mam 28 lat, od ko?ca szko?y podstawowej (b?dzie ju? ponad 10 lat) mam problemy z oczami. Problem polega na tym, ?e oczy prawie zawsze mam przekrwione, zm?czone i spuchni?te. Oczywi?cie przez te 10 lat zaliczy?em ju? mn??stwo wizyt u okulist??w, kt??rzy na zmian? przepisuj? mi krople antyalergiczne, antybiotyki, sterydy i inne ?wi?stwa (ale nie jest tak, ?e bez przerwy co? sobie do tych oczu wkraplam – nic nie pomaga na d?u?sz? met?, wi?c po prostu czasami nie mam ju? si?y i odpuszczam sobie na kilka miesi?cy, aby po jakim? czasie znowu wybra? si? do lekarza). Alergi? rzeczywi?cie mam, ale na py?ki brzozy, wi?c dokucza mi tylko wiosn?. Poza tym testy nie wykaza?y wra?liwo?ci na inne popularne alergany. Gwoli ?cis?o?ci dodam jeszcze, ?e mam podwy?szony poziom bilirubiny (takie geny, jak mi powiedziano), wi?c dodatkowo jeszcze bia?ka mam lekko za????cone (tak, tak, ca?a paleta, do wyboru, do koloru, brakuje tylko zielonego i niebieskiego

Niedawno by?em u polecanego specjalisty, kt??ry stwierdzi?, ?e jest to po prostu zm?czenie oczu spowodowane astygmatyzmem (czemu inni lekarze o tym nie pomy?leli!?) i przepisa? mi okulary. Chyba co? w tym jest gdy? sam zauwa?y?em, ?e objawy s? znacznie s?absze w dni, kt??re mniej u?ywam oczu (jestem informatykiem i zazwyczaj 8-9 godzin sp?dzam przed monitorem). W weekendy i wyjazdy wakacyjne jest znacznie lepiej. Tak wi?c podbudowany zakupi?em sobie okulary i rzeczywi?cie stwierdzi?em popraw?, widz? wyra?niej i wydaje mi si?, ?e wzrok m?czy mi si? troch? mniej, ale tylko gdy u?ywam go na dalsze odleg?o?ci (np. ogl?danie TV). Podczas czytania i pracy przy komputerze poprawy w zasadzie nie ma. Ale dzi?ki temu zauwa?y?em jeszcze jedn? rzecz. Zawsze jak co? czytam lub patrz? na co? z bliskiej odleg?o?ci to, aby widzie? wyra?nie, musz? skupia? lub „trzyma?” wzrok. Jest to dla mnie tak naturalne, ?e robi? to nie?wiadomie i w wi?kszo?ci przypadk??w tego nie zauwa?am (wi?c i wszystkie badania wzroku przechodz? w tym stanie). Ale kiedy jestem ju? zm?czony i nie mam ju? si?y, albo ?wiadomie „wyluzuj?”, to obraz mi si? rozmazuje i czuj? jak mi??nie w okolicach oczu przechodz? w stan spoczynku.
I moje pytanie: czy to mo?e by? to? Czy to naturalne, ?e przy lekkiej wadzie wzroku przy bliskich odleg?o?ciach takie skupianie mo?e wyostrza? obraz i czy jednocze?nie mo?e powodowa? zm?czenie oczu? A mo?e co? z w?trob?? Mo?e powinienem zrobi? jakie? dodatkowe badania?
Pozdrawiam i dzi?kuj?,
Micha?