ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
pomyłka "techniczna" okulisty przy wypisywaniu rec
  • pchelka

pomyłka "techniczna" okulisty przy wypisywaniu rec

autor: pchelka » 29 maja 2007, 18:27

Okulista badajac wzrok, stwierdzi?:
    oko lewe -1D, oko prawe -0,75D

A przy wypisywaniu recepty pomyli? si? i dane w krateczkach wpisa? na odwr??t (tzn. OL -0,75D, OP -1D).

Optyk zrobi? okulary i za szk?a zap?aci?am 130 z?. W domu okaza?o sie, ze lewe szk?o mam w miejsce prawego i na odwr??t.

Wiadomo, ?e okulista wypisze mi nowa recet?, przeprosi itp.

Ale pytanie jest takie: czy mog? ??da?, aby okulista w swoim salonie w ramach "naprawy b??du" wymieni? mi szk?a na w?asny koszt??

Bardzo prosz? o odpowied?, mam kredyt studencki i nie sta? mnie na ponown? wymian? szkie? za 130 z?. :nie: Zap?aci?am og???em 320 z? za okulary, to da mnie du?a suma.
    Poza tym wola?abym nie pokrywa? z w?asnych pieniedzy koszt??w ewidentnej pomy?ki okulisty. Chyba s? jakies granice?? Dodatkowo sprawa nagli, a nie mam poj?cia, co mog? zrobi? itp. Bo chyba nie mog? zostawi? mnie "na lodzie"?? :<

PS. Okulary da?am do zrobienia w innym salonie, ni? ten, w kt??rym jest okulista.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 19:10 przez pchelka, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 29 maja 2007, 21:05

Witam!

Taka "pomylka" powinna zostac "naprawiona" bez dodatkowych kosztow z Twojej strony, ale to zalatwisz tylko i wylacznie udajac sie w miejsce zakupu i wyjasniajac cala sytuacje.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 30 maja 2007, 22:15

Przepraszam za drobne wprowadzenie w blad... nie doczytalem

Optyk tutaj wykonal okulary ZGODNIE z recepta i nie odpowiada za blad okulisty, powinna sie Pani z tym udac do okulisty - jezeli podejrzewa ze dokonal drobnego bledu OP z OL.
    Prosze zatem udac sie do okulisty.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1