ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Jakiej marki i o jakim indeksie szkła wybrać?
  • Dzienny
    Forumowicz
    Forumowicz

Jakiej marki i o jakim indeksie szkła wybrać?

autor: Dzienny » 12 czerwca 2025, 13:19

Cześć, będę robił okulary w [spam]. Oprawki mam wstępnie wybrane ([spam].[spam]/p/[spam]-ou-0 ... owy-15323/), pozostał tylko wybór szkieł.

Moja recepta wygląda następująco:
    OP -3,0, cyl -0,50, oś 152
    OL -3,0, cyl -0,50, oś 027

Czy ktoś bardziej doświadczony może stwierdzić, czy przy mojej wadzie szkła w tych oprawkach mogą jakkolwiek wyglądać, tzn. czy nie będą przesadnie wystawać poza oprawkę, w sposób nieestetyczny?

Pani w [spam] zrobiła mi lekki mętlik, ponieważ początkowo zaoferowała szkła z indeksem 1.74 i filtrem do komputera za 999 zł, potem stwierdziła, że w sumie między nimi a indeksem 1.67 przy tej wadzie różnica grubości będzie w okolicy 4% (+ z tego co wyczytałem sam to na 1.74 mogą wystąpić jakieś zniekształcenia obrazu?), a te z indeksem 1.67 kosztują 799. Natomiast na pytanie, czy z tym 1.67 będzie to dobrze wyglądało, Pani zaczęła mi mówić o szkłach marki Zeiss (które są u nich jakby ofertą premium), które rzekomo są technologicznie do przodu i mają lepsze technologie spłaszczania soczewki. Jako przykład pokazała mi jakieś okulary, które miały standardowe szkła (o indeksie 1.5) z wadą -4.0, z jedną soczewką marki Zeiss, a z drugiej jakaś inna oferowana przez nich marka. No i faktycznie, Zeiss były zauważalnie szczuplejsze od tych drugich. Pani zaproponowała mi soczewki Zeiss z indeksem 1.67 i filtrem do komputera za niecałe 1200 zł, twierdząc, że efekt będzie nawet lepszy niż byłby przy tych 1.74 za 999 zł. No i teraz pytanie, czy to jest faktycznie możliwe? Szukałem na internecie czy faktycznie szkła Zeiss mają taką przewagę nad innymi markami, ale nie znalazłem stosownej informacji. Obawiam się, że może tu być jakaś próba naciągnięcia na droższe szkła. Inne oferowane przez nich marki (w tym "tańszym" segmencie) to np. Hoya, Seiko, Essilor i jeszcze kilka innych, ale nie pamiętam nazw.

Mógłby mi ktoś doradzić jak tu dobrze wybrać przy mojej wadzie, którą opcję i jaki indeks?
    Czy faktycznie te Zeiss mogą być aż tak szczuplejsze mimo tego samego indeksu? A jeśli nie, to które z tych innych marek są najlepsze i jaką wybrać? Seiko? Czy coś innego?
  • Dzienny
    Forumowicz
    Forumowicz

Re: Jakiej marki i o jakim indeksie szkła wybrać?

autor: Dzienny » 12 czerwca 2025, 13:23

Niestety link do strony z oprawkami jest blokowany, więc przesyłam link do ich zdjęcia:
    i.imgur . com/BP3Q5NC.jpeg

Rozmiar:
    Szerokość szkieł / szerokość mostka / długość zauszników
    M – 52 mm / 19 mm / 145 mm
  • mr.franekr
    Forumowicz
    Forumowicz

Re: Jakiej marki i o jakim indeksie szkła wybrać?

autor: mr.franekr » 12 czerwca 2025, 15:30

Myślę, że przy małej wadzie, jaką jest -3, można rozważać indeksy szkieł 1,5/1,56/1,6. Wyższych indeksów nie ma sensu nawet brać pod uwagę, gdyż cena jest bardzo wysoka, a różnica w grubości niewielka. Ja mam wadę -6 i mam okulary w indeksie 1,6, więc uważam, że przy -3 nie ma sensu brać wyższego indeksu. Tak naprawdę i tak później NIKT oprócz użytkownika okularów nie zwróci uwagi na grubość szkieł

A co co mówi pracownik zakładu optycznego to tym bardziej nie warto słuchać - niestety dzisiaj 90% pracowników optyków kieruje się tylko zyskiem, więc będą opowiadać niestworzone rzeczy, tylko po to, żeby sprzedać drożej i np. dostać większą premię.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1