlam patrzac na wartosci soczewek ktore dostalam jako gratisy - jednidniowe Focus dailies. Wiec parametrow optixow, ktore teraz nosze nie moge byc na 100% pewna, nie mialam do nich zadnego pudelka. Optixy na aukcji maja srednice 14.2...Sama juz nie wiem, jaka srednice mam miec...Moze dostalam te jedniodniowki o srednicy 13.8, bo tylko takie byly na stanie...?! Od jednej okulistki dostalam soczewki o srednicy 13.8 i 14.2 ??? Prosze rozwiejcie moje watpliwosci :)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez kate1, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 14 stycznia 2008, 20:12

oczywiscie ze srednica jest wazna

BC to krzywizna, mowi o stromosci soczewki
    DIA to srednica mowi o jej wielkosci

zreszta tu jest obszerny watek
    viewtopic.php?t=318

na kazdym blistrze pojedynczej soczewki jak i opakowaniu te dwie wartosci sa opisane!
  • kate1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: kate1 » 14 stycznia 2008, 20:45

I wlasnie o to chodzi. Srednica focus daily, ktore dostalam jako gratisy rozni sie od srednicy optixow ktore nosze. I nie wiem jaka srednice powinnam kupowac... Pewnie musze isc na dopasowanie 2 raz
  • anetapp
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anetapp » 14 czerwca 2008, 14:54

Chcia?abym kupi? soczewki jednodniowe z firmy Ciba Vision, jednak przeczyta?am, ?e maj? one inn? ?rednic? i krzywizn? ni? normalne Optixy miesi?czne, kt??re nosz?. Gdy kupi?am soczewki kolorowe o innej ?rednicy obraz mi si? rozmazywa?, wi?c zastanawiam si? czy w jednodniowych tez mog? ?le widzie? jezeli te parametry si? r???ni?. Czy mo?na w og??le kupi? soczewki z tej firmy o innej krzywi?nie i i ?rednicy ni? podane na stronie firmowej, czy s? to po prostu sta?e, standardowe parametry? I czy powinnam i?? do okulisty ?eby odpowiednio dopasowa? mi parametry soczewek jednodniowych, czy b?dzie si? to czym? r???ni?o od soczewek miesi?cznych?
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 14 czerwca 2008, 16:28

Jednodni??wki Ciby maj? standardowe parametry ale wydaje mi sie ?e w wi?kszo?ci przypadk??w pasuj? bez problemu... maj? du?e uwodnienie i delikatniejszy materia? wi?c nie s? takie sztywne i ?atwiej si? dostosowuj? do oka. Do okulisty mo?esz sie wybra?, lepiej jest dmucha? na zimne :gwizd:
    \
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 16 czerwca 2008, 11:35

Planowa?am przej?? na jednodni??wki, bo rzadko nosz?, ale moim problemem jest w?a?nie krzywizna. Najmniejsze s? Acuvue 8,5/14,2 i Focusy 8,6/13,8. Lekarz mi powiedzia?, ?e okazyjnie mog?abym nosi? bez przychodzenia do niego i ogl?dania, np. na imprez?, basen czy w trakcie choroby, ale cz??ciej, na co dzie? lub par? razy w tygodniu nie.

Niestety, producenci zasypuj? nas "standardami", bo pozwala im to na znaczn? redukcj? koszt??w. Dla nas to tylko gorzej.
  • anetapp
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anetapp » 18 czerwca 2008, 19:55

By?am u okulisty i powiedzia? mi, ?e to nie ma ?adnej r???nicy z tymi parametrami i nadaj? si? dla ka?dego, wi?c kupi?am te jednodniowe i rzeczywi?cie nie widz? ?adnej r???nicy:)
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1