ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Problem z soczewkami Duzy dyskomfort i zla widocznosc
  • oko
    Forumowicz
    Forumowicz

Problem z soczewkami Duzy dyskomfort i zla widocznosc

autor: oko » 23 listopada 2007, 23:37

Witam, od dw??ch dni nosze soczewki FreshLook ColorBlend BC 8,6 DIA 14,50 i odczuwam do?? du?y dyskomfort oczy mnie piek? czuje bardzo wyraznie ze mam soczewki na oczach , obraz ma slaba ostrosc i jest rozmazany szczegolnie wieczorem wszystkie swiatla sa bardzo rozmyte itd... a przed monitorem komputera nie wytrzymam dluzej niz 3min...Wydaje mi sie ze seoczewki sa zle dobrane ale niema innych rozmiarow tych soczewek i nie wiem czy sprobowac pochodzic w nich jeszcze kilka dni?? moze oczy musza sie przyzwyczaic?? Czy soczewki sa do wy?ucenia? Oczywiscie przed kupnem bylem u okulisty zbadac sie czy nie mam ?adnych przeciwwskazan do noszenia soczewek, pierwszy raz soczewki zalozyl mi okulista i przeszed?em "szkolenie" jak pielegnowac, zakladac, sciagac itd.. Dodam jeszcze ze sa to pierwsze moje soczewki i nie mam zadnej wady wzroku, chcialem tylko zmienic kolor oczu. Prosze o rade i z Gory dziekuje.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 listopada 2007, 09:29

Kolorowe soczewki kontaktowe maja pewne ograniczenia. Te ktorych uzywasz sa "malowane" z pustym otworem zrenicznym... jezeli spogladasz w boki - soczewka sie przemieszcza i zakrywa nieco zrenicy ograniczajac widzenie.

poza tym nie podales wady wzroku i jakiej mocy masz soczewki

Dyskomfort moze byc przyczyna:
    - zbyt duzej/malej soczewki
    - braku adaptacji do materialu
    - duze wady lub astygmatyzm (te soczewki sa tylko sferyczne)
    - jakies inne przyczyny

To ze nie bylo/nie ma innych rozmiarow nie oznacza ze ten musiales miec. Gdy soczewka jest za duza/za mala (poszukaj na forum bylo dyskutowane na ten temat) to nie nalezy takiej soczewki nosic.

Jezeli problem sie utrzymuje to udaj sie w miejsce doboru celem konsultacji i ponownego sprawdzenia.
  • aniula
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: aniula » 24 listopada 2007, 11:21

Lemur Oko napisa?, ?e ma zer??wki :) a co do takiego dyskomfortu, ja tak?e mia?am problemy z widzeniem przy noszeniu soczewek z serii freshlook (dok?adnie Dimension), spr??buj nawil?y? oko kroplekami i napisz jaki p?yn stosujesz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 listopada 2007, 11:44

spr??buj nawil?y? oko kroplekami i napisz jaki p?yn stosujesz.
    ja bym najpierw udal sie do specjalisty, po co narazac uzytkownika na dyskomfort i draznienie rogowki. A dopiero pozniej szukac innych rozwiazan.

Co do zerowek - jakos mi umknelo ;)
  • oko
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: oko » 24 listopada 2007, 13:03

Dzieki za odpowiedz, stosuje plyn OPTI-FREE express i u?ywam kropli HYLO-COMOD przepisanych przez okuliste ale nie pomagaja mi zbytnio....Dodam jeszcze ze chwile po zalozeniu soczewek oczy mnie mocno pieka, mo?e ten plyn do piel?gnacji mi nie pasuje? Ale wydaje mi sie jednak ze te soczewki sa dla mnie za du?e/za ma?e i bede z musia? chyba z nich zrezygnowa? bo sa dost?pne tylko w jednym rozmiarze, a szkoda bo bardzo mi si? podobaj? a s?ysza?em ?e inne soczewki kolorowe nie kryj? tak dobrze jak te freshlooki. Mam niebieskie oczy a zmienilem na br?zowe:)
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1