ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
Widzę trapez zamiast prostokąta - czy tak powinno być?
  • MrMB
    Forumowicz
    Forumowicz

Widzę trapez zamiast prostokąta - czy tak powinno być?

autor: MrMB » 05 czerwca 2007, 08:12

Dzie? dobry,
    w?a?nie odebra?em swoje pierwsze okulary - cylindryczne -0,5 (20st) -0,5 (170st). Maj? one korygowa? - jak si? okaza?o - astygmatyzm. Po ich na?o?eniu po pewnej chwili i bardziej bacznym obserwacjom okaza?o si?, ?e np prostok?tny ekran monitora widz? w okularach jako trapez.
    Zamiast [ ] widz? / | - cho? nachylenie kraw?dzi bocznych jest niewielkie ale jednak zauwa?alne.

Czy tak powinno by?? Czy te okulary mam ?le dobrane?
    Prosz? o odpowied?.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 27 lutego 2009, 11:06 przez MrMB, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 czerwca 2007, 09:22

nalezy sie przyzwyczaic do okularow - o tym juz na forum nie raz bylo pisane, dlaczego tak sie dzieje, ze trzeba nieco przeczekac okres adaptacyjny i w razie gdyby sie nie poprawilo co robic. Bardzo prosze uzyc wyszukiwarki aby znalesc odpowiednie watki [spam].optometria.[spam]/search.php

m.in. na szybko wyszukalem takie watki
    - [spam].optometria.[spam]/viewtopic.php?p=2488
    - [spam].optometria.[spam]/viewtopic.php?p=2386
    - [spam].optometria.[spam]/viewtopic.php?t=459
  • MrMB
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: MrMB » 05 czerwca 2007, 10:33

Czyta?em inne wypowiedzi na forum - te r??wnie? - my?la?em ?e one nie opisuj? tego co ja widz? - nie wiem czy to kwestja przyzwyczajenia wzroku. W postach, kt??re zamie?ci?e? nie ma nic na temat takiego widzenia - obraz mam ostry, nic si? nie rozmywa tylko te zw??enia. Nie wiem z czego one wynikaj?. Nie nosi?em wcze?niej okular??w. Rozumiem ?e mam zaczeka??
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 czerwca 2007, 11:03

MrMB pisze:Nie nosi?em wcze?niej okular??w. Rozumiem ?e mam zaczeka??
    dokladnie, odczekaj kilka dni. uklad wzrokowy sie musi nieco przyzwyczaic...
    jak pisalem w ktorym z podanych postow... odczekaj pare dni/tydzien... gdy nic sie nie zmieni sprawdz poprawnosc wykonania okularow, jezeli bedzie ok. udaj sie do osoby ktora dokonywala badania wzroku, celem konsultacji.

pozdrawiam
    zyczac udanej i spokojnej adaptacji!!
  • Anmon
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Anmon » 06 czerwca 2007, 08:43

Witam, mnie okres adaptacji wyni??s? tydzien czasu. Te? si? denerwowa?am, ?e co? jest nie tak z nowymi okularami (patrz:moje posty), ale pos?ucha?am Lemura i nie zastanawia?am si? jak widz?, tylko patrzy?am, patrzy?am....Dopiero po tygodniu moje oczy zacz??y traktowa? nowe szk?a, tak jak dotychczasowe. W tej chwili jest wszystko OK.

pozdrawiam
    Anmon
  • benzfg

autor: benzfg » 08 kwietnia 2014, 16:59

MrMB,

Mam identyczny problem. Właśnie wróciłem od okulisty i zastanawiam się nawet czy w ogóle zamawiać okulary. Trapezy zamiast prostokątów. Czy Ty się przyzwyczaiłeś? Czy astygmatyzm to była zła diagnoza?
    Ostatnio zmieniony 08 kwietnia 2014, 17:00 przez benzfg, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1