co ma afakijnosc do tego przykladu?mp pisze:Przyk?ad - soczewka +12 koryguj?ca bezsoczewkowo??:
- soczewka okularowa - powi?kszenie o 30%
- soczewka kontaktowa - powi?kszenie o 8%
Wyrażam podziw dla Pańskiej wiedzy, bo jest naprawdę zaskakująca. Ale nie mogę się z paroma kwestiami zgodzić. Fora internetowe są po to, aby wypowiadały się na nich wszystkie osoby. Co innego, że te osoby powinny najpierw wiedzieć o czym mówią, a dopiero potem pisać albo nie pisać wcale. Nie można atakować w ten sposób wszystkich ludzi. Zawsze jak odpisuję komuś na post, zaznaczam ,że nie jestem ekspertem i odsyłam do specjalisty. Moja wiedza jest oczywiście blada i prawie wyłącznie z poziomu użytkownika i w jakiś sposób pasjonata, i nigdy jej sztucznie nie zawyżam.mexx pisze:Czasem czytam na tym forum (i nie tylko na tym) rzeczy od których ręce i nogi opadają, a fakt, że doradztwem w tym zakresie zaczynają się parać dzieci, przekonuje mnie do stanowiska – przywołanego już wykładowcy – że sprzedaż i aplikacja soczewek kontaktowych powinna być ograniczona ustawowo, wyłącznie do przypadków ze wskazań medycznych i prowadzona wyłącznie przez osoby posiadające tytuł specjalisty soczewek kontaktowych, uzyskiwany po specjalistycznym kształceniu i zdaniu egzaminu teoretycznego i praktycznego przed centralną komisją medyczną. I powinno to dotyczyć wszystkich. Również lekarzy, pośród których również są tacy, którzy po prostu się na tym nie znają.
.
Nie zostanie to wprowadzone na tym forum NIGDY, dlaczego?Alan pisze:należałoby na forum zrobić specjalny dział, gdzie mogą odpisywać na posty tylko eksperci, a tematy są zatwierdzane przez moderatora. I to nie jest głupi pomysł
Informuje jednoczesnie iz to kazdy wypowiadajacy bierze na siebie odpowiedzialnosc za swoje slowa, w przypadku moderowanego - mozna domniemywac iz osoba akceptujaca wypowiedz zgadza sie z nia - jej zaleceniami i jest odpowiedzialna za to.Forum powstalo dla wymiany pogladow, informacji i ma sluzyc merytoryce.
Nie ma na celu rowniez leczenia czy polecania srodkow farmakologicznych, gdyz wszyskie problemy zdrowotne, widzenia, zapalenia, choroby itp powinny byc wyjasniane u specjalistow.
Nie bierzemy odpowiedzialnosci za zle stosowanie lub wynikle komplikacje w przypadku stosowania rozwiazan podanych na forum przez kogokolwiek z jego uczestnikow.
I tym sposobem wystarczy zamknac forum na dobre... ale lepiej jak juz to prowadzic forum starajac sie wpoic dobre i zdrowe zachowanie odnosnie soczewek niz polecac komus cos na tzw 'gebe' jak mozna to obserwowac.Alan pisze:Prawdziwe konsultacje są u prawdziwego specjalisty, który zna się na rzeczy i widzi oko z soczewką, a nie tekst na monitorze.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }