ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
Dofinansowanie do okularów? Skąd?
  • Awatar użytkownika
    XWindowsMen
    Forumowicz
    Forumowicz

Dofinansowanie do okularów? Skąd?

autor: XWindowsMen » 17 stycznia 2007, 14:30

Witam.
    Mam sko?czone 18 lat - i nadszed? czas najwy?szy sprawic sobie okulary :/
    Kto? si? by? mo?e orientuje sk?d mog? pozyska? dodatkowe ?rodki na zakup okular??w (oprawki, soczewki) NFZ!? Ubezpieczenie!? Przerabia? ju? kto? ten temat!? Z g??ry dzi?kuje za informacje i pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 19:14 przez XWindowsMen, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    wolbashi
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: wolbashi » 17 stycznia 2007, 18:11

XWindowsMen pisze:nadszed? czas najwy?szy sprawic sobie okulary
    dopiero teraz masz zamiar kupi? sobie okulary do wcze?niej wykrytej wady, czy w?a?nie co Ci wykryto?
    XWindowsMen pisze:sk?d mog? pozyska? dodatkowe ?rodki na zakup okular??w (oprawki, soczewki)
    Sama przez 10 lat nie mia?am nigdy refundowanych okular??w i nie s?ysza?am o czym? takim, rozumiem refundowanie drogiego sprz?tu rehabilitacyjnego lub pomagaj?cego w czynno?ciach codziennych (w??zki inwalidzkie, aparaty s?uchowe). Natomiast m??j ojciec otrzymuje od swojej firmy 300 z? na swoje okulary.

Wi?c albo pozostaje Ci nie wydziwia? przy wyborze oprawek lub oszcz?dza? na par? miesi?cy przed :)

pozdrawiam
    W.
    JakiÂ? problem? Chcesz o tym pogada???[cytat z mojego kubka :)]
  • Awatar użytkownika
    XWindowsMen
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: XWindowsMen » 17 stycznia 2007, 18:34

Psuje mi si? wzrok - dopiero teraz zacz??em co? z tym robi? - no i mam recepte na kupno okular??w.
    wolbashi pisze: (...) nie s?ysza?am o czym? takim
    Ten artyku? mnie zainteresowa?...[spam].grupy.[spam]/Recepta-na-o ... 630,8.html dlatego ponawiam pytanie. Pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2007, 22:00 przez XWindowsMen, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 stycznia 2007, 21:03

Co do "dofinansowania" to jest kilka mozliwosci:
    - udajesz sie do okulisty ktory pracuje w "przychodni" i MA podpisana umowe z NFZ - nie jest oczywiste, bo nie wszystkie placowki NZOZ maja podpisane
    Pozniej udajesz sie do NFZ podbic recepte, wtedy przysluguje Ci znizka do soczewek okularowych... jaka? Tu masz opisane wartosci [spam].optometria.[spam]/bielawski ... refundacja

Druga mozliwosc to taka o ktorej napisala Wolbashi, jezeli pracujesz jest ustawa [spam].optometria.[spam]/bielawski ... ?go=ustawa wg ktorej pracodawca moze zwrocic pracownikowi PEWIEN koszt poniesiony na zakup okularow - tutaj firmy roznie zwracaja (100zl, 150zl, 300, a czasami CALOSCIOWY koszt jaki ponosi pracownik) musisz, jezeli pracujesz pogadac z szefem, dzialem bhp lub ksiegowoscia czy takie faktury u was pracownicy przedkladaja.
  • asiaczek1987
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: asiaczek1987 » 26 stycznia 2007, 14:10

Hej !
    A ja mam pytanie czy soczewki kontaktowe mog? by? r??wniez dofinansowane?
    acha i czy u lekarza takiego np w szpitalu moge miec przeprowadzona wizyte kontyrolna pod katem noszonych soczewek?
    czy soczewki to tylko sprawy prywatnych lekarzy??
    pozdrawiam Asiaczek
    Air Optix -3.5
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 stycznia 2007, 14:37

soczewki kontaktowe tylko w przypadku duzej anizometropii (roznowzrocznosci) powyzej 4,oo D roznica pomiedzy jednym a drugim okiem. Oczywiscie pod warunkiem przepisania ich na recepcie.
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1