woozie pisze:Rozumiem jednak dlaczego nie mozesz mi na to odp wiec ok
ciesze sie ze rozumiesz, wiekszosc osob szuka takiej osoby, ktora powie im ze tak, mozesz nosic dluzej i nic sie nie stanie - DO CZASU.
Wiesz, nie wpisales wieku a dla mnie nie jest jednoznaczne to ze jestes pelnoletni, juz noworodkom czasami jako opatrunek zaklada sie soczewki kontaktowe, nie ma minimalnej bariery wiekowej od ktorej mozna nosic soczewki kontaktowe. Ja staram sie traktowac kazdego na rowni bez wzgledu na jego wiek.
Tak, kazde z tych dwoch beda lepsze niz przestarzala Optima (ktora tak naprawde jest kupowana jako najtansze soczewki na najdluzszy okres noszenia - jednak po 1,5 miesiaca noszenia juz wiekszosc odczuwa znaczny spadek komfortu, a jak juz ma nosic taka soczewke jeszcze raz taki okres czasu, to zaczyna otwierac nowy blister). Ktore? Nie wiem, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie rowniez.
My czasami stosujemy przy pierwszym doborze, jezeli obie sa dobre ze na jedno oko zakladamy AirOptix, na drugie np. Oasys i klient po kilku dniach przychodzac na kontrole sam decyduje co jest dla niego bardziej KOMFORTOWE. On oczywiscie nie wie na ktorym oku ma jaka soczewke - aby nie "kobinowal" To sie swietnie sprawdza jezeli ktos - taki jak np. Ty, wie ze chce ktoras z tych dwoch a nie wie ktora.
Problem z wrastajacymi naczynkami MOZE dotyczyc kazdego uzytkownika soczewek ktory nie daje oczom odpoczac.
W jednym z podanych wczesniej linkow do postow napisalem
"miejsca wrosniec naczynek niestety juz sie nie cofna, zostana "martwe duszki" i przy dalszym niedotlenianiu latwo moga sie odnowic"
owe odnowienie moze nawet skutkowac dalszym wrastaniem w rogowke coraz glebiej i wchodzic w pole widzenia.