autor: danutis » 05 stycznia 2026, 01:04
Piszę w sprawie wnuczki, lat 15,5. W ciągu 4 lat ma już (w tym momencie) szóste okulary:
-0,75 D/ -0,75 D - 12 lat, pandemia nauczanie zdalne, okularki tylko do komputera
-1,25 D / -1,00 D - 9 miesięcy później, po szkolnym badaniu, okulary zakłada coraz częściej
-2,00 D cyl -0,25 D / -1,75 D cyl -0,25 D - 13 lat, badanie po wakacjach - początek intensywnego korzystania z iphone, okulary na stałe w szkole
-2,5 D cyl -0,5 / - 2,25 D cyl -0,5 D - 14 lat badanie na feriach, okulary nosi cały dzień
-3,25 D cyl - 0,75 / -3,0 cyl - 0,75 - 11 miesięcy temu
Niestety ostatnio mnóstwo czasu spędza codziennie w iphonie montując filmiki - prowadzi kanały na instagramie i tiktoku. Niepokoi mnie to, że trzyma wtedy telefon bardzo blisko oczu, jest przyklejona do małego ekranu na kilka / a nawet kilkanaście godzin. Zgłaszałam ten fakt okuliście, a ten zwiększył tylko moc szkieł, twierdząc że przy pełnej mocy okularów wszystko powinno wrócić do normy i że powinna intuicyjnie odsunąć ekran od oczu.
Tydzień temu odebrałyśmy aktualne okulary:
-3,75 D cyl -1,25 D / -3,5 cyl -1 D
w dużych, pięknych oprawach i z blokadą światła niebieskiego (z myślą o długim korzystaniu iphone). Przyzwyczaiła siędo nich bardzo szybko (praktycznie od razu). Niestety po zamontowanych szkłach widzę, że to nie jest już taka niewinna wada.......
Martwi mnie, że nowe okulary zawsze "starczają" góra na kilka miesięcy, pół roku, później zaczynają się początkowo drobne problemy z widzeniem tj. czytanie napisów w kinie albo numeru zamówień w macdonaldzie, jest mrużenie oczu. Boję się, że będzie tak i tym razem.
Mam więc pytania do ekspertów:
1. Jak pokonać ten zły nawyk patrzenia bardzo blisko w mały ekran? Patrzy na niego z tak małej odległości, dosłownie nos w telefonie. Nowe okulary mimo zapewnień okulisty nie pomogły w tej sytuacji.
2. Co oznacza że zwiększa się moc cyl?
Ponieważ rodzice nie mają czasów to ja, jako babcia jestem od spraw zdrowotnych. Jeszcze kilka lat nauki, matura i studia. Chciałabym zapewnić jej dobre widzenie... Proszę o pomoc.