ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Czy tak można ?
  • manti
    Forumowicz
    Forumowicz

Czy tak można ?

autor: manti » 28 września 2007, 10:35

Witam! Od kilku lat moja wada wzroku w obu oczach wynosi?a -8,5D w soczewkach okularowych, a w soczewkachkontaktowych - 7,5 D . Ostatno by?em u okulistki i niestety w jednym oku wada wzros?a do -9D (w okularach). Gdy zapyta?em jakie mam nosi? soczewki kontaktowe, pani powiedzia?a, ?e nadal -7,5 D w obu oczach ;/

Czy to nie dziwne ? Dlaczego w soczewkach okularowych mam mie? szk?a:
    Oko lewe: - 9 D
    Oko prawe: - 8,5 D

A soczewki kontaktowe:
    Oko lewe: - 7,5 D ( tak na logik? teraz powinno by? -8D)
    Oko prawe: - 7,5 D

Czy takie co? nie wp?ynie ?le na moje lewe oko ?
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 14:04 przez manti, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Erika1987
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Erika1987 » 28 września 2007, 11:25

Przy takich wadach to przy badaniu ka?dy milimetr wi?cej odleg?o?ci robi roznice w przeliczeniu na soczewki kontaktowe, ale zalozmy ?e jak soczewka ma -7.5 to odpowiednik okularowy -8.5 bedzie dla 16mm odleg?osci szk?a od oka, natomiast okulary -9 to najbli?sza soczewka to -7.75 a takowych niestety nie produkuje sie standardowo... Moim zdaniem jednak lepiej by?oby chyba dac -8 gdzie bylaby malusia nadkorekcja a nie niedokorygowane -7.5. Ale moim zdaniem to dobieranie to jest naprawde troche loteria... Bo kto? mierzy odleg?o?c szkla od szczytu rogowki ?eby dokladnie wyznaczyc moc soczewki z [spam] distance...?? pozdrawiam :papa:
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1