Przepraszam je?li nie wszystkie pytania b?d? na dobry temat ale g???wnie chodzi mi o soczewki kontaktowe.
Powolutku przymierzam si? do kupna soczewek kontaktowych i mam "kilka" pyta?...
1. Mam nadwzroczno?? z astygmatyzmem wada w lewem oku to +7 a w prawym +3, przez tak du?? rozbie?no?? nie mog? zaspokoi? obu wad i nosz? okulary ze szk?ami ok. +3 i +2 (nie pami?tam dok?adnie) s?ysza?em, ?e w przypadku soczewek mo?na skorygowa? bardziej wad? lub nawet ca?kowicie, czy to prawda?
2. Ile by kosztowa?yby mnie mniej wi?cej takie szk?a? Wiem, ?e to nie ma?y wydatek a dochody mam 50z? miesi?cznie... Ile kosztowa?yby mnie szk?a w skali rocznej? Chodzi mi o szk?a miesi?czne bo takie s? chyba najkorzystniejsze cenowo.
3. Czy szk?a kontaktowe chroni? te? przed "promieniowaniem" komputera? Sp?dzam przy nim wiele czasu wi?c jest to dla mnie wa?ne. W og??le czy monitor LCD jest bezpieczniejszy od takiego zwyk?ego?
4. Chodz? na wizyty kontrolne do okulisty (mam 16 lat) co jakie? p??? roku mo?e troch? rzadziej. Czy gdy b?d? nosi? szk?a te? b?d? m??g? tam chodzi?? Gdy zapyta?em o badania dla soczewek kont. lekarz powiedzia? mi, ?e trzeba je zrobi? prywatne gdy? zaliczaj? sie do zmian kosmetycznych

5. Czy macie dla mnie jakie? rady jako dla przysz?ego posiadacza soczewek? Nie chcia?bym nosi? soczewek ca?y czas a raczej na przemian z okularami. Polecacie jakie? typy soczewek, firmy? Miejcie jednak na uwadze, ?e z przyczyn technicznych liczy si? dla mnie przede wszystkim cena

Z g??ry dzi?kuj? za odpowied?!
P.S. Przepraszam za chaos w wypowiedzi