ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Co robi operacja oczu?
  • Debian
    Forumowicz
    Forumowicz

Co robi operacja oczu?

autor: Debian » 06 marca 2007, 09:57

Czyta?em ?e wada wzroku np. kr??tkowzroczno?? jest dlatego ?e ga?ka oczna jest za du?a i promienie nie koncentruj? si? r??wno na siatk??wce. O operacjach czyta?em ?e one zmieniaj? kszta?t rog??wki. Tak wi?c w rzeczywisto?ci zmienia si? tylko rog??wka ?eby promienie wpada?y na siatk??wke, a d?ugo?ci ga?ki pozostaje taka sama?
  • Awatar użytkownika
    wolbashi
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: wolbashi » 06 marca 2007, 19:51

No w?a?nie Debian tu nie chodzi o wielko?? ga?ki ocznej bo ona jest w porz?dku tylko poprostu soczewka nie skupia promieni ?wietlnych na siatk??wce, poprostu jest inna akomodacja takiej soczewki i promienie s? skupiane przed siatk??wk?. A dlaczego rog??wka, bo jest to te? powi?zane z niew?a?ciw? jej krzywizn?, stad te? w operacji mamy do czynienia z korekcj? rog??wki, a ga?ka oczna pozostaje bez zmian bo jest ona w porz?dku.

Je?eli namiesza?am to prosze o sprostowanie

W.
    JakiÂ? problem? Chcesz o tym pogada???[cytat z mojego kubka :)]
  • ala
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: ala » 06 marca 2007, 23:55

Wolbashi, troche namieszalas...
    wady wzroku moga byc zwiazane albo ze zbyt duza/mala moca ukladu zalamujacego (soczewka) albo ze zbyt duza/mala wielkoscia galki ocznej.
    przy operacjach laserowych modeluje sie rogowke, do ktorej jest najlatwiejszy dostep, nie eliminuje sie jednak przyczyny wady wzroku czyli jw.
    tak wiec Debian ma racje.
    Ostatnio zmieniony 06 marca 2007, 23:58 przez ala, łącznie zmieniany 2 razy.
    Ala
  • Debian
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Debian » 07 marca 2007, 14:36

hmm to jednak operacja wraz nie zast?pi zwyk?ego zdrowego oka.
    A okulista mo?e sprawdzic czy ja mam kr??tkowzroczno?? osiow? czy krzywiznow??
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1