Dokonuje si? jej poprzez zas?oni?cie oczu ?rodkiem d?oni (palce krzy?uj? sie na czole), tak aby unikn?? nacisku na ga?ki oczne. Podobno dzi?ki niej wi?kszo?? ludzi potrafi osi?gn?? po??dany stopie? relaksacji a co za tym idzie- poprawe widzenia od kilku chwil do nawet...godziny :>
Ale nawet z zamkni?tymi i ca?kowicie zas?oni?tymi przed ?wiat?em oczami, o?rodki wzroku w m??zgu mog? by? dalej zaburzone, oko nadal mo?e by? pod wp?ywem napi?cia i zamiast widoku ca?kiem czarnego pola jaka powinna byc widoczna, niektore osoby widz? kolory "przebiegaj?ce" we wszystkich kierunkach lub po prostu szare pole. Im gorsza wada wzroku, tym liczniejsze s? te pojawiaj?ce sie kolory. Zobaczenie doskona?ej czerni mo?liwe jest tylko gdy jestesmy zrelaksowani i nie mamy wady wzroku lub gdy jest ona ma?a np 0,5D.
Osoby ktorym nie udaje sie zobaczyc czerni nawet w przyblizeniu podczas palmingu, mowi? ?e zamiast czarnego pola widz? smugi lub przep?ywaj?ce ob?oki szaro?ci, b?yski swiat?a. Chyba najlepsz? metod? na przypomnienie sobie czego? czarnego jest patrze? na ten obiekt, zamkn?? oczy i zapami?ta? kolor, a potem powtarza? do szasu gdy pami?? nie zzr??wna sie z wzrokiem. Trzeba jak najdlu?ej trzyma? w pami?ci czer? oczywi?cie zakrywaj?c oczy.
dr.Bates twierdzi ?e dzi?ki tej metodzie wiele os??b uzyskuje niemal doskona?? zdolno?? widzenia przez pewien czas. Je?li chodzi o mnie to wiele razy pr??bowa?am tej metody i rzeczywi?cie jest problem z tym wyobra?eniem sobie czego? czarnego i odtwo?eniem tego w pami?ci. Mimo stara? chyba nigdy wzrok nie polepszyl mi sie cho?by przez kilka sekund...(cyferki na zegarze na ?cianie dalej by?y rozmazane!!). Ta metoda sprawdza sie jedynie je?li naprawde bol? mnie oczy, zakrywam je na chwile i jest ok, ale nie ma mowy o zadnej poprawie wzroku... Dodam ?e czas palmingu jest oczywi?cie nieograniczony. Ja robi?am chyba przez g??ra 2 minuty.
Nie wiem czy robie cos ?le czy po prostu te wszystkie cudowne metody nie dzia?aj?. Je?li kto? kiedy? probowa? jakichkolwiek metod dr.Bates'a albo w?asnie tego palmingu bo to raczej znane jest