puzon pisze:Witam, zaczn? mo?e od tego ?e od niedawna nosz? soczewki,i jestem kr??tkowidzem jakie? 2-3 dni
Nie czaje

masz wade -5 i jestes krotkowidzem jakies 2-3 dni
puzon pisze:zy to normalne ?e podczas pierwszych dni widz? bardzo ostro na daleko, ale aby zobaczy? co? z bliska musz? si? dok?adnie przyjrze?, co? jakby zmiana wady z kr??tko na d?ugo
norma nie przejmuj sie to minie
puzon pisze:A wi?c, czy mo?e by? jaka? komplikacja tego ?e soczewki (by? mo?e) s? za mocne? Mam soczewki -5.75, i jak s?dzicie zmienia? na 5.5 lub mniejsze jak tak dalej b?dzie? A
skoro specjalista ci dobieral to raczej bledu nie ma jezeli chcesz sie upewnic to mozesz powtorzyc badanie u innego. Jednak jak juz pisalismy tu na forum "bledy" rzedu 0.25 sie zdarzaja i raczej nie maja zadnych negatywnych skutkow.
puzon pisze:Mam soczewki -5.75, i jak s?dzicie zmienia? na 5.5 lub mniejsze jak tak dalej b?dzie?
po co zmieniac ? nie rozumiem oko sie przyzwyczaji i tyle nawet jak bys sobie -3 zalozyl to bedziesz z bliska widzial nieco gorzej bo jestes krotkowidzem proste
puzon pisze:A najgorsze jest to ?e mam soczewek o tej mocy na jakie? 3 miesi?ce, czy jak przechodz? w nich tyle i p???niej zmieni? na mniejsze to nie b?dzie ?adnego problemu?
jw 0.25 to nie jest duza zmiana jak tu lemur bedzie to mysle wyjasni ci to dokladniej

zebys juz nie panikowal
puzon pisze:Drugi problem/pytanie, kt??re soczewki miesi?czne/dwutygodniowe by?cie polecili? Ewentualnie, kt??re soczewki posiadaj? najwi?kszy przep?yw powietrza do oka? To bardzo wa?ne, dlatego interesuj? mnie takie
Swieta trojca IMO

1. CibaVision Air Optix Night&Day dk/t 175 wiec najwyzsza przepuszczalnosc na rynku

2. Acuvue Oasys firmy J&J 147 dk\t
3. CibaVision Air Optix miesieczne 138 dk/t
Btw nosisz soczewki jednodniowe ktore sa najzdrowsze wiec skoro cie stac moze z nich nie rezygnuj chyba ze chcesz nosic ten dzien&noc to wtedy bierz Optixy duzo osob je chwali
Teraz mam soczewki: Johnson & Johnson 1 Day Acuvue Moist oraz Focus Dailies (jednodniowe), czy mog? najpierw wynosi? wszystkie Johnson & Johnson 1 Day Acuvue Moist a dopiero p???niej Focus Dailies? Czy lepiej w og??le nie nosi? na zmian? tylko zdecydowa? si? na jedne?
wydaje mi sie ze okulista po to ci przepisal dwa rodzaje soczewek abys po prostu sprawdzil w ktorych sie lepiej czujesz. Wiec mnie sie wydaje ze najlepiej bedzie jak najpierwsz ponosisz Johnsona potem te od CibaVision (dailies)
puzon pisze:Mam nadziej? ?e nie marudz? za bardzo i wys?uchacie mnie

. Z g??ry sorki za taki monolog ale mam bardzo wiele obaw (g???wnie to ?rednie widzenie z bliska). Je?li jest kto? taki kto dotrwa? do ko?ca tego postu - bardzo prosz? o pomoc. Pozdr??wki dla soczewkowc??w i okularnik??w.

chyba kazdy tak mial