Chciałam prosić o "łopatologiczne" wyjaśnienie oznaczeń wady wzroku dziecka. Do tej pory nie miałam zupełnie styczności z tematem okularów i ponieważ kompletnie się na tym nie znam, nie wiedziałam nawet o co dopytać panią okulistkę, w efekcie teraz pojawia się mnóstwo wątpliwości.
Nie dostałam żadnego wydruku z badania, ani informacji jak duża jest jego wada, jedynie receptę na okulary "na zawsze".
Wiem tylko, że dziecko ma niedowidzenie oraz astygmatyzm, nie wiem na jakich poziomach.
Ma 5 lat, nigdy nie skarżył się na niewyraźne widzenie, czyta z książki bez problemu, z daleka wydawało mi się, że widzi dobrze, często dostrzegał szczegóły w oddali, czytał oddalone tablice rejestracyjne itp. Jedyne, co nas skierowało do okulisty, to że u pediatry na tablicy widział dobrze niektóre cyfry, a niektórych nie (tej samej wielkości). Dodam, że w domu robiliśmy podobne "testy" i widzi cyfry dużo lepiej niż w gabinecie, nie wiem dlaczego.
Na recepcie mamy takie oznaczenia:
Do dali: OP sfera +1,0 cylinder -2,0
OL sfera +1,0 cylinder -2,5
Moje pytanie: co to oznacza i na jakim poziomie jest ten astygmatyzm. Widzę, że astygmatycy określają poziom za pomocą dioptrii, czy to ta sama wartość co cylinder? I co w takim razie oznacza minus, bo widziałam także, że może być cylinder plus.
Czy to jest astygmatyzm o wysokim poziomie? Znalazłam skalę, gdzie poziom od 1 w górę traktuje się jako wysoki (tylko nie wiem co z tym minusem).
Nie do końca rozumiem, jak może mieć spory astygmatyzm, przy braku żadnych wyraźnych sygnałów, choćby z czytaniem.
A czy "niedowidzenie" oznacza u niego dalekowidza, czy krótkowidza? I czy w tym przypadku dioptrie to to samo co sfera?
Pewnie dla noszących okulary moje pytania wydają się śmieszne, ale proszę o odpowiedź i wytłumaczenie prostymi słowami