autor: MonikaaK » 03 listopada 2024, 18:53
Witam serdecznie, od jakiegoś czasu zauważyłam pogorszenie wzroku do tego doszło podwójne widzenie, swiatłowstręt. Udałam się do optometrysty, który stwierdził, ze opisane wyżej objawy świadczą o złym dobraniu okularów. Badanie potwierdziło, ze okulary byly zle dobrane. Pani doktor ustaliła, ze mam nadwzroczność i wartość prawidłowych szkieł to do dali +1,50 do blizy +2,50. Zalecenia to szkła relaksacyjne. Zatem udałam się do optyka zamówiłam okulary i nie moglam doczekac sie juz ich odbioru. Zamówione szkła to Hoya Sync III 9, BC, Sensity Dark. Niestety po ich odbiorze było wielkie rozczarowanie widzenie w dali było wyraźniejsze, bardziej ostre ale takie nienaturalne jakbym patrzyła przez lupę, w małych pomieszczeniach jeszcze nie było zle jednak na większej przestrzeni odczuwam lekkie kręcenie w głowie i zaobserwowałam zaburzenia odbioru odległości. Prowadząc samochód mam wrażenie, ze wszystko jest tuz obok mnie. Czy tak powinnam sie czuć ? wydaje mi sie, ze powinnam widzieć dobrze jednak powinno to być naturalne widzenie. Dodam, ze widzę również niebieski odblaski np. podczas jazdy samochodem, czy bedac w sklepie przy sztucznym oświetleniu. Odbija sie to bardzo i dodatkowo rozprasza wzrok. Kolejnym problem byla praca przy komputerze wszystko było rozmyte przez co nie byłam wstanie wykonywać swojej pracy. Udałam się do optyka opisując swoje dolegliwości. Usłyszałam, ze proces adaptacyjny może chwile potrwać i ze takie objawy sa naturalne.Po kilku dniach widzenie do bliży faktycznie poprawiło sie jednak do dali nie. Poszłam wiec znowu do lekarza sprawdzić czy szkła sa dobrze dobrane.Pani doktor wykonała ponownie badanie i potwierdziła te same wartości co wcześnej. Moje pytanie co jest przyczyna takich dolegliwości. Czy zle wykonane szkła > czy zły dobór mocy ? Czy mając gwarancje mogę zwrócić te szkła ? czy mogę zakupić np. innej firmy ? I napewno już bez tej powłoki BC. Proszę o komentarz i poradę. Dziękuję