ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
Soczewki a wzrost wady
  • Domi43535
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki a wzrost wady

autor: Domi43535 » 02 sierpnia 2024, 23:06

Soczewki noszę od roku (mam prawie 19 lat). Wade wykryto u mnie w wieku 13 lat (-1 prawe oko i 0 na lewym) przez kolejne 5 lat brak korekcji, widziałam bardzo dobrze, a nikt mnie nie mógł przekonać do chodzenia w okularach. Dopiero przed 18 prawo jazdy mnie zmusiło i w czerwcu 2023 stwierdzono wadę -1 na prawe oko (tyle samo co 5 lat wcześniej) i -0,5 lewe oko. W marcu 2024 na kontroli wyszło -1,5 na prawe i -0,75 na lewe. Moje pytanie to dlaczego przez 5 lat braku korekcji wada prawie nie wzrosła, a przy korekcji zaczęła rosnąć szybciej ?
  • olamej
    Forumowicz
    Forumowicz

Re: Soczewki a wzrost wady

autor: olamej » 10 sierpnia 2024, 00:23

Droga Domi!
    Wzrost wady - to najprawdopodobnie nie wina soczewek. Twoje oczy rosną do 21 roku życia, stąd wada jeszcze pewnie trochę "podskoczy" (przypuszczalnie gdzieś w okolice -2D /-2,5D). :sad:

Gdy zaczęłaś już korygować wadę soczewkami - przyzwyczaiłaś się do ostrego widzenia. Nie musisz już męczyć oczu jak dotychczas, by widzieć lepiej z daleka. Na pewno trudniej byłoby Ci teraz wyjść na miasto bez soczewek.

Więc....
    Ważne, żeby mieć komfort widzenia. Po to masz okulary i soczewki, które zakładasz rano i zdejmujesz wieczorem. 8)

Pamiętaj, żeby jeździć zawsze w soczewkach lub okularach i raz w roku sprawdzać czy okulary nie są za słabe. W przypadku soczewek minusowych okulary powinny być mocniejsze od soczewek.

P.S. Czy Twoje okulary są mocniejsze od soczewek? To ważne, bo zbyt słabe szkła mogą pogłębiać wadę.

Pozdrawiam!! :roll: :roll: :roll: :roll:
    Ola
  • Domi43535
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Domi43535 » 10 sierpnia 2024, 08:06

Okularów nie mam. Miałam je wyrobić nie dawno, ale narazie czekam na wizytę (koniec sierpnia), ponieważ chcę zmienić na soczewki ortokorekcyjne. Jak miałam krótki epizod z okularami, strasznie mnie bolała głowa i zie zraziłam
  • olamej
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: olamej » 10 sierpnia 2024, 12:58

Okulary minusowe powinnaś sobie bezwzględnie wyrobić po badaniu. To absolutna podstawa!

Może być sytuacja, że nie będziesz mogła założyć soczewek (np. podrażnienie oczu - to niestety tylko kwestia czasu przy stałym noszeniu). I co wtedy?

Poza tym trzeba dać czasem oczom odpocząć (domyślam się, że soczewki nosisz codziennie). Okulary zakładasz jednym ruchem, są najzdrowsze dla oczu. Warto robić przerwy od soczewek, a już na pewno podczas przebywania w domu.

Co do ortosoczewek - nie polecam. Rano możesz widzieć dobrze, a wieczorem gorzej. Niestabilność widzenia.

Powodzenia. Daj znać jak po badaniu!
  • Domi43535
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Domi43535 » 27 sierpnia 2024, 12:23

Dzień dobry,
    byłam dzisiaj na wizycie, wszystkie badania wyszły oke. Jedynie jest mały problem, ponieważ wada się nie pokrywa. Dzisiaj wyszło mi -0,25 oko lewe i -1 oko prawe oraz astygmatyzm(wcześniej nic nie było). Mam się udac jeszcze na wizytę okulistyczną, żeby potwierdzić wadę, jeżeli się potwierdzi to kwalifikuje się tylko na prawe oko
  • Domi43535
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Domi43535 » 28 sierpnia 2024, 11:07

Dzisiaj bylam na wizycie u okulisty. Po porażeniu akomodacji (czy coś takiego) wada się potwierdziła. Do soczewek ortokorekcyjnych się nie nadaje. Na ten moment będę nosić soczewki -0,25 i -1, a za 2 lata laser
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1