By?am dzi? u okulisty w przychodni w ramach bada? okresowych. Opr??cz badania oftalmoskopem (taka lampka na r?czce, to chyba to?) i kolorowych obrazk??w, czyta?am z tablicy, przy czym okaza?o si?, ?e lewym okiem pi?knie widz? najmniejszy rz?d, ostro jak ?yleta. Dodam, ?e tablica by?a mniejsza ni? u dotychczasowych okulist??w, mia?a 10 linijek, czyta?am z odleg?o?ci chyba 3m, czyli bli?szej ni? zwykle. Soczewk? praw? nietoryczn? widzia?am mniej ostro, ale nadal by?am w stanie przeczyta? najni?szy rz?d, rozr???ni? np. 1 od 7. Podobnie jak prawym, widzia?am lewym okiem, gdy na?o?ono mi te metalowe oprawy z ma?? soczewk? dodatni?.
M?oda okulistka powiedzia?a, ?e jestem przekorygowana i moja wada b?dzie przez to szybciej rosn??

Nie wiem ju? w takim razie,
ile rz?d??w powinnam widzie? ostro i w jakim stopniu ostro, ?eby korekcja by?a pe?na, ale nie przesadna?
Wcze?niej mia?am lew? soczewk? s?absz? o 0.25D, a praw? o 0.5D w por??wnaniu z obecnymi mocami soczewek i widzia?am zauwa?alnie s?abiej ni? w okularach, przeszkadza? mi brak korekcji cylindra, mru?y?am oczy, ?eby zobaczy? numer autobusu, wi?c lekarz zaleci? mi obecne moce. Wprawdzie na prawe oko nie widz? idealnie, ale lewe to kompensuje i nie musz? mru?y? oczu, ?eby dojrze? co? dalszego, bo nic mi to nie daje, widz? wtedy tak samo. W okularach r??wnie? widz? ostro, cylinder dobrze si? sprawuje, a na ostatniej kontroli ze zm?czonymi, suchymi oczami okaza?o si?, ?e na prawe oko jednak nie widz? za dobrze i cylinder m??g?by by? lepiej dobrany, ale to mog?o by? zwi?zane z marnym stanem oczu w tym czasie.
Troch? namiesza?o mi to w g?owie. Mam zapas soczewek do ko?ca stycznia i dopiero wtedy p??jd? na badanie, by?am ostatnio we wrze?niu. Nie wiem czy jest sens zmniejszania mocy lewej soczewki, aby wyr??wna? widzenie do prawego oka? Nie chc? zmienia? mocy sama, tylko nie wiem ju?, czyjej diagnozie powinnam wierzy? i jakie s? normy poprawnej korekcji
Tak na marginesie, ta lekarka mia?a styczno?? z Salonami-Kt??rych-Nazw-Nie-Wolno-Wymawia? i powiedzia?a, ?e maj? tam odg??rny nakaz przekorygowania kr??tkowidz??w, aby szk?a by?y za mocne, a co za tym idzie, dro?sze.