Chcia?bym si? Was zapyta? o kilka kwestii nie do ko?ca dla mnie zrozumia?ych.
Ot??? okulary nosz? od kilku lat 5-6, szk?a mia?em zmieniane po pierwszym roku, a p???niej to jako? tak wysz?o, ?e nie by?o czasu i?? do okulisty - poza tym okulary by?y dobrze dobrane i nie odczuwa?em jakiego? wielkiego dyskomfortu z powodu ich noszenia, tak?e wizyta u okulisty si? odwleka?a.
No ale w ostatnim czasie czuje, ?e nadszed? czas na odwiedzenie optyka/okulisty.
Moja kwestia wygl?da w ten spos??b, ?e pracuj? jako kierowca, a w domu du?o czasu sp?dzam przy komputerze oraz w wolnych chwilach lubi? poje?dzi? na rowerze.
I tutaj pojawia si? moje pytanie jakie okulary wybra? - by sprawdzi?y si? w tych wszystkich sytuacjach?
Dodam, ?e jestem kr??tko widzem - szk?a mia?em o sile 1 dioptrii ( ju? nie wiem czy na plusie czy na minusie - nigdy tego nie mog?em zapami?ta?), oraz posiadam astygmatyzm ( chyba tak to si? nazywa - te osie i cylindry - zar??wno w oku prawym jak i lewym).
Do tej pory mia?em zwyk?e szk?a, bez ?adnych "ulepsze?".
Czy s? jakie? szk?a, kt??re nada?y by si? dla mnie ( komputer, auto i rower)?? Szk?a kontaktowe raczej nie wchodz? w gr?.
My?la?em o fotochromach - ale one nie s? zalecane podczas jazdy noc? - wi?c odpadaj?.
Bo zale?y mi na czym? w rodzaju okular??w przeciw s?onecznych - wiecie raz kwestia samochodu, a dwa roweru.
A co my?licie o tych szk?ach przyciemnianych nak?adanych na zwyk?e szk?a okularowe ( doczepiane na magnesy) - i co do nich jeszcze wzi??

Wybaczcie moje laickie pytania, ale zupe?nie si? w tym nie orientuje.
Mam jeszcze jedno pytanie, kiedy? spotka?em si? z opini?, ?e oczy przyzwyczajaj? si? do okular??w i s?abn? - tak?e z ka?d? kolejn? wizyt? u okulisty dostajemy coraz mocniejsze szk?a- sam to widze po swoich oczach kiedy? bez okular??w normalnie mog?em funkcjonowa?, a teraz ju? jest coraz ci??ej. Wi?c pytanie, czy nale?y zgadza? si? na coraz silniejsze szk?a, czy mo?e pozostawa? przy tych co si? mia?o - no powiedzmy, ?e w moim przypadku ze zmian? tych cylindr??w i osi??
P.S.Przed zadaniem tych pyta? czyta?em forum, je?li odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania ju? by?y gdzie? udzielone to prosz? o podanie link??w ( potrafi? czyta?

Pozdrawiam