no jak masz taka samo wade na kazdym oku to nie ma jesli nie to chyba sam sie domyslasz1.Czy jest zasadnicza roznica jezeli np. naloze soczewke lew? na prawe oko, a prawa na lew
Niedogodnosc to poczujesz na pewno szczypanie pieczenie swedzenie pozniej zaczerwienione oczy i tym podobne wiec nie polecam. Poprawne rozroznianie stron to podstawa jesli chce sie ich uzywac. Ciekawe ale niektorzy twierdza ze mimio zakladania soczewki lewa strone nic nie czuja ale jakos w to nie wierzelukasss pisze:2. Czy moga byc jakies komplikacje kiedy nieodpowiednio tj, na druga strone naloze soczewke kontaktowa? Wtedy czuje sie taka niedogodnosc zwiazana z ostroscia widzenia, chodzi mi czy ewentualnie moga byc jakies komplikacje ?
lukasss pisze:3.Czy jak soczewka spadnie ogolnia na ziemie czy np gdzies wypadnie na inna nawierzchnie to czy staje sie automatycznie bezuzyteczna? czy jak sie wlozy ja spowrotem do plynu to sie wyplucze i bedzie nadal dobra?
Mimo wszystko radzi?abym, ?eby pilnowa? stron dla konkretnej soczewki. Mo?e si? zdarzy?, ?e np. na lewym oku zaczn? si? jakie? bakterie rozwija? i choroba. W takim wypadku, gdy p???niej soczewk?, kt??ra by?a na lewym oku dasz na prawe oko to jest mo?liwo??, ?e no... zarazisz niepotrzebnie drugie oko. Hmm przynajmiej mi si? tak wydaje.woozie pisze:no jak masz taka samo wade na kazdym oku to nie ma jesli nie to chyba sam sie domyslasz1.Czy jest zasadnicza roznica jezeli np. naloze soczewke lew? na prawe oko, a prawa na lew
Norma pomysl przeciez jak ci tylko jakas muszka czy cos wpadnie do oka co sie dzieje ? no a soczewka to w koncu cialo obce oko sie musi przyzywczaic ?lukasss pisze:1. Czy tez tak mieliscie ze podczas zakladania soczewki zanim oko sie przyzwyczai tak na samym poczatku od razu po zalozeniu to wydzielaja sie lzy, czy tak bedzie zawsze podczas zakladania czy to tylko poczatkowe?
swedza ? no troche nie rozumiem tego pyt ?2.Czesto po zdjeciu soczewek po calym dniu noszenia sw?dz? oczy, czy to tez kwestia przyzwyczajenia? Jak wy mieliscie?
po 1 to soczewka nie powinna byc przyklajona do oka tylko powinna na nim "plywac"3.Czuje jak mi sie soczewka odkleja od oka tym samym zmniejsza sie ostrosc widzenia czesto jest tak np. juz pod koniec dnia op calym dniu noszenia, albo szczegolnie podczas ogladania tv , lub jakiegos filmu np na komputerze. Czym to moze byc spowodowane?
To mo?e...2.Czesto po zdjeciu soczewek po calym dniu noszenia sw?dz? oczy, czy to tez kwestia przyzwyczajenia? Jak wy mieliscie?
Proste, za d?ugo nosisz soczewki i oczy przem?czasz... (sk?d ja to znam.. xD)3.Czuje jak mi sie soczewka odkleja od oka tym samym zmniejsza sie ostrosc widzenia czesto jest tak np. juz pod koniec dnia op calym dniu noszenia, albo szczegolnie podczas ogladania tv , lub jakiegos filmu np na komputerze. Czym to moze byc spowodowane?
dlatego ze oczy nie sa dotleniane w taki sposob jak gdy nie ma na nich soczewek. Ty jestes w tej dobre sytuacji ze nosisz soczewki Night&Day czyli soczewki do duzej przepuszczalnosci tlenu=zdrowe dla oczu. Pamietaj jednak ze nawet gdy nosisz najlepsze soczewki nie bedzie to nigdy sytuacji gdy na oczach nie ma soczewek.I czemu noszenie soczewki wynosi maksywmalnie 12 h? ja mam takie soczewki z mozliwoscia spania w nocy, jeszcze nie probowalem spac w nich i na razie poki co nie zamierzam, ale moge sobie wyobrazic jak pod koniec dnia oczy sa juz zmeczone noszeniem soczewek, a co dopiero jakbym sie w nich przespal i po nocy jeszcze chodzil w nich caly nastepny dzien, mial ktos z was tak ze spal w soczewkach?
Na forum gdzie? ju? o to Lemura pyta?em, co zrobi?, je?eli soczewka wpadnie do umywalki. Nale?y zastosowa? tzw. "szybkie czyszczenie".lukasss pisze:3.Czy jak soczewka spadnie ogolnia na ziemie czy np gdzies wypadnie na inna nawierzchnie to czy staje sie automatycznie bezuzyteczna? czy jak sie wlozy ja spowrotem do plynu to sie wyplucze i bedzie nadal dobra?
nie wiem czy sa ciensze ale powiem ci tak nosilem Optimy Advance Proclear i kazda z nich w jakis psob czulem na oku nie zeby to przeszkadzalo po prostu mialem wrazenie ze nosze soczewke. Kupilem ostanio Oasys i nic po prostu zero tak jakby na oku nic nie bylo. Jestem z nich zadowolony. Zobaczymy jak to bedzie z tym odkladniem sie osadow. jedni mowia ze nawet pod koniec terminu noszenia nie odczuwa sie dyskomfortu.modern pisze:Wie kto? mo?e kt??re soczewki s? cie?sze: Acuvue Oasys czy Advance?? Czy s? one wykonane z tego samego materia?u?? Czyta?em na forum ze Oasys mozna nosic DO miesi?ca prawda to??
a je?li mam jedno oko +5,25 a drugie +4,25 to poczuj? wyra?n? r???nic? w przypadku za?o?enia soczewki na z?e oko ? Podejrzewam, ?e gdzie? to na tym forum by?o ale niestety nie uda?o mi si? znale??...woozie pisze:no jak masz taka samo wade na kazdym oku to nie ma jesli nie to chyba sam sie domyslaszlukasss pisze:1.Czy jest zasadnicza roznica jezeli np. naloze soczewke lew? na prawe oko, a prawa na lew
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }