ODPOWIEDZ Posty: 10 Strona 1 z 1
Czy można od razu zacząć nosić soczewki?
  • sharkie
    Forumowicz
    Forumowicz

Czy można od razu zacząć nosić soczewki?

autor: sharkie » 15 listopada 2007, 19:08

Witam.

Powiedzmy, ?e mamy 2 przypadki. Osob?, kt??ra ma ma?a wad? wzroku oraz tak?, kt??ra ma wi?ksz?. Te osoby chc? u?ywa? soczewek kontaktowych ale nigdy wcze?niej nie nosi?y okular??w. Czy mo?na zacz?? od razu od korekcji wzroku za pomoc? soczewek czy te? nale?y jaki? czas "przechodzi?" w okularach. Wracaj?c do 2 przypadk??w czy wada wzroku ma tu znaczenie, a mo?e zale?y to ju? od konkretnego przypadku i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 13:55 przez sharkie, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 listopada 2007, 19:23

dziwne ze osoba z "wieksza" wada nigdy nie miala korekcji :)
    Nie ma przeciwskazan co do sposobu korekcji. jednak nie zawsze dla malych wad sa soczewki kontaktowe :P
    Soczewki kontaktowe NIE sa zastepstwem tylko uzupelnieniem okularow. jezeli bedziesz mial jakis stan zapalny czy chorobowy oka to wtedy napewno trzeba soczewki odlozyc.

Co oznacza slowo "wieksza" i "mniejsza" bo moze maja astygmatyzm i wtedy sprawa sie komplikuje

Zawsze WADA ma znaczenie jak i konkretny przypadek. Nie ma jednoznacznych odpowiedzi.

Jezeli nie korzystaliscie z soczewek to warto znalesc gabinet ktory je dobiera i was przeszkoli z zakladania/sciagania opowie specjalista o pielegnacji itp...

I wiecej odwagi, pisz o sobie w liczbie pojedynczej a nie traktuj jako "powiedzmy" :D

ps. zmien nazwe tematu, bo za chwile kazdy bedzie zakladal temat "soczewki" i nic nie bedzie wiadomo. Nadaj taki temat aby cos mial wiecej wspolnego z trescia postu!
  • kasiulka1201
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: kasiulka1201 » 15 listopada 2007, 19:26

Powiem tak nie da sie nosi? soczewek nie maj?c okular??w.I tak je musisz kupi?.Nie zale?nie czy masz ma?? wad? czy wi?ksz?.Ale najpierw radzi?abym przyzwyczai? si? do okular??w a potem przerzuci? na soczewki.
  • sharkie
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sharkie » 15 listopada 2007, 19:32

Dok?adnie to mam -1D i nie nosi?em wcze?niej okular??w, wada w og??le mi nie przeszkadza?a. Natomiast mam kumpla kt??ry mia? na 1 oku co? -2D, drugie troch? mniej i m??wi?, ?e przez jaki? okres nosi? okulary, bo tak mu zalecono.
    Zdaj? sobie te? spraw?, ?e nie mo?na nosi? non stop soczewek, ale chodzi mi g???wnie o to czy zawsze trzeba na pocz?tku przyzwyczai? oko do korekty i nosi? przez pewien czas okulary czy od razu mo?na szk?a kontaktowe.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 listopada 2007, 21:12

sharkie pisze:ale chodzi mi g???wnie o to czy zawsze trzeba na pocz?tku przyzwyczai? oko do korekty
    kazda zmiana mocy powoduje potrzebny okres adaptacyjny
  • Ja
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Ja » 15 listopada 2007, 21:16

kasiulka1201 pisze:Powiem tak nie da sie nosi? soczewek nie maj?c okular??w.I tak je musisz kupi?.Nie zale?nie czy masz ma?? wad? czy wi?ksz?.Ale najpierw radzi?abym przyzwyczai? si? do okular??w a potem przerzuci? na soczewki.
    No i tu si? mylisz. Ja mam wad? ?redni? i jestem dowodem na to ?e da si? nosi? soczewki nie maj?c okular??w. Tzn okulary jakie? stare gdzies mam na dnie szuflady ale nie u?ywam ich ju? od dawna bo i tak s? za s?abe jak dla mnie.
    Teraz nosz? soczewki kontaktowe Acuvue Oasys. Jak je zak?adam rano to zdejmuj? dopiero jak k?ad? si? spa?, a i to nie zawsze bo czasem w nich ?pi? jak mam wcze?nie rano wsta?. Dzisiaj na przyk?ad mam zamiar si? w nich przespa?, bo p?yn mi si? sko?czy? ;P
    Okulary nie s? mi ju? do niczego potrzebne, bo nie zdarzy?o mi si? jeszcze w ?yciu mie? stanu chorobowego czy zapalnego oka.
    Tak wi?c mo?na si? obej?? bez okular??w na samych soczewkach. Jak wida?, dla chc?cego nic trudnego.
    Co nie zmienia faktu ?e ja te? zaczyna?em od okular??w a dopiero potem przerzuci?em si? na soczewki. Taka kolejno?? wydaje mi si? najrozs?dniejsza. A nu? okulary oka?? si? wystarczaj?ce jak dla kogo? i mo?na wtedy odpu?ci? sobie soczewki.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 listopada 2007, 21:21

Ja pisze:Okulary nie s? mi ju? do niczego potrzebne, bo nie zdarzy?o mi si? jeszcze w ?yciu mie? stanu chorobowego czy zapalnego oka.
    Tak wi?c mo?na si? obej?? bez okular??w na samych soczewkach
    Mam nadzieje, ze kontrolujesz swoje oko u specjalisty? A nie wypowiadasz sie tak, bo nic nie bylo. To ze nic nie czuc nie oznacza ze cos sie nie dzieje. Dlatego wazne sa regularne kontrole. Poszukaj na forum np o wrastajacych naczynkach, ktore zazwyczaj dokuczaja osobom ktore non-stop korzystaja z soczewek nie dajacym oczom odpoczac - w przeciagu dluzszego okresu czasu. Przyczyn oczywiscie jest wiecej. Ale pisze o tym abys mial swiadomosc tego, ze pewnych rzeczy nie widac 'golym okiem' i nie czuc.

Ja pisalem wczesniej - kazdy z nas jest inny. Jeden woli rybki, drugi akwarium. Natomiast sprowadzanie tego do wlasnej osoby nie jest niezbyt dobrym rozwiazaniem.
  • Ja
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Ja » 15 listopada 2007, 21:50

LEMUR pisze:wrastajacych naczynkach
    No to mnie nastraszy?e? teraz. Nosz? soczewki od roku i nic mi nigdy nie dolega?o, wi?c nie by?em na badaniu kontrolnym od tego czasu, bo nie jestem typem hipochondryka, raczej jest ze mnie taki troche kamikadze
    Ale po tym co tutaj us?ysza?em to nabra?em ch?ci ?eby odwiedzi? okulist?. Dzi?ki za fachow? rad?.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 listopada 2007, 22:02

Ja pisze:No to mnie nastraszy?e? teraz.
    nie to mialem na celu, ale podniesienie swiadomosci, ze wiele zmian zachodzi w oku, ktorych po prostu nie czujemy i nie widzimy

Badania kontrolne wlasnie sa po to miedzy innymi, jak i po to aby pytac specjaliste na miejscu, ktory widzac stan oka jest w stanie wiecej powiedziec niz ktos na forum nie widzac obiektu badan
    Ja pisze:bo nie jestem typem hipochondryka
    nie na tym ma to polegac, ze 'biegaja' tylko hipochondrycy. Jednak Polacy maja to do siebie, ze ida do specjalisty kiedy cos boli a i tez nie zawsze. Duza czesc chorob i dolegliwosci oka przebiega bezobjawowo z Twojego punktu widzenia.
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 17 listopada 2007, 10:44

no wlasnie a pozniej to juz pretensje tylko do samego siebie :(
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
ODPOWIEDZ Posty: 10 Strona 1 z 1