ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Dziwna wada wzroku... bardzo :(
  • holek88
    Forumowicz
    Forumowicz

Dziwna wada wzroku... bardzo :(

autor: holek88 » 16 lutego 2007, 20:52

S?uchajcie, widz? ?e specjali?ci tu s? wi?c mam takie ma?e pytanko lecz bardzo wa?ne :)
    Mianowicie, by?em u okulisty kt??ry po badaniu mnie stwierdzia? tak? te? (dziwn?) wad? wzroku, tzn. jakie szk?a powinnienem nosi? (przed t? wizyt? nosi?em OP i OL -3,0D)
    oto wynik:
    Do dali: (kr??tkowzroczno??)
    OL -4,0D Cylinder 05, O? 125'
    OP +4,0D

Chcia?bym zwr??ci? uwag? na OP, gdzie (do dali) mam "plusy" a my?la?em ?e tylko do bli?y (dalekowzroczno??) s? "plusy". Jedyme co mi pani okulistaka powiedzia?a to podczas badania: "bardzo s?abe oko, by?y jakie? problemy z tym okiem?" powiedzia?em "nie, nie by?o... pozatym ?e troch? mi ?zawi" a ona "to masz bardzo du?? wad? wzroku", ale moje pytanie brzmi, jak du??? Czemu jest "+" ??
    Prosze o odpowied? ;)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 lutego 2007, 20:57

Czesc Holek!

Nie jest powiedziane ze "+" sa do blizy, a "-" do dali. To wszystko zalezy od wady wzroku oraz akomodacji.

Natomiast wracajac do Twojego wyniku. Z niego wynika bardzo duza roznowzrocznosc... az 8 dioptrii.

Mam pytanie, czy jednym i drugim okiem (zaslaniajac raz jedno raz drugie) widzisz w miare jednakowo zamazany obraz i jednakowo blisko potrafisz przeczytac?
    Jezeli widzisz podobnie zamazany obraz daleki dla OP i OL tzn ze musial nastapic blad w znaku. Poza tym dla osob krotkowzrocznych do korekcji sa soczewki ujemne.
    Udaj sie ponownie tam gdzie byles na badaniu i zapytaj czy nie nastapila drobna pomylka w znaku przy OP aby uniknac nieporozumienia.
  • holek88
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: holek88 » 16 lutego 2007, 21:06

w?a?nie nie zabardzo...
    OL gdy skoryguje szk?em -4 to widz?... ale gdy -4 za?o?e na prawe oko, to nie widze :( Najlepsze jest to ?e z bliska, widze obydowam oczami tak samo! Z tym ?e gdy przedmiot znajduje si? na wi?kszej odleg?o?ci to sa ju? problemy, jednym okiem widz? w -4, a prawym ju? nie... Pani okulistka powiedzia?a mi ?e mam bardzo du?? wad? wzroku... a ostatnio na badaniach by?em 2 lata temu, teraz musia?em i?c z powodu komisji wojskowej, po nowe wyniki i teraz nie wiem co mam zrobi?, jak? kategori? dostan? z moj? wad?... nie mam poj?cia, patrza?em w dzienniku ustaw za co jak przyznaj? ale nic nt. mojej wady nie ma :(

niestety pomy?ka nie nastapi?a, bo na samym pocz?tku te? si? zapyta?em, "czy pani sie nie pomyli?a z znakach" a ona na to ?e "nie, masz s?abe oko", a podczas bada? na komisji wojskowej, gdy wcze?niej mia?em wykryli mi ostro?? wzroku OP 0,5 i OL 0,4 i kazali zrobi? nowe wyniki, wi?c zrobi?em i te? je tu przedstawi?em :(
    Rozbie?no?c 8 dioptrii to jest du?o? A, i dlaczego "plusy" ??

Pani okulistka wk?ada?a mi naprzemiennie na lewe oko r???ne szkie?ka a? wko?cu dobrze widzia?em, lecz na prawe tak?e naprzemiennie z tym ?e w ?adnym z nich dobrze nie widzia?em :(

[ Dodano: 17 Lut 2007 08:07 ]
    a czy mozliwe jest w ci?gu 3 lat, tak pogorszenie wady? Mia?em po -3 na ka?dym oku a teraz... +4 na prawym... no i -4 na lewym ale tu ju? nic dziwnego. Wog??l? czytaj?c serwisu "okulistyczne" wszedzie pisz? ?e kr??tkowidz ma zawsze "minusy" wi?c jak to ju? jest?
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1