ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Przepisywanie okularów korekcyjnych - dopuszczalny bład w mo
  • dida
    Forumowicz
    Forumowicz

Przepisywanie okularów korekcyjnych - dopuszczalny bład w mo

autor: dida » 28 lutego 2007, 11:01

Czy wie kto? mo?e, o ile maksymalnie okulista mo?e pomyli? si? dobieraj?c moc okular??w sferycznych, koryguj?cych kr??tkowzroczno???

Jest na to jaka? norma w okulistyce? Tzn. czy w medycynie przyj?ta jest jaka? tolerancja b??du w tej kwestii?

Dzi?ki za info, pomys?y w tej sprawie :tak:
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 19:07 przez dida, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 28 lutego 2007, 11:35

Przede wszystkim na jakiej podstawie stwierdzic ze doszlo do jakiego bledu? Na podstawie wynikow + dotychczas noszonych okularow + osobistych wrazen? Niestety nie.

W dobie korekcji krotkowzrocznosci istnieja dwie szkoly:
    - niepelna korekcja
    - pelna korekcja (jest kilka artykulow o tym na naszych stronach w dziale poradnik jak i na tym forum przytoczylem linki - mozna sie zapoznac)

Wynik badania ma przede wszystkim byc komfortowym i nie sprawiac problemow osobie i to tez nalezy brac pod uwage a nie tylko "cyferki"

Poza tym trzeba brac pod uwage (rowniez o tym pisalem) ze na badanie raczej isc wypoczetym. Roznice niewielkie sa do przyjecia. Jednak uwazam ze wynik rozniacy sie 1.ooD to kwestia warta zaglebienia tematu.

Ode mnie Pani nie uslyszy co jest bledem a co nie, bo nie jestem rzeczoznawca i nie bede tego typu kwestii wypowiadal. Jezeli ma Pani jakies watpliwosci zawsze mozna skorzystac z uslug innego specjalisty.

Odnosnie norm to istnieja ale co do wykonania okularow - jednak normy normami a komfort i samopoczucie czyms zupelnie innym, ale to juz nie na temat.
  • dida
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: dida » 28 lutego 2007, 11:52

Dzi?ki Lemur,
    Jeste? niezast?piony :spoko:

Wygl?da na to, ?e w moim przypadku nie by?o ani niepe?nej, ani pe?nej korekcji, lecz korekcja "przesadzona".

Ot???, posz?am na wizyt? jak zawsze wypocz?ta. Okulista podczas wizyty po badaniu przepisa? mi okulary, po kt??rych bardzo bola?a mnei g?owa i nie mog?am si? przyzwyczai?, oczy robi?y si? czerwone.

Na wszelki wypadek posz?am na konsultacj? do innych okulist??w (w moim mie?cie nie ma ?adnego optometryka, a szkoda;(((. Obaj przepisali mi okulary s?absze o 0,75 D. Wyrobi?am je i... i tak widzia?am wszystko na tablicy Snellena.
    Zastanawiam si?, czy jest jaka? podstawa, aby zwr??ci? si? do okulisty, kt??ry przepisa? mi za mocne okulary. Jak Pan uwa?a? Czy warto? Czy spotka? si? Pan z podobnymi przypadkami?

Z g??ry wielkie dzi?ki za ewentualne wskaz??wki!
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 28 lutego 2007, 11:59

Podstawa do reklamacji? O tym mowimy... mysle ze w gre wchodzi tylko ludzkie przyznanie sie do jakiegos "bledu"
    Ja twierdze, ze bledow nie robi ten kto nic nie robi i mylic sie jest rzecza ludzka... a kultura jest przyznanie sie do tego bledu (jezeli on zainstanial)

ps. optometrysty nie optometryka :)
  • dida
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: dida » 28 lutego 2007, 13:38

Tak, zgadza si?, chodzi w?a?nie o to, czy mog? je zareklamowa? u okulistki, je?li pomyli?a si? o 0,75D w recepcie. Optykowi nie mo?na nic zarzuci?, wykona? bowiem okulary zgodnie z recept?. Czy te? mo?e 0,75D to za ma?a r???nica (przy wadzie rz?du -7D)?
    A tak na marginiesie, to czy okulary za mocne o 0,75D (opr??cz b??l??w g?owy i czerwonych oczu) mog?y w jaki? spos??b jeszcze ?le wp?ywa? na m??j wzrok?
    Okulistka mimo objaw??w zaleca?a przystosowywanie si? na si??... A kiedy dowiedzia?a si? o wynikach bada? okulist??w, z kt??rymi si? konsultowa?am, to w og??le nie chcia?a ze mn? rozmawia? i odm??wi?a dalszych wizyt... :nie:
    Nie wiem, czy spraw? zostawi?, czy te? reklamowa? jednak te okulary. Co je?li innym pacjentom te? przepisuje za mocne szk?a...:(
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 28 lutego 2007, 13:40

To juz jest Pani sposob wyboru drogi.
    Pomoglem tyle na ile moge pomoc.

pozdrawiam
  • aabb

autor: aabb » 15 września 2007, 18:06

Witam!
    Jesli nosze okulary (wada +2.0 OL +3.0 OP) i ostatnio wydaje mi sie ze na oko prawie widze gorzej, bo jezeli zaslonie sobie oko lewe niewatpliwie obraz jest mniej ostry. Nie przeszkadza mi to w zyciu codziennym, poniewaz oko silniejcze rekompensuje mi to, ze na drugie slabsze widze troche gorzej, jednak meczy mnie takie pytanie czy przez to, ze oko slabsze mniej sie wysila moze dojsc do tego, ze jego wada sie pogorszy?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 września 2007, 20:07

aabb pisze:jednak meczy mnie takie pytanie czy przez to, ze oko slabsze mniej sie wysila moze dojsc do tego, ze jego wada sie pogorszy?
    czasami taka jest rozdzielczosc siatkowki i nie da sie uzyskac dobrej ostrosci dla OP i OL...
    Nie wiem co moze byc przyczyna u Ciebie...

Zawsze stara sie uzyskac balans pomiedzy jednym a drugim okiem wlasnie aby obraz siatkowkowy byl najbardziej ostry... Twoj przypadek moze doprowadzic do wiekszego zmeczenia, wysilku - jak to bedzie mialo sie do przyszlosci - trudno oszacowac. Wyniki badan sa rozne.
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1