ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1
Porada +1,75
  • sitatara

Porada +1,75

autor: sitatara » 11 lutego 2026, 12:31

Cześć wszystkim,
    potrzebuję porady odnośnie doboru szkieł okularowych
    Właśnie wróciłam od okulisty i okazało się, że moja wada wzroku nieco się powiększyła (50 lat). Na recepcie mam:
    OD (prawe oko): +1,75
    OS (lewe oko): +1,75
    Bez cylindra i osi
    Bez pryzmy
    Nie mam jeszcze PD – jeśli salon mi tego nie zmierzy, mogę to zrobić oddzielnie.
    ** Sytuacja użytkowania okularów:
    Chcę okulary głównie do bliskiej i średniej odległości: czytanie, telefon, laptop, praca przez wiele godzin przy ekranie.
    Nie planuję noszenia ich stale na zewnątrz ani do widzenia w dal podczas chodzenia na ulicy — tylko do pracy przy bliskich i średnich dystansach.
    ** Moje pytania do osób z doświadczeniem:
    Czy w moim przypadku bardziej opłacalne będą szkła do bliży czy „uniwersalne do pracy przy komputerze”?
    Jakie marki szkieł okularowych polecacie przy wadzie +1,75 (bez cylindra) — macie sprawdzone?
    Jakie filtry/powłoki warto wziąć pod uwagę?
    antyrefleks (AR)?
    powłoka utwardzająca?
    filtr światła niebieskiego do ekranów?
    inne powłoki/dodatki, które poprawiają komfort przy długiej pracy przy komputerze?
    Co jeszcze polecacie brać pod uwagę przy takiej receptcie i takim użytkowaniu?
    Do tej pory miełam tylko 1 okulary wada +1. W salonie zakupiłam to co poradzili, nie wnikając. Teraz chciałabym bardziej świadomie podejść do szkiel i oprawek.
    Może macie uwagi, o co zapytać optyka lub czym się kierować przy wyborze szkieł i oprawek w salonie?
    Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia
ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1