nie tylko o to chodzi. soczewki takie jak proclear compatibiles to hydrozele ktore maja znacznie mniejsza przepuszczalnosc tlenu niz soczewki typu Oasys czyli soczewki silikonowo-hydrozelowe. Kiedy oko(+soczewka) jest zamkniete "dostaje" mniej tlenu niz gdy jest otwarte co moze prowadzic do niedotlenia i skutkowac roznymi powiklaniami. Dlatego tylko soczewki ktore spelniaja odpowiednie standardy dopuszczone sa do przedluzonego noszenia. Nie tylko spanie w soczewkach moze byc przyczyna niedotlenienia rogowki, zbyt dlugie(ponad 12 godzin) noszenie rowniez.Mam pytanko, kiedys nosilem 1 miesiac na probe soczewki proclear i musze przyznac iz byly dobre jedyny minus to byl taki, iz niby nie mozna w nich spac bo sie soczewka do oka moze przykleic.
no chyba nie myslisz ze po jednej drzemce moga sie stac cuda. To ze nie widac zadnych objawow nie znaczy ze nic sie nie dzieje. Czesto osoby skarza sie na zaczerwienienie lub swedzenie. Tak czy tak spanie w soczewkach nawet tych do tego przystosowanych najzdrowszym wyjsciem nie jest. Przecie zsciagniecie ich nie zajmuje duzo czasu a chyba te 30 sekund mozna poswieci by oczy byly zdrowsze.zaakochany pisze:ale dzisiaj moja siostra przez przypadek sie w nich przespala cala noc i nic jej sie nie stalo, soczewka i oko w porz?dku.
idz do okulisty on oceni jak soczewka zachowuje sie na oku.zaakochany pisze:nie mam problemow ale mi sie wydaje ze nie ta krzywizna a proclear sa produkowane w mojej krzywiznie wiec zobacze, jak pojde do okulisty ale najpierw chcialbym sie dowiedziec cos o waszych doswiadczeniach z tymi proclear
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }