Powiem tak, og??lnie przyj?te jest, ?e nale?y nosi? okulary ca?y czas, aby oczy si? nie przem?cza?y i wzrok si? nie pogarsza?.lilia9 pisze:czy jest mo?liwo??, ?e od nie noszenia ci?g?ego pogorszy mi si? wzrok?
Dowiedzono, ze nie ostry obraz - czyli nie noszenie okularow np. w krotkowzrocznosci jest bodzcem do wzrostu galki ocznej a tym samym poglebiania sie wady...Soleil pisze:?e jak si? ma ma?? wad? i nie b?dzie si? oczu przyzwyczaja? do okular??w to wada mo?e si? cofn??/zatrzyma?.
Soleil pisze: Ale...zdarzaj? si? takie zdania (np. jak moja okulistka [w por?] mi powiedzia?a), ?e jak si? ma ma?? wad? i nie b?dzie si? oczu przyzwyczaja? do okular??w to wada mo?e si? cofn??/zatrzyma?.
Podobnie by?o z moja mama. Posz?a do okulistki i mia?a wad? ok. -1,0 (nie pami?tam dok?adnie), jednak nie nosi?a prawie w og??le okular??w, bo nie potrzebowa?a. Pod 3 latach posz?a na wizyt?, bo co? jej si? sta?o z oczyma i przy okazji sprawdzi?a sobie wzrok. Okaza?o si?, ?e jej wada si? cofn??a.zebra pisze:By? mo?e, nie neguj? bo si? nie znam, ale mam do?wiadczenie w?asne.Soleil pisze: Ale...zdarzaj? si? takie zdania (np. jak moja okulistka [w por?] mi powiedzia?a), ?e jak si? ma ma?? wad? i nie b?dzie si? oczu przyzwyczaja? do okular??w to wada mo?e si? cofn??/zatrzyma?.
ja odpowiem na podstawie w?asnego do?wiadczenia...Soleil pisze:Ale...zdarzaj? si? takie zdania (np. jak moja okulistka [w por?] mi powiedzia?a), ?e jak si? ma ma?? wad? i nie b?dzie si? oczu przyzwyczaja? do okular??w to wada mo?e si? cofn??/zatrzyma?.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }