ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Bół głowy przez okulary?
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

Bół głowy przez okulary?

autor: woozie » 21 marca 2007, 19:15

Jak w temacie zdarzylo sie komus cos takiego ? okulary moga to powodowac ? Rozumiem ze jak sa za silne to ok ale w moim przypadku o tym nie moze byc mowy. Juz kurde nie wiem czy mi zdaje czy nie :/
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 19:14 przez woozie, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 marca 2007, 20:28

woozie, jest to mozliwe!
    Nie jest to tylko zbyt mocnych okularow (poza tym kto przepisuje za mocne?) to moze byc tylko kwestia tzw adaptacji do nowych okularow i zawsze ona nastepuje, czasami mniej czasami bardziej dobitnie.
    Jezeli wykonuje sie kontrole mniej wiecej co roku, maksymalnie co dwa lata wtedy wiadomo ze nie ma przeskoku o 3-4dioptrie. Jak ktos idzie od wielkiego groma to wtedy sie dziwi a i uklad wzrokowy musi niezle sie przyzwyczaic do nowosci.

Czasami (niestety) pojawiaja sie bledy (po kazdej ze stron)
    czy to refrakcji
    czy to montazu

spelnienie obu tych zaleznosci na pozytyw przynosi najmniej komplikacji.

Jednak nawet niewielkie moce np. -1,50 potrafia zle wykonane okulary przyniesc wiecej szkody i dolegliwosci niz poprawnie wykonane. Wazny jest wysokosc montazu srodkow optycznych oraz tzw rozstaw.

Sa rozne soczewki okularowe o roznej konstrukcji (ostatnio byl problem i pytanie na forum o soczewki asferyczne)

Wiele mozna by o tym pisac, mowic i dyskutowac.
    Jezeli problem wystepuje to powinno sie go rozwiazac jak najbardziej na korzysc uzytkownika. Jednak pamietac nalezy ze winny nie jest tylko optyk i do niego z wszelkimi pretensjami.

Jezeli cos jeszcze wyjasnic... pisz :)
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 21 marca 2007, 20:52

tzn wiesz sprawa wyglada tak ze soczewki mam -1.25 a okulary -1 w sumie w okularach chodze malo. Do sql ubieram soczewki przychodze ze sql to siadam na kompa lub do ksiazek wiec nie zakladam okularow no bo i po co skoro dobrze widze z bliska. Czasem tylko ubieram je jak ogladam film albo chodza po domu(ale to nie zawsze :P)

Moze to tylko mi sie zdaje bo jak sie siedzi od 8-18 czasem w sql to leb tak czy tak mi peka :P wiec moze to nie wina okularow :/
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 marca 2007, 20:56

coz. Ciezko stwierdzic co jest przyczyna. Czasami tak bywa po prostu ze zmeczenia. Ale jezeli masz watpliwosci to sprawdz ich wykonanie.

ps. dla mnie sql to Structured Query Language :P a nie szkola :D
  • Soleil
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Soleil » 21 marca 2007, 23:19

Mnie strasznie g?owa boli, gdy za?o?? swoje okulary, a to dlatego, ?e s? za s?abe a? o 2 dioptrie (tak to si? pisz?? :P). Oczy si? bardziej wysilaj? itd. :gwizd:
    Skaleczeni milczeniem...
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1