ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1
Nowe szkła korekcyjne
  • Autodestructions

Nowe szkła korekcyjne

autor: Autodestructions » 01 stycznia 2026, 01:52

Witam. Dwa dni temu mąż odebrał nasze nasze nowe okulary. W tym samym miejscu mieliśmy również badanie wzroku przez optometyrstę. Wiem, że do nowych szkieł potrzebny jest czas na adaptację ale podczas ich noszenia boli mnie głowa i mam nudności. Zauważyłam również, że gdy przechylę głowę w lewo widzę dużo wyraźniej niż na wprost z kolei gdy przechylę głowę w prawo ostrość znacznie się pogarsza. W starych okularach miałam:
    OP sfera -3,00 cylinder -1.00 oś 172
    OL sfera -2,25 cylinder -1,25 oś 179
    Podczas tego badania wyszło
    OP sfera -2,25 cylinder -1,00 180
    OL sfera -2,00 cylinder -1,25 oś 001
    Czy przez zmianę szkieł mogą być takie objawy? Najbardziej niepokoi mnie widzenie gdy przechylam głowę, w starych okularach na początku nanoszenia nigdy tak nie miałam.
    Chciałam jeszcze zapytać o antyrefleks. W starych okularach miałam zielony, w tych szkła mają odcień niebieski. Pan który badał wzrok nic o tym nie wspominał, Pani która przyjmowała zlecenie na okulary również nic na ten temat nie wspomniała. Nie podoba mi się to jak te szkła wyglądają, jakie dają odbicie, jak wyglądają w nich oczy i skóra pod oczami i najbardziej to jak przekłamują kolory i je zażółcają. Czy można to jakoś zmienić? Nikt mi nie wspomniał o niebieskim antyrefleksie i przede wszystkim o tym jaka jest różnica między nim a zielonym i jak wizualnie by to wygladało.
    Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1